Arvostelu: F1 2018 – Kaahailupelin suuret uudistukset on jo nähty, nyt keskitytään viilauksiin

27.08.2018 20:45 | Joonas Koivisto

Syyskausi on jälleen täynnä vuosittain ilmestyviä urheilupelejä. Tuorein niistä on Codemastersin F1-lisenssipeli. Sarjassa nähtiin kahtena viime vuonna yksinpelin rakenteita uudistaneita muutoksia. Tämän vuoden pelissä keskitytään ymmärrettävästi vain uudistusten hiomiseen.


Julkaisupäivä: 24.8. / Studio: Codemasters / Julkaisija: Codemasters / Alustat: PlayStation 4 (testattu), Xbox One, PC (Windows) / Lajityyppi: Ajopeli / Peliä pelattu arvostelua varten: 10 tuntia


F1 2018 henkii selkeästi mikä on pelin tärkein kohderyhmä. Se ovat ne, jotka haluavat elää omaa unelmaansa formulakuljettajana uratilan läpi. Uratilan lisäksi on mahdollista pelata yksittäisiä kausia tai mestaruussarjoja, haastetilaa, yksittäisiä kisaviikonloppuja tai moninpeliä.

Uratila aloitetaan tutulla kaavalla eli luomalla oma kuski ja valitsemalla talli. Halutessaan voi aloittaa aivan pohjalta, keskikastista tai hypätä suoraan taistelemaan mestaruudesta Ferrarilla tai Mercedeksellä. Pelitilassa suoritetaan kisaviikonloppuja kehittäen omaa mainetta tallien keskuudessa ja oman tallin autosta yhä kilpailukykyisempää. Vaikka asetelma on periaatteessa simulaatio, tarjoaa se mahdollisuuden kokea sellaisia tarinoita, jotka eivät oikeissa Formuloissa ole mahdollisia. Tai ainakin lienee harvinaista, että pohjasakkaa oleva auto voisi lyhyessäkin ajassa nousta huipulle.

Uratilassa on tarjolla myös hieman muuta pelkän ajamisen oheen. Välillä pelaaja joutuu haastatteluun, jossa puhutuilla latteuksilla voi miellyttää eri sektoreita omassa tiimissä, ja profiloitua joko rehdiksi kilpailijaksi tai diivaksi. Eri tallit sitten arvostavat erilaisia persoonia kuljettajavalinnoissaan. Kilpailujen välillä voi myös osallistua haasteisiin, joilla voi tienata itselleen lisää kehitykseen sijoitettavia pisteitä. Uratila muodostui nykyisen kaltaiseksi kahden edellisen pelin aikana, eikä sitä ole enää uusimpaan paljoa muokattu viime vuoden F1-julkaisusta.

Moninpelissä on mahdollisuus ajaa yksittäisiä kilpailuja, osallistua liigoihin ja mestaruussarjoihin. Lyhyen testauksen perusteella verkkopeli vaikuttaa toimivan varsin ongelmitta, mutta laajemman kokemuksen hankkiminen oli hankalaa ennen pelin julkaisua.

F1 2018:n ominaisuudet ovat siis pitkälti viime pelin kaltaisia, ja kaikki vaikuttaa toimivan. Miten sitten itse ajaminen?

En ole pelannut viimeisen parin vuoden F1-pelejä kovinkaan paljoa, joten ajotuntuma PS4:n ohjaimella oli todella positiivinen yllätys. Kaltaiseni kokenut autopelien pelaaja pääsi parin kisaviikonlopun jälkeen todella hyvin kiinni ajamisen rytmiin, ja aloin pikkuhiljaa saada puhtaita kierroksia myös ilman ajoavustuksia. Emme valitettavasti vielä päässeet kokeilemaan ajoa ratin kanssa.

Kokemattomienkaan ei kannata F1 2018:aa pelätä, ajokokemuksen räätälöinti juuri itselle sopivaksi kun on toteutettu hyvin.

Jos haluaa, voi pelissä optimoida todella pikkutarkasti omaa bensan ja renkaiden kulutustaan, ja kehittyä tätäkin myötä paremmaksi kuskiksi, jolle on mahdollista asettaa vaativampia strategioita kisoja varten. Tarkinta ajamisen simulaatiota hakevan täytyy kuitenkin hakeutua edelleen muiden tähän painottavien pelisarjojen pariin. Kaikki oheinen formuloihin liittyvä on kuitenkin loistavasti osana pelin kulkua, eikä nimenomaan forumuloita löydy muista peleistä näin tarkasti mallinnettuina.

Itseäni osaa joka kerta viihdyttää, kuinka radiokeskustelu varikkotiimin kanssa on ohjattu kuulumaan PS4:n ohjaimen omasta kaiuttimesta. Tämä ei tietysti ole mahdollista muilla alustoilla. Äänikomennot kommunikointiin kisatilanteessa ovat pitkälti samat edellisvuoden kanssa, ja niiden aktiivinen käyttäminen vaatii hetken totuttelua, jotteivät ne häiritse keskittymistä ajamiseen. Lyhyen kokeilun perusteella finglishillä lausutut äänikomennot ymmärrettiin ilman valittamista.

Ja onhan kyseessä myös kaunis ja hyvältä kuulostava peli.

Edes ”vain” alkuperäisen PS4:n omistajan ei todellakaan tarvitse häpeillä sitä, miltä pelissä varsinkin autot ja radat näyttävät. Ratojen ympäristöt tosin ovat kolkot ja tyhjät, jos niihin alkaa kiinnittämään liikaa huomiota. 

F1 2018 on vaikea arvoteltava kokonaisuutena. Peli ei mokaa mitään, se imaisee kilpa-autoilun ystävän todella nopeasti mukaansa ja tarjoaa varmasti monelle skenen ystävälle viihdettä kymmeniksi tai sadoiksi tunneiksi. Samalla pitää kuitenkin ottaa huomioon, että kyseessä on vuosittainen julkaisu, joka tarjoaa edellisvuoden peliin verrattuna päivitetyn kattauksen kuljettajia, pieniä viilauksia uramoodiin, tallien päivitetyt voimasuhteet ja lisää vanhoja F1-autoja ajettavaksi.

Ostamista harkitseva joutuu pohtimaan, onko tämä tarpeeksi.

Itse en edellisvuoden F1-pelin omistajana maksaisi F1 2018:sta täyttä hintaa.

F1 2018

F1 2018 pelaa kaiken varman päälle, eikä tarjoa uutta viime vuoden peliin nähden.