Uusimmat

Arvostelu: Kyllä huippusuosittua Fortnitea kännykälläkin pelaa, mutta ei peli silloin oikeuksiinsa pääse

20.08.2018 20:00 Ilari Hauhia

Fortnite on käännetty jo lähes kaikille mahdollisille alustoille, ja nyt valtavaan suosioon noussut räiskintä julkaistiin vihdoin myös Androidille. Iloisena yllätyksenä Android-käännös toimii pääpiirteittäin ihan hienosti, ja sen kontrollit on toteutettu lähestulkoon niin hyvin kuin mahdollista. Vaan onko Fortnitesta ylipäätään mobiilipeliksi?


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Epic Games / Julkaisija: Epic Games / Saatavilla: PC, Mac OS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Android ja iOS / Testattu: Android – Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: seitsemän tuntia


Vuoden alkupuolella alkanut Fortnite-boomi ei ota tyrehtyäkseen. Tähän mennessä peli on julkaistu PC:lle, Mac OS:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle, Nintendo Switchille ja iOSille. Ja viimein Fortnite Battle Royale on julkaistu betatestatestin muodossa myös Androidille, ja vieläpä ihan hyvässä kuosissa.

Fortniten peruskaava lienee kaikille tuttu. Perinteisessä Battle Royalessa kaikki 100 pelaajaa tiputetaan samalle kartalle, johon rajautuu alati pienentyvä ympyränmuotoinen alue. Selviytyäkseen pelaajien tulee etsiä kartalta aseita, suojaa antavia eliksiirejä ja elämäpisteitä palauttavia sideharsoja, sekä jahdattava muita pelaajia. Voittaja on se, joka säilyy hengissä pisimpään.

Android-versiossa on tavallisen Battle Royalen lisäksi myös rajoitetun ajan tarjolla olevia kasuaaleja pelimuotoja, kuten Sniper Shootout sekä tietysti mahdollisuus pelata squadina yhdessä ystävien kanssa. Mobiiliversio tukee myös crossplayta, joten halutessaan peliseuraa voi hakea myös PC:llä, Mac OS:llä, PlayStation 4:llä, Xbox Onella, Nintendo Switchillä ja iOSilla pelaavista Fortnite-faneista.

Fornite täytyy ladata Androidille Epic Gamesin nettisivuilta, eikä peli ole saatavilla Google Play Storen kautta. Latausprosessi on kuitenkin varsin kivuton, ja myös varsinainen Fortnite rullaa ainakin testilaitteena toimineella Nokia 8:lla yllättävän hyvin.

Graafinen taso muistuttaa suurin piirtein PC:n alimpia asetuksia, mikä ei ole lainkaan huono suoritus. Myös ruudunpäivitysnopeus tuntuu yllättävänkin sulavalta, vaikkakin peli voi hidastella jonkin verran mikäli ruudulla vilistää paljon pelaajia. Myös pidemmistä pelijaksoista johtuva puhelimen kuumentuminen voi hidastaa ruudunpäivitysnopeutta.

Testijakson alussa Fortnite jumitti ja kaatui pariin otteeseen, mutta myöhempi päivitys tuntuu korjanneen ongelmat.

Räiskintäpelit ovat yleisesti melko hankalia toteutettavia kosketusnäytöillä, mutta Epic Games on selkeästi käyttänyt aikaa Fortniten kontrollien suunnitteluun. Fortniten tapauksessa pelaaminen onkin lähestulkoon niin hauskaa kuin räiskintä kosketusnäytöllä voi ylipäätään olla. Tähtäämisavustin on todella aggressiivinen, sillä riittää, että tähtäimen vie vihollisen päälle. Tällöin peli vetää liipaisimesta automaattisesti. Ampuminen on avustimen avulla ehkä jopa hieman liian helppoa, mistä syystä lähitaistelut päättyvät usein todella nopeasti sen pelaajan eduksi, joka näkee toisen ensimmäisenä.

Juokseminen tapahtuu vasemmasta ”peukalotatista”, kameran liikuttelu oikeasta. Aseita voi vaihtaa ruudun alareunassa näkyvän inventaarion kautta. Suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin useita painalluksia vaativa rakentaminen, mistä syystä mobiili-Fortnitessä on todella vaikea rakentaa pikasuojia kesken tulitaistelun.

Fortniten Android-versio on siis toteutettu lähestulkoon niin hyvin kuin mahdollista. Suurin kysymysmerkki on kuitenkin se, onko hyvä riittävän hyvä ja soveltuuko Fortnite ylipäätään pelattavaksi mobiililaitteille.

Fortnitessa erät voivat olla pitkäkestoisia, jolloin räiskintää on vaikea pelata kiireessä tai vaikkapa bussia odotellessa.

Vaikka kontrollit on toteutettu muihin mobiiliräiskintöihin verrattuna kiitettävällä tavalla, on Fortniten pelaaminen kosketusnäytöllä silti tuskaista hiireen ja näppäimistöön tai peliohjaimeen verrattuna. Kontrollien vuoksi mobiilipelaajat ovat selkeinä altavastaajina myös crossplay-tilanteessa. Lisäksi Fortnite syö puhelimesta akkua melkoisella tahdilla.

Kokonaisuudessaan Fortniten Android-versio on kuitenkin kokeilemisen arvoinen ja toimii tarvittaessa pahimman Fortnite-addiktion lievittämiseen. Mobiili-Fortnite ei kuitenkaan yllä aivan samalle samalle hauskan tasolle kuin PC- ja konsoliversiot.

FORTNITE BATTLE ROYALE (ANDROID)

”Fortniten Android-käännös on laadukas, mutta pelaaminen ei ole silti ihan yhtä hauskaa kuin PC:llä tai konsoleilla.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat