Uusimmat

Arvostelu Hi-Fi Rush on alkuvuoden iloisin yllätys toimintapelien ystäville

14.02.2023 09:00 Ilari Hauhia

Kokonaan puskista ilman ennakkohypetystä julkaistu Hi-Fi Rush on pirteä ja onnistunut rytmipohjainen toimintapeli.


Hi-Fi RushStudio: Tango Gameworks
Julkaisija: Bethesda
Julkaisupäivä: 25.1.2023
Saatavilla: PC (Windows, testattu) , Xbox Series X/S & Xbox One (myös Xbox Game Pass)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K12
Peliä pelattu arviota varten: noin kuusi tuntia


Kehittäjä Tango Gameworks tunnetaan entuudestaan The Evil Withinien ja Ghostwire: Tokyon kaltaisista synkistä seikkailusta. Hi-Fi Rush on studiolta aivan toiseen ääripäähän viety toimintapeli, joka on toteutettu piirrosmaisilla värikkäillä grafiikoilla ja iloisilla henkilöhahmoilla. Peli erottuu tyylillään ehdottomasti edukseen. Sen pohjalta voisi hyvinkin luoda vaikkapa trendikkään peliaiheisen Netflix-sarjan.

Hi-Fi Rushin päähenkilö on Chai, jonka sydämeen liitettiin vahingossa musiikkisoitin Vanderlay-nimisen firman kyseenalaisessa kokeessa. Nyt vialliseksi määritelty Chai joutuu taistelemaan vapaudestaan animaatiomaailmassa, jossa kaikki – tasohyppelypulmat, vihollisten hyökkäykset ja jopa hahmojen välinen vitsailu – tapahtuu musiikin tahdissa.

Pelaajan tulee rytmittää hyökkäyksensä ja erikoiskykynsä, sekä liittolaisten kanssa toteutetu yhdistelmähyökkäyksensä, taustalla raikuvan pääasiassa autotallirokista muodustuvan soundtrackin rytmiin. Pelin menevä soundtrack muodostuu lähinnä pelin säveltäjien tuotannosta, mutta välissä kuullaan myös muun muassa Nine Inch Nailsia.

Hi-Fi Rushin tarina on hyvällä tavalla kevyt, ja Chain sekä hänen tiiminsä välinen jutustelu on aidosti hauskaa seurattavaa. Chai on vähän turhankin itsevarma sankari, ja tiimistä löytyvät esimerkiksi lempeä jättiläinen Macaron, älykäs Peppermint sekä söpö robottikissa 808.

Pelin viholliset ovat sarjakuvamaisen rakastettavia, kun pelaaja ottaa mittaa muun muassa Vanderlay Electronicsin tuotanto-, markkinointi- ja rahoitusosastojen pomoista, sekä itse pääpiruna toimivasta toimitusjohtaja Kale Vanderlaysta. Jokainen pomotaistelu erottuu edellisestä, ja tarjoaa hauskan haasteen.

Pelin ytimessä oleva kamppailu on hauskaa. Iskujen rytmittäminen soundtrackiin tuntuu luontevalta ja silloinkin kun combotukset menevät pieleen, tuntuu se omalta virheeltä, eikä kankeilta pelimekaniikoilta. Useita vihollisia vastaan taisteltaessa tähtääminen oikeaan kohteeseen voi tuntua välillä haastavalta, mutta muuten toiminta on erinomaisen toimivaa. Pelaaminen onnistuu sekä peliohjaimella että hiirellä ja näppäimistöllä, joskin ainakin omiin käsiin peliohjain tuntui luontevammalta vaihtoehdolta.

Rytmipohjaisessa tasohyppelyssä Chain pitää esimerkiksi hypellä vain hetkeksi esiin ilmestyvien siltojen päällä. Tasohyppely ei ole aina aivan yhtä koukuttavaa kuin vauhdikas taistelu, sillä välillä ympäristö alkaa toistaa itseään ja hyppelyosuudet voivat olla turhan pitkiä, mutta kokemus on silti pääosin positiivinen.

Tango Gameworks on keskittynyt pelimaailman yksityiskohtiin, sillä kuten mainittua, aivan kaikki Hi-Fi Rushin maailmassa liikkuu rytmin tahtiin. Kenttien taustoilla esimerkiksi kasvit hytkyvät soundtrackin mukana, ja paikallaan seisoessa Chai napsuttelee sormiaan tahdissa.

Kokonaisuudessaan Hi-Fi Rush on yksi alkuvuoden positiivisimmista yllätyksistä. Se osoittaa, ettei tulevaa pelijulkaisua ole pakko hehkuttaa kuukausia tai vuosikausia etukäteen, vaan onnistunut peli puhuu kyllä omasta puolestaan.

Hi-Fi Rush kuuluu myös Xbox Game Passin valikoimaan, joten rytmipohjaisen toimintapelin testaaminen onnistuu hyvinkin matalalla kynnyksellä.

HI-FI RUSH

Arvosana: 4/5

”Hi-Fi Rush on onnistunut rytmipohjainen toimintapeli värikkäässä maailmassa.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat