Uusimmat

Arvostelu: Into the Breach on hauskaa mechamäiskettä, jota voi pelata läppärilläkin ilman ongelmia

13.03.2018 20:11 Ilari Hauhia

Voi ei! Hirmuisat Vek-alienit ovat vyöryneet koloistaan maapallolle ja ihmiskunnalla on vain yksi toivo. Kapteeni, kerää pilottisi kasaan ja pelasta maailma. Onnea matkaan.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Subset Games / Julkaisija: Subset Games / Saatavilla: PC  / Testattu: PC / Pelaajia: yksi / Peliä pelattu arvostelua varten: 12 tuntia


Into the Breach on pari vuotta sitten julkaistusta indie-hitti Faster Than Lightistä tutun Subset Gamesin uusin tuotos. Tällä kertaa sotakenttä on vaihtunut avaruusaluksien kansilta maan pinnalle. Samalla reaaliaikainen toiminta on muuttunut vuoropohjaiseksi strategiaksi. Into the Breachissa maapallo on huonossa jamassa. Valtavia hyönteisiä muistuttavat Vekit ovat ryömineet koloistaan, ja uhkaavat nyt jäljellä olevaa ihmiskuntaa sekä infrastruktuuria. Ikävä kyllä, maapallon puolustusvoimien resurssit ovat melko rajalliset, jonka vuoksi hätiin voidaan lähettää vain kolme sotamechaa pilotteineen.

Aluksi tarjolla on vain kolme sotarobottia. Lähietäisyydeltä Vekejä turpaan vetävä Combat Mech, diagonaalisesti ampuva Cannon Mech ja takalinjoilta tulitukea antava Artillery Mech. Kolmen yksikön yhteistöllä 8×8-ruudukosta koostuvalla taistelukentällä mönkivät alienit tulee tuhota mahdollisimman tehokkaasti.

Sotakentällä toimiminen vaatii laatikon ulkopuolelta ajattelua. Aina ei kannata tuhota lähintä vihollista, vaan kohteita tulee priorisoida. Siviilien henkeä tai voimalaitosten toimintaa uhkaava Vek täytyy eliminoida aina ennen nurkassa yksikseen piileskelevää superötökkää.

Vekin eliminoimisessa voi käyttää mielikuvitusta ja hyödyntää taistelukentällä vallitsevaa tilannetta.

Maa-planeetta on jaettu neljään eri saareen, joista jokaisessa on omat erityispiirteensä. Jääsaarelta voi löytyä petollisia avantoja, joihin tippuminen hukuttaa Vekit ilman armoa. Aavikkoalueella maahan puolestaan iskee kaiken tieltään käristäviä salamoita.

Useat aseet mahdollistavatkin alieneiden siirtelemisen taistelukentällä ruudun tai parin verran. Vekien uudelleensijoittelemisella ötököitä voi myös ohjata toistensa tulilinjoille sekä kauemmaksi siviileistä ja muista uhatuista kohteista.

Kuten Faster than Light, edustaa Into the Breach niin sanottua roguelite-genreä. Epäonnistunut tehtävä johtaa maapallon tuhoutumiseen ja ajan kelautumiseen takaisin alkuun. Häviäminen tuntuu kuitenkin hyvin harvoin epäreilulta, sillä yleensä vaikealtakin näyttävät tilanteet ovat ratkaistavissa tarkalla suunnittelulla. Vaikessa tilanteissa oikean tuhoamisjärjestyksen löytäminen tuottaakin pelaajalle melkoista riemua.

Toisaalta loppuvastuksen päihittäminen ja maapallon pelastaminenkaan ei tarkoita Into the Breachin päättymistä. Uusilla läpipeluukerroilla Vekit voi tuhota eri saavutuksien suorittamisesta ansaituilla uusilla sotamechoilla ja näihin asennettavilla aseilla. Myös omaa pistesaldoaan voi parantaa pelastamalla mahdollisimman monta siviiliä ja läpäisemällä pelin mahdollisimman nopeasti.

Into the Breachin viehätys kumpuaakin uudelleenpeluuarvosta, ase- ja mechayhdistelmien kokeilemisesta, sekä uusien strategioiden kokeilemisesta. Esimerkiksi hyökkäyksillään myös itseään vahingoittavaa sotamechaa kannattaa suojata omia robotteja parantavalla tukibotilla. Toisaalta kaikkia toisiaan koskettavia vihollisia vahingoittavaa, sähkölassolla varustettua mechaa kannattaa auttaa Vekien siirtelyyn keskittyvällä apurilla.

Pelimekaniikkojensa puolesta yksinkertainen, mutta samalla paljon syvyyttä sisältävä Into the Breach on varustettu tyylikkään selkeillä pikseligrafiikoilla. Graafisen ratkaisun vuoksi taistelukentän tapahtumia on helppo lukea. Into the Breach on myös kevyt pyörittää, ja se toimiikin hyvin vaikka kannettavilla tietokoneilla.

Lyhyissäkin erissä pelattavissa oleva Into the Breach olisikin lähes täydellinen mobiilipeli tableteille sekä älypuhelimille, sillä pelin simppelit kontrollit toimisivat hyvin myös kosketusnäytöllä. Sopiikin toivoa, että Into the Breach saapuu ajan myötä Faster than Lightin tavoin iPadille ja mahdollisesti myös muille mobiililaitteille.

Kokonaisuudessaan hyvin koukuttavasta ja vain 12,69 euroa maksavasta Into the Breachista on vaikea löytää pahaa sanottavaa. Roguelite-genre ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta varsinkin sen sekä strategiapelien ystäville ihmiskunnan ja Vekien välinen taistelu on täysi napakymppi.

INTO THE BREACH

”Ihmiskunnan sekä Vekien välisestä sodasta kertovasta Into the Breachista on vaikea löytää pahaa sanottavaa.”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat