Arvostelu: Fallout Shelter -klooni Westworld on oiva mobiilipeli sarjan faneille

12.07.2018 20:00 | Ilari Hauhia

Cling Cling Cling sanoo kassakone, kun vieraat juoksevat pyörittämääsi villin lännen teemapuistoon. Samalla kun vieraat pitävät hauskaa maanpinnalla, on koko Westworldin johtajalla, eli sinulla, kuitenkin kädet täynnä töitä. 


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Behaviour / Julkaisija: Warner Bros. Interactive / Saatavilla: Android & iOS / Testattu: Android – Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: neljä tuntia


Muutama vuosi sitten mobiililaitteille julkaistu ja myöhemmin muillekin alustoille käännetty Fallout Shelter osoittautui melkoiseksi hitiksi. Reilusti yli 100 miljoonaa kertaa ladattu peli tarjosi hauskaa ajantappoa oman post-apokalyptisen bunkkerin manageroimisen muodossa.

Nyt Fallout Shelterin kehittänyt Behaviour Interactive on ottanut Fallout Shelterin pohjan ja tehnyt siitä uuden HBO:n huippusuosittuun Westworld-sarjaan perustuvan version. Lopputuloksena on niin paljon Fallout Shelteriä muistuttava kokonaisuus, että tilanteeseen on lähdetty hakemaan selkoa oikeudesta asti. Pelaajien näkökulmasta Fallout Shelterin ”uudelleenjulkaisu” ei kuitenkaan ole välttämättä lainkaan huono asia, sillä reseptin toimivuus on todistettu jo aiemmin.

HBO:n Westworldissä Delos-niminen yhtiö on luonut aivan uudenlaisen villin lännen teemapuiston. Teemapuiston asukit ovat täysin ihmistä muistuttavia robotteja eli hosteja. Näin ollen puistossa vierailevat ihmiset voivat tehdä robottien kanssa aivan mitä tahansa – kaikki vastaantulijat voi halutessaan vaikka ampua tai kylän pankin voi yrittää ryöstää. Täten ihmiset voivat olla juuri niin julmia kuin he haluavat, ilman minkäänlaisia seuraamuksia.

Westworld-pelissä pelaaja ottaa Westworldin teemapuiston simuloidun version hallintaansa. Maan kamaralle tulee rakentaa kävijöiden viihdykkeeksi erilaisia HBO:n sarjassa esiintyviä rakennuksia, joita ovat esimerkiksi Mariposan saluuna, sheriffin toimisto sekä pankki.

 

Lisää manageroitavaa löytyy maanpinnan alapuolelta. Hostien rakentaminen, korjaaminen sekä päivittäminen vaativat kukin oman laboratorionsa. Lisäksi puiston pyörittämiseen tarvitaan tietenkin myös johtokeskus, jota päivittämällä voi puolestaan rakentaa entistä enemmän eri huoneita ja rakennuksia.

Rakennusten lisäksi pelaajan tulee ohjata hostien toimintaa. Westworldin kävijöille tulee löytää juuri sopiva robottikumppani, jotta ihmiset viihtyvät puistossa. Onnistuneista interaktioista palkitaan kokemuspisteillä sekä rahalla, joiden avulla voi puolestaan rakentaa lisää hosteja sekä rakennuksia.

Westworld on peli, jonka ei oikeastaan pitäisi olla hauska. Suurin osa ajasta kuluu periaatteessa melko tylsään ja itseään toistavaan mikromanagerointiin: Parita ihmiset ja hostit, rakenna uusi rakennus, rakenna ja päivitä lisää hosteja, kerää eri tapahtumista kertyvää rahaa ja kokemuspisteitä, korjaa hosteja ja tee sama uudestaan. Ja uudestaan.

Siitä huolimatta Westworld on pirullisen koukuttava. Aina kun peli tekisi mieli lopettaa, on tarjolla jälleen uusi rahasumma talteen kerättäväksi tai yksi pikku juttu vielä tehtäväksi. Muutama kymmentä ”no mä nyt vielä ton klikkailen talteen” -hetkeä12 myöhemmin pelaaja huomaa vessatauon venyneen jo tunnin mittaiseksi.

Ilmaiseksi ladattavissa olevaan Westworldiin on muutenkin helppo upottaa tunti tunnin perään. Sweetwaterin aloitusalueen lisäksi tarjolla on neljä muuta aluetta, jotka aukeavat pelaajan kokemuksen ja pankkitilin saldon kasvaessa. Omaa edistymistään voi toki nopeuttaa mikromaksuilla, jolloin suurempaan alueeseen pääsee käsiksi jo aiemmin. Mikromaksujen käyttöön ei kuitenkaan ole varsinaista pakkoa, vaan pelissä voi edetä hyvin myös ilman oikean rahan käyttöä.

Westworldiä voi hyvin pelata, vaikka HBO:n sarja olisikin jäänyt katsomatta. Peli sisältää kuitenkin paljon sellaisia pieniä viitteitä sarjan hahmoihin sekä paikkoihin, jotka aukeavat vain, mikäli ohjelmaa on tullut seurattua aiemminkin.

Kokonaisuudessaan Westworldin kiinnostavuus riippuu hyvin paljon pelaajan mieltymyksistä. Manageroinnista pitävät voivat upottaa tyylikkäillä 2,5D-grafiikoilla varustettuun peliin pitkiäkin aikoja. Toisaalta mikäli jossain määrin itseään toistava nappuloiden painelu ei innosta, voi Westworld tuntua heti alun alkaenkin kovin tylsältä.

Westworld

”Westworld on oiva mobiilipeli HBO:n sarjan faneille sekä managerointipelien ystäville.”