Arvostelu: Erinomainen Command & Conquer Remastered tekee juuri oikeita parannuksia klassikkopeleihin

22.06.2020 20:45 | Joonas Pikkarainen

Petroglyph Games kunnioittaa perintöään ja faneja tuomalla ilmiömäisesti remasteroidut versiot RTS-genren klassikoista.


Julkaisupäivä: 5.6.2020
Studio: Petroglyph Games & Lemon Sky Studios
Julkaisija: Electronic Arts
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1-4
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


Tervetuloa takaisin, komentaja! Sota on kaivannut teitä. Armas vihollisemme astui heti rajan ylitettyään miinaan, joten meillä on nyt etulyöntiasema. Suunnitelman muuttaminen kesken hyökkäyksen oli heiltä strateginen lapsus, joten emme aio tehdä samaa virhettä. Yllätämme vastustajat sen sijaan kahteen kriittiseen kohteeseen tehtävällä iskulla luottaen entuudestaan tuttuun kalustoon. He eivät edes tiedä, mikä heihin iski!

Nostalgia on voimakas tunne.

Command & Conquer Remastered -kokoelman käynnistyessä ruudulle lävähtää asennusvalikko, joka muistuttaa millaista pelien asennus oli 90-luvulla. Näytön täyttyessä manuaalisesti valittavista äänikorteista olin jo täysin unohtanut, miltä näiden kanssa tuntui taistella lapsena IRQ-, Port- ja DMA-kanavia miettiessä. Remasteroitu versio ohittaa tietenkin mokomat vanhentuneena ”päivittyessään” nykyaikaan. Koko yllä mainitun alustuksen lisääminen Command & Conquerin modernisoituun versioon on tietenkin nykypäivänä täysin turhaa, eikä asennusvalikkoa nähdä enää myöhemmille käynnistyskerroilla uusiksi. Siitä huolimatta en voinut tuntea kuin lämmintä mielihyvää sisimmässäni, kun muistot kymmenvuotiaasta pojasta ison näyttöpäätteen äärellä tulvivat esiin mieleni sopukoista.

Eivätkä nuo muistot suinkaan jää tuohon.

Command & Conquer Remastered on suunnattu nimenomaan nostalgikoille. Alkuperäisen pelin kehityksen vastannut ja sittemmin suljettu Westwood Studios loivat yhdessä Blizzardin kanssa pitkälti RTS-pelien arkkityypin, jonka esikoisina maailmaan putkahtivat juurikin C&C, Dune II sekä Warcraft. Nykyisen remasteroinnin taustalla ovat puolestaan entisistä westwoodlaisista koostuva Petroglyph Games, joten ympyrä suljetaan kauniilla tavalla näin 25 vuotta myöhemmin.

Pari vuotta sitten julkistettu kokoelma saapuu viimein pelattavaksi asti ja sisältää alkuperäisen Command & Conquerin, jatko-osa Red Alertin sekä kaikki näihin julkaistut laajennukset – mukaan lukien aiemmin vain konsoleilla tuotu sisältö. Kaikki on lisäksi päivitetty uljaaseen 4K-aikaan, remasteroitu musiikin ja äänitehosteiden osalta kokonaan uusiksi, sekä ehostettu nykypäivän vaatimuksilla, joten muun muassa luettavuus ja käyttöliittymä ovat saaneet merkittäviä parannuksia alkuperäiseen nähden.

Lopputulos on visuaalisesti näyttävä ja ahdettu täpötäyteen lukuisia suurempia ja pienempiä parannuksia, joita on vaikea bongata edes pelisarjan suurfanina. Sukellus alkuperäisen pariin paljastaa kuitenkin, että Petroglyph Games on tehnyt valtavasti työtä remasteroinnin suhteen, ja ero alkuperäisen ja remasteroitujen versioiden välillä onkin monella tasolla kuin yöllä ja päivällä.

