Uusimmat

Arvostelu Gran Turismo 7 palasi juurilleen ja koukuttaa PlayStation-pelaajan nopeasti

02.03.2022 20:00 Ilari Hauhia

Gran Turismo 7 palauttaa pelisarjan juurilleen. Tarjolla on miellyttävää kilpa-ajoa, jonka ohella omasta autotallista löytyvän autokokoelman karruttaminen on koukuttavaa puuhaa.


Unbound: Worlds ApartJulkaisupäivä: 4.3.2022
Studio: Polyphony Digital
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla: PS4 & PS5 (testattu)
Pelaajia: 1-2 + moninpeli
Ikäraja: 3
Peliä pelattu arviota varten: noin 15 tuntia


Mikäli Gran Turismo 7:n avatessa kuvittelee pääsevänsä heti uusimman Ferrarin tai Porschen rattiin, joutuu pettymään pahasti. Alun tutoriaalien jälkeen pelaaja saa kyllä valita itselleen ensiauton, mutta kaksipaikkaisten kiitureiden sijaan tarjolla on varsin tavanomaisia vaihtoehtoja, eikä yksikään vaihtoehdoista tarjoa varsinaista vauhdin hurmaa.

Pelin edetessä autokokoelma alkaa kuitenkin hitaasti mutta varmasti kasvaa, ja krediitit alkavat riittää entistä kiinnostavampiin menopeleihin. Muutaman tunnin pelaamisen jälkeen alle voi jo saada ensimmäisen vauhdikkaan superauton. Vaihtoehtoisesti jonkin hieman tavanomaisemman nelipyöräisen voi virittää kunnolla kisakuntoon.

Tällä kertaa tuunausruutu on entistäkin yksityiskohtaisempi ja kuin oma minipelinsä Gran Turismon sisällä niille pelaajille, jotka haluavat hienosäätää autojensa suorituskyvyn mahdollisimman korkeaksi. Säätöprosessi on interaktiivinen ja muutoksia voi testata suoraan nappia painamalla.

Autovaihtoehdot eivät lopu heti kesken, sillä yhteensä Gran Turismo 7:stä löytyy yli 400 autoa noin 60:ltä eri valmistajalta. Autoja voi ostaa kolmesta pelin sisäisestä liikkeestä. Lisäksi autoja jaetaan palkintoina kilpailuissa pärjäämisestä sekä uudesta Gran Turismo -kahvilasta löytyvien tehtävien suorittamisesta. Toisaalta kalleimpien autojen hintalaput nousevat kymmeniin miljooniin krediitteihin, joten harvinaisimpien autojen eteen joutuu tekemään paljon töitä.

Kahvilasta löytyvien tehtävien läpäisyä varten pelaajan tulee esimerkiksi sijoittua kolmeen parhaan joukkoon tietyissä kilpailuissa tai vaikkapa tuunata tietty auto tietylle viritystasolle. Kun tehtävät on suoritettu, Gran Turismo 7 jakaa pienen palan autohistoriaa tehtävän kohteena olleita automalleja koskien. Tehtävät luovatkin peliin selkeitä tavoitteita ja luovat selkeät raiteet sen sisäiselle progressiolle.

Ajettavaa löytyy yli 90 rataa, jotka sijoittuvat 34 eri lokaatioon ympäri maailmaa. Pelattavaa sisältöä on siis mukana paljon, eikä Gran Turismo 7:llä olekaan varsinaista lopetusta, sillä kisailua voi jatkaa käytännössä loputtomasti. Myös moninpelaaminen on mahdollista, joko verkon välityksellä tai jaetulla ruudulla.

Ajamisen tuntuma on sarjalle tyypilliseen tapaan hyvä ja erot eri autojen välillä huomaa selkeästi. Pelaaminen on Gran Turismo -sarjan aiemmille faneille tuttuun tapaan yhdistelmä kilpailullista ja arcademaista ajamista. Pelissä menetyminen vaatii kyllä taitoa ja tarkkuutta, mutta toisaalta autolla voi ajaa vaikka 250 kilometriä tunnissa betoniseinään, eikä törmäyksestä juurikaan sakoteta.

PlayStation 5:n DualSensen edut pääsevät kisailun keskellä oikeuksiinsa, sillä ohjaimen adaptiivisten liipaisimien avulla voi tuntea vaikkapa ABS-jarrujen tärinän. Ohjaimen tärinä puolestaan muistuttaa radalta hietikolle ajanutta pelaajaa ajovirheestä armotta. Pelistä löytyy myös tuki PlayStation 5:n 3D Audiolle, ja latausajat on saatu pidettyä kohtuullisen lyhyinä.

Gran Turismo 7

Perinteisen kilpa-ajon ohella uutena pelimuotona mukana on uusi ”Music Rally” -pelimuoto, jossa ajellaan ympäri ratoja taustalla kuuluvan musiikkikappaleen tahtiin. Pelimuoto sopii erityisesti niille pelaajille, jotka haluavat vain nautiskella ajamisesta ilman turhia paineita. Mukana on yhteensä 300 musiikkikappaletta 75:ltä eri artistilta, ja kappaleet soivat tietysti myös tavallisen kisailun taustalla.

Gran Turismo 7:n asetuksista pelaajat voivat valita graafiseksi tasoksi joko 60 fps ruudunpäivitysnopeuteen tähtäävän suorituskykytilan tai graafiseen tarkkuuteen tähtäävän tilan. Grafiikkatilassa peli tukee säteenseurantaa esimerkiksi uusintojen kohdalla.

Valinnasta riippumatta Gran Turismo 7 näyttää komealta, joskaan aivan Forza Horizon 5:n graafisen iloittelun tasolle peli ei yllä. Autojen mallit ovat kyllä yksityiskohtaisia ja komeita, mutta samaa ei voi aina sanoa radoista ja niitä ympäröivistä maisemista. Erityisesti kaupunkiratojen reunoille asetetut laatikkomaiset rakennukset näyttävät paikoittain karuilta ja vanhanaikaisilta. Onneksi tiukan kisan keskellä ei juuri ehdi ihmetellä ohitse lipuvia maisemia.

Kokonaisuudessaan Gran Turismo 7 tuo suositun AAA-tason ajopelin onnistuneesti uudelle konsolisukupolvelle. Peli yhdistelee onnistunutta ajamista autojen keräilyyn ja tuunaamiseen, ja koukuttavan kierteen vuoksi pelisessiot venyvät helposti yllättävän pitkiksi.

GRAN TURISMO 7

Arvosana: 4,5/5

”Gran Turismo 7 koukuttaa pelaajansa onnistuneella kilpa-ajolla ja autojen keräilyllä.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat