Arvostelu God of War: Ragnarök on myös PC:llä huippukokemus, mutta Sony perseilee peliltä yhden tähden
God of War: Ragnarök on huippupeli myös PC:llä. Ainoa kauneusvirhe on pakotettu vaatimus PlayStation Network -tunnuksesta, mikä ei nyt sekään sinällään maata kaada.
Julkaisupäivä: 9.11.2022
Studio: Sony Santa Monica
Julkaisija: PlayStation Studios
Saatavilla: PlayStation 4 & 5 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: noin 15 tuntia
God of War: Ragnarök on ainakin minulle henkilökohtaisesti edelleen yksi parhaita PlayStation 5:lle julkaistuja pelejä. Arvostelin God of War: Ragnarökin jo pari vuotta sitten sen ilmestyessä PlayStation 5:lle, eikä mielipiteeni pelistä ole juurikaan muuttunut. Koska PC-versio on käytännössä suora kopio PlayStation 5 -versiosta, pätevät aiemmat huomiot edelleen.
LUE MYÖS: Arvostelu God of War: Ragnarök on vuoden 2022 paras peli
Vaikka tämä teksti keskittyy pikemminkin God of War: Ragnarökin PC-version laatuun ja tekniseen toimivuuteen, lienee hyvä kerrata pelin lähtöasetelma vielä pikaisesti:
Edellisen God of Warin tapahtumista on ehtinyt vierähtää muutama vuosi, ja Atreus on nyt teini-iässä. Paljastuneet taikavoimat ihmetyttävät kasvavaa poikaa, ja samalla Atreus haluaisi tietää, miksi jättiläiset kutsuivat häntä Lokiksi.
Kratos puolestaan haluaisi pitää kaksikon turvassa ja piilossa maailmalta, mutta Atreus kapinoi vastaan. Kun isä ei ole suostunut auttamaan tietojen hankkimisessa, on Atreus tehnyt omatoimista tutkimusta Kratoksen selän takana. Lopulta Atreus saa Kratoksen vakuutettua siitä, että tarkempien vastausten etsiminen olisi molempien etu, ja kaksikko lähtee uudelle seikkailulle valtakuntien läpi.
Luvassa on God of War -faneille tuttua mutta edelleen loistavasti toimivaa kamppailua, jossa Kratos leikkaa ja sivaltaa läpi vihollisten Leviathan-kirvettä ja Kaaosteriä heilutellen. Myös Atreus ottaa jatko-osassa suurempaa roolia.
Teknisesti toimiva
God of War: Ragnarökin PC-käännös on toteutettu aiemmankin God of Warin kääntäneen Jetpack Interactiven toimesta pitkälti huolella. Koska God of War: Ragnarök julkaistiin myös PS4:lle, ei peli ole älyttömän vaativa sitä pyörittävältä pelitietokoneelta.
Pelaamiseen suositellaan 1080p/60fps-laadulla RTX 2060 Super / RX 5700 -tasoista näytönohjainta ja i5-8600 / Ryzen 5 3600 -tasoista CPU:ta. Säätövaraa riittää kuitenkin reilusti molempiin suuntiin.
Testilaitteena toimi Lenovon Legion Slim 5 -pelikannettava, joka on varustettu Nvidian GeForce RTX 4060 8 Gt -näytönohjaimella ja Ryzen 7 7840HS -suorittimella. Natiivilla 2560 x 1600 -tarkkuudella pelin sai pyörimään kohtuullisen tasaisella 60 fps ruudunpäivitysnopeudella sopivalla yhdistelmällä medium- ja high-tasoisia asetuksia.
Pieniä ruudunpäivitysnopeuden tippumisia oli havaittavissa siellä ja täällä, mutta pääsääntöisesti God of War: Ragnarök toimi teknisesti hyvin, eikä suurempia bugeja tai kaatumisia tullut vastaan. Pelistä voisi löytyä myös sisäänrakennettu suorituskykytesti, jonka avulla grafiikka-asetusten määrittäminen olisi helpompaa. Ilmankin kuitenkin pärjää.
Myös PC-pelaajien kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa DualSense kauniiseen käteen. Peli tukee PC:llä kaikkia DualSensen erikoisominaisuuksia, ja muutenkin ohjaaminen on ohjaimella huomattavasti hiirtä ja näppäimistöä helpompaa.
God of War Ragnarökin konsoliversiossa kohtuullisen pienenä mutta silti hieman ärsyttävänä ominaisuutena pelin tarjoamiin pulmiin sai pyytämättä vinkkejä turhankin nopeasti. PC-versioon on vihdoin lisätty mahdollisuus säätää vinkkien saamista omalle kärsivällisyydelle sopivaksi, ja pohtimiseen ilman vinkkejä saa halutessaan lisäaikaa.
Vain yksi asia sapettaa
God of War: Ragnarökin PC-käännöksestä löytyy käytännössä vain yksi iso miinus. Sony on ollut erittäin innokas pakottamaan PC-pelaajat osaksi PlayStation Network -verkostoa, mikä aiheutti pelaajien keskuudessa närää jo keväällä Helldivers 2:n kohdalla. God of War: Ragnarökin kohdalla PSN-tili ei ole enää suositus, vaan kiertämätön vaatimus.
Moninpelin yhteydessä PSN-vaatimuksen olisi vielä voinut jotenkin ymmärtää, mutta God of War: Ragnarök on puhdas yksinpeli, eikä tunnusvaatimukselle tunnu olevan mitään järkevää perustetta. Toki julkaisijan näkökulmasta pelaajien datan keräämiselle on helppo keksiä montakin perustelua, mutta yksittäisen pelaajan näkökulmasta olisi hyvin toivottavaa voida jättäytyä järjestelmän ulkopuolelle.
Kaikki ylimääräiset kirjautumiset, tunnukset ja niiden muistaminen sekä offline-peluuta hankaloittavat esteet ovat ainakin omasta mielestäni vain tiellä, eikä niille ole paikkaa yksinpeleissä. Erityisen harmillista kirjautumisen vaatiminen on esimerkiksi Steam Deckin tai muiden PC-käsikonsoleiden omistajien keskuudessa, sillä laitteilla offline-pelaaminen on varsin yleistä.
Lisäksi jos asuu maassa, jossa PSN-yhteisö ei ole saatavilla, ei God of War: Ragnarökiä voi ainakaan virallisesti pelata. Suomalaisia se ei haittaa, mutta älytön juttu silti.
Jos kuitekin omistaa valmiiksi PSN-tunnuksen tai sellaisen luominen ei harmita, ja oma tietokone on jatkuvasti kiinni verkossa, ei tunnusongelma kuitenkaan vaivaa sen enempää. Silloin koko vaatimuksen aiheuttamalle kohulle voi viitata kintaalla ja keskittyä heiluttelemaan kirvestä tai kaaosteriä vailla huolen häivää.
Muutoin God of War: Ragnarökin PC-versiossa ei ole valittamista. Kratoksen ja Atreuksen seikkailu on PC:llä aivan yhtä mahtava kuin se oli PlayStation 5:lläkin, ja pelin koskettava tarina sekä vauhdikas toiminta pitävät otteessaan.
GOD OF WAR: RAGNARÖK (PC)
”God of War: Ragnarök toimii PC:llä aivan yhtä hienosti kuin PlayStationillakin, mutta pakotettu sisäänkirjautuminen harmittaa.”