Uusimmat

Arvostelu: Jurassic World Alive on halpa kopio Pokémon GO:sta – miten dinometsästys voikin olla näin tylsää?

20.06.2018 20:10 Ilari Hauhia

Pokémon GO sekoitti maailman kokonaan muutamaksi viikoksi, kun ihmiset juoksivat pitkin katuja ja puistoja Pikachujen ja Charizardien perässä. Pokémon GO:ta huoletta matkiva Jurassic World Alive ei ole saanut aikaan vastaavanlaista kansansuosiota. Peliä kokeiltuamme on helppo ymmärtää, miksi ei.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Lucia / Julkaisija: Universal / Saatavilla: iOS, Android / Testattu: Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: noin 3 tuntia


Jurassic World Alivea avatessa tulee ensimmäisenä mieleen, että klikkasiko sitä vahingossa väärää sovelluskuvaketta. Peli on nimittäin aina sinertävää käyttöliittymäänsä myöten lähestulkoon suora kopio Nianticin kahden vuoden takaisesta Pokémon GO -hittipelistä.

Ruudulla näkyvälle kartalle putkahtelee silloin tällöin erilaisia dinosauruksia. Dinosauruksen ”nappaamiseksi” pelaaja heittää pokepallon sijasta taivaalle nukutusnuolilla aseistetun dronen, joka tykittää alapuolella hönkivään liskohirmuun tarvittavan määrän nuolia. Nuolilla täytyy osua pelin määräämiin kohtiin, mikä voi olla varsinkin nopeasti liikkuvien lajien, kuten velociraptoreiden, tapauksessa melkoisen hankalaa. Dronea täytyy myös ohjata oikeaan ampumakulmaan, mikä on välillä yllättävänkin haastavaa – eikä oikeastaan kovin hauskaa.

Mikäli metsästysreissu onnistuu, voi taintuneesta hirmuliskosta kerätä DNA-näytteitä. Kun tietystä dinosauruslajista on saatu kasaan tarpeