Arvostelu | Doom 3 VR Edition on pelaajalle silkkaa helvettiä – Huonompaa virtuaalitodellisuuspeliä saa etsiä Marsista asti

21.04.2021 13:05 | Joonas Pikkarainen

Vanha sotaratsu rahast… ratsastaa jälleen huonosti toteutetun VR-käännöksen voimin.


Julkaisupäivä: 29.3.2021
Studio: id Software
Julkaisija: Bethesda
Saatavilla: PSVR
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 5 tuntia


Vuonna 2004 julkaistu Doom 3 on suositun räiskintäpelisarjan musta lammas, joka päätti keskittyä entistä enemmän kauhun puolelle. Demonien silpomista ei tietenkään unohdettu, mutta ainainen pimeys ja mielipiteet jakanut taskulamppu poikkesivat selvästi kahdesta aiemmasta osasta. Näistä huolimatta peli oli id Softwarelle menestys, joka on taas pinnalla kiitos uuden PlayStation VR:lle tehdyn sovituksen.

Doom 3 VR Edition tuo männä vuosien klassikon nimensä mukaisesti virtuaalitodellisuuteen. Varsinaiseen käännökseen ei ole tosin uhrattu montaakaan minuuttia, sillä peli on käytännössä vain tuotu PSVR:lle sen kummemmin miettimättä. Pohjana on käytetty vuonna 2012 julkaistua BFG Editionia, joka remasteroi alkuperäisteoksen, pulttasi sen parjatun taskulampun jokaiseen aseeseen ja tarjoili annoksen kylkeen nidotun Resurrection of Evil -laajennuksen sekä emopelistä leikattujen The Lost Mission -tehtävien kera.

Lähes vuosikymmen sitten tehdyistä parannuksistaan huolimatta PlayStation VR:lle saapuva paketti osoittaa ikänsä, eikä virtuaalikypärän alhainen resoluutio suoranaisesti peittele seikkaa. Lisäksi kaikki välivideot ja valikot on jätetty entiselleen, joten näiden alkaessa pelaaja katsoo kypäränsä sisällä litteää ruutua suuren tyhjyyden keskellä. Tämä on omiaan viemään pelaajan pois immersiosta kesken kohtausten.

Valitettavasti ongelmat eivät jää siihen.

Varsinaiset kentät on toki loihdittu virtuaaliympäristöiksi pelaajan ympärille, mutta näiden mittasuhteet ovat huvittavalla tavalla pielessä. Monet ryömittävät aukot tuntuvat korkeuden puolesta sopivan paremmin limbon maailmanmestareille, kun taas pelaajan omat aseet ovat fyysisesti suurempia kuin yksikään vastaantuleva ihmishahmo. Nämä ovat toki vain kosmeettisia rasitteita, mutta tunnelman kannalta mikään ei vedä nopeammin pois kauhusta kuin kituvan avaruusjääkärin herneen kokoinen pää.

Tummanpuhuva yleisilme ja Marsissa sijaitsevan tukikohdan sokkeloiset käytävät ovat sinänsä omiaan VR-kauhulle, mutta valitettavasti pelisarjalle ominainen luonnoton vauhdikkuus ei sovi hyvin yhteen liikepahoinvoinnille alttiille pelaajille. Vaikka omalla kohdalla erinäisiä VR-kokemuksia on alla useita, onnistui Doom 3 VR aiheuttamaan pahoinvointia ennätysnopeasti. Tähän ei myöskään löytynyt oikein minkäänlaista lievennyskeinoa.

LUE LISÄÄ: Arvostelu: Doom VR on näyttävä, mutta ontto versio klassikkoräiskintäpelistä

Tämä ei jää onneksi kovin suureksi menetykseksi, sillä peli itsessään on aikakautensa lapsi. Vuonna 2016 julkaistu Doom päivitti pelisarjan oikealla tavalla nykyaikaan – vieläpä erinomaisten kauhuelementtien kera – mutta Doom 3 on ainoastaan kuriositeetti. Vaikka se on selkeästi sukunsa uniikki lapsi, se on silti auttamattomasti kahlittu jo unohdettuihin konventioihin ja pelimoottorin rajoituksiin. Kun kokemusta ryhtyy vielä vertaamaan viimeaikaisiin VR-räiskintöihin, ero on entistä suurempi. Ahtaiden tilojen vuoksi monet vihollisista kaatuivatkin PlayStation Aim -ohjaimen levätessä sylissä, sillä tähtäämiseen ei ollut aina edes tarvetta.

Ja peli tosiaan tukee ainoastaan PlayStation Aim – ja DualShock 4 -ohjainta, joten varsinkin PlayStation 5:lle peliä harkitsevien kannattaa pitää tämä mielessä.

Vaikka Doom 3 itsessään on pala historiaa ja tuore VR-sovitus tarjoaa kaikkine laajennuksineen tuntikausiksi pelattavaa, on itse VR-käännös onnistuttu pilaamaan kunnolla. Siten nostalgiatripille kannattaa lähteä ihan lituskan perusversion voimin ja unohtaa suosiolla, että tätä on koskaan yritetty edes tuoda virallisesti virtuaalitodellisuuteen.

DOOM 3 VR EDITION

”Demoneita ja pahoinvointia pursuava Doom 3 VR ei ole paras mahdollinen kokemus PSVR:llä.”