Elämää parantaviin päivityksiin lukeutuvat muun muassa mahdollisuus ketjuttaa yksiköiden koulutus (ei, tätä ei todellakaan voinut tehdä alkuperäisessä C&C:ssä), rakennusvalikon selkeyttäminen sekä pelinäkymän zoomaaminen kauemmaksi parempaa tilannekatsausta varten. Myöskään tutka ei enää näytä ainoastaan pientä hiirenjätöksen kokoista aluetta kerralla, vaan pelattavan kartan kokonaisuudessaan. Yksiköt liikkuvat ja oleilevat lisäksi entistä sulavammin muutaman ylimääräisen lisätyn freimin turvin, ja tehtäviin on lisätty useita vaikeusasteita (kyllä, ennen ainoat vaihtoehdot olivat joko mahdoton tai luovuttaminen). Suurin osa päivityksistä on ollut jo vuosikymmenten ajan genren peruskauraa, jonka olemassaoloa ei ole osannut edes kyseenalaistaa. Vanhan ja uuden ulkokuosin välillä voi myös hyppiä vapaasti lennosta, mutta tämä koskee ainoastaan pelin visuaalista ilmettä, eikä poista samalla yllämainittuja remasterointiin tehtyjä muita parannuksia.

Nämä kaikki tukevat lopulta pohjalla jylläävää koskemattomaksi jätettyä pelattavuutta, joka on samalla silmäys neljännesvuosisadan takaiseen historiaan. Kuluneiden vuosikymmenten aikana genre on tehnyt valtavia harppauksia eteenpäin, joten niin Command & Conquer kuin Red Alert ovat pelillisesti auttamattoman vanhentuneita. Tämä näkyy paitsi tehtävätyypeissä ja strategisen ulottuvuuden pinnallisuudessa, myös toistuvissa tekoälyn reititysongelmissa, jotka olisi mieluusti nähnyt tässä samalla korjattavan. Silti pelaaminen on keveydestään huolimatta nautinnollista, mikä vain todistaa sen, kuinka paljon alkuperäiset pelit tekivät oikein jo reilu kaksi vuosikymmentä sitten.

Ja kuinka kukaan voisi ikinä unohtaa pelisarjan ikonisia hahmoja, kuten NOD-kultin karismaattista Kanea tai liittolaisten kommando Tanyaa , sekä vähintäänkin yhtä legendaarisia välianimaatioita. Kampanjat ovat nykymittapuin katsottuna kovin suoraviivaisia ja jännitteettömiä tapauksia, mutta oikein näyttelijöin toteutetuissa välivideoissa on edelleen omaa pöhköä taikuutta. Videot on muun pelin tapaan ehostettu tekoälyn turvin moderneille näytöille sopivammiksi, joskin ne näyttävät edelleen silkalta pikselimössöltä. Bonusgalleriaan on lisäksi sullottu tuntikaupalla uutta kulissien takaista materiaalia.

Näidenkin jälkeen kokoelmalla riittää vielä runsaasti yllätettävää. Moninpeli pelaa paremmin kuin koskaan aiemmin ja on saanut kylkeensä lukuisia täydennyksiä, kuten uusinnat, observer-tilat ja leaderboardsit. Omia karttoja voi väkertää karttaeditorilla ja avoin modituki takaa pelin muokattavuuden, parantelun ja lisäilyn innokkaiden fanien tehtailemana, kiitos lähdekoodin vapautuksen.

Kun koko komeus on paketoitu vielä varsin edulliseen hintalappuun, on Command & Conquer Remasteredia vaikea olla suosittelematta.

Kyllä, kyseessä on pääosin vain nostalginen pulahdus RTS-genren alkuvuosiin, eikä se siten tarjoa enimmäkseen kuin tärkeää kulttuurista arvoa ja meille naavaparroille paluun kultaisiin lapsuusmuistoihin. Pelattavuus on toki edelleen nautinnollista ja viihdyttävää – etenkin lukuisten parannusten myötä – mutta lajityypin pelit ovat kehittyneet valtavasti eteenpäin sitten vuoden 1995.

Vaan silti, jos tässä ryhdytään tarkastelemaan, kuinka oikeaoppisia remasterointeja pitäisi oikein tehdä, on Command & Conquer Remastered aika täydellinen esimerkki kiitettävästä työstä. Ihan ilman nostalgialasejakin.

COMMAND & CONQUER: REMASTERED COLLECTION

”Erinomainen remasterointi päivittää RTS-genren klassikot nykypäivään valtavien parannusten kera.”