Arvostelu: Guardians of the Galaxy -peli on taattua Telltalea, hyvässä ja pahassa

26.04.2017 08:00 Juho Anttila

Guardians of the GalaxyTekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5 3570K 3.4 GHz, 16 Gt muistia, NVidia GTX 970
Saatavilla: iOS, Mac OS X, PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 64 Bit tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 Ghz tai vastaava prosessori, 3 gigatavua muistia, NVIDIA GTS 450+ tai parempi näytönohjain
Pelaajia: 1
Arvostelija: Juho Anttila

Marvelin Guardians of the Galaxy oli positiivisen rokkaava ilmestys supersankarielokuvien joukossa. Nyt itselleen melkoisen määrän arvolisenssejä haalinut Telltale Games pääsee kokeilemaan samaa temppua pelipuolella.

Hiljattain koettu Batman: The Telltale Series osoitti, että Telltalen pelimalli taipuu myös supersankariaiheeseen. Tales from the Borderlands puolestaan todisti humoristisen lähestymiskulman toimivuuden. Paperilla kaikki näyttää siis hyvältä myös Guardians of the Galaxyn suhteen.

Marvelin elokuvauniversumin jatkumo on käsikirjoitettu tarkkaan pitkälle tulevaisuuteen. Voisi kuvitella, ettei Telltale Gamesin pelisarjaa päästetä sotkemaan asioita liiaksi. Guardians of the Galaxyn ensimmäinen episodi lyö kuitenkin epäilijöille suoraan hampaat kurkkuun: sen pahemmin spoilaamatta episodin puoleen väliin mennessä hautuumaalle on lähetetty jo sen verran iso Marvel-nimi, että heikompaa hirvittää, ja tämä on vain alkua.

Sarjan keskiöön nousee kuitenkin Eternity Forge, voimakas artifakti, jota halajaa yksi jos toinenkin. Melko pian selviää, että vekottimen joutuminen vääriin käsiin tarkoittaa suorastaan galaktisen mittakaavan katastrofia. Star-Lordilla, Gamoralla, Rocket Raccoonilla, Drax the Destroyerilla ja Grootilla on tekemistä eikä asiaa helpota se, että koko porukan yhteishenki on tapahtumien johdosta lievästi sanottuna koetuksella.

Guardians of the Galaxy

Käsikirjoituksen ja rytmityksen juhlaa

Aina, kun nenän eteen napsahtaa uusi Telltale-peli, mielessä häivähtää pieni kaiho. Upea Sam & Max -sarja ja Tales of Monkey Island ansaitsisivat jatkoa, sillä Telltale hallitsee mainiosti myös puzzlepohjaisen pelattavan. Emotionaalisesti vaikeita valintoja tarjoilevat QTE-henkiset ja tarinavetoiset seikkailut ovat kuitenkin sitä, millä firma löi lopullisesti läpi, joten näihin on tyytyminen.

Tämä ei toki ole huono asia, sillä kuten esimerkiksi The Walking Dead, The Wolf Among Us ja Tales from the Borderlands osoittivat, resepti tarjoaa parhaimmillaan upeita kokemuksia. Toki matkan varrelle osuu hutejakin, kuten esimerkiksi lisenssinsä osittain hukannut Game of Thrones. Guardians of the Galaxyn kohdalla Telltalen käsikirjoittajat ovat onneksi tavoittaneet esikuvansa hengen erinomaisesti.

Letkeän musiikin säestämä intro heittää pelaajan suoraan keskelle seikkailua, joka tuntuu alusta saakka tutulta Guardians of the Galaxylta siitäkin huolimatta, etteivät hahmomallit näytä juurikaan elokuvassa nähdyiltä esikuviltaan.

Guardians of the Galaxy

Löytyykö taustalta sitten lisenssiin liittyviä rajoitteita tai jokin muu syy, mutta onneksi hahmojen käytös tuntuu sen verran autenttisilta, että ulkonäköpoikkeama unohtuu nopeasti. Toisaalta esimerkiksi Gamoran ulkonäkö on uskollisempi sarjakuville kuin Zoe Saldanan versio salamurhaajasta.

Pelaaja ei pääse pitkästymään, kun toiminnantäyteinen intro johtaa suoraan eeppistäkin eeppisiin tapahtumiin, joiden jäljiltä Guardians of the Galaxy -porukka joutuu kyseenalaistamaan koko olemassaolonsa. Sen pohtiminen, onko porukan työ nyt tehty, antaa tilaa keskustella ryhmän jäsenten kanssa ja tutustua heidän välisiin suhteisiin ja ristiriitoihin. Viimeksi mainitut nousevatkin esille tavalla, joka enteilee vaikeita vaiheita ja haastavia päätöksiä tarinan tulevissa episodeissa.

Hitaan keskivaiheen jälkeen on aika jälleen painaa kaasu pohjaan ja rakentaa tietä cliffhangerille, joka ehkä vähemmän yllättäen saa odottamaan seuraavaa episodia ja jatkotapahtumia lievästi sanottuna malttamattomana. Koko lystiin ei kulu lopulta kuin runsaat pari tuntia, mutta sinä aikana ehditään avata juonilinja jos toinenkin.

Guardians of the Galaxy  

Ken peliä kaipaa

Batman: The Telltale Series esitteli uuden pelimoottorin, josta löytyi ainakin konsoleilla jonkin verran ikävää tökkimistä aiheuttavia lastentauteja. Oma pelikokemukseni PC:llä oli kuitenkin melko lailla ongelmaton. Sama linja jatkuu myös Guardians of the Galaxyn kohdalla. Sarjakuvamainen grafiikka näyttää hyvältä ja pyörii sulavasti.

Toimintakohtausten aikana viljeltävät QTE-reaktiopelit eivät mene pieleen ainakaan tökkimisen vuoksi. Tosin vaikeustaso tuntuu olevan sen verran maltillinen, että mokailu vaatii jo melkein aktiivista yrittämisen puutetta. Vaikka QTE-meininki rytmittääkin toiminnallisia kohtauksia mukavasti, on se pakko myöntää jälleen kerran: Telltalen nykytuotannolla on aika vähän tekemistä perinteisen pelaamisen kanssa.

Tässä lieneekin jälleen kerran suurin tekijä sen suhteen, onko peli siihen sijoitettujen eurojen väärti. Jos etsit taitoa vaativia pelillisiä haasteita tai päätä raavituttavia pulmia, ei Telltalella ole sinulle valitettavasti mitään tarjottavaa. Jos sen sijaan olet kiinnostunut kiehtovista tarinoista ja vaikeista valinnoista, tai edes valinnan illuusiosta, Marvel’s Guardian of the Galaxy: The Telltale Series on juuri sitä, mitä lääkäri määräsi.

Episodipohjaiseen pelisarjaan julkaistaan kaikkiaan viisi osaa, joista tämä oli ensimmäinen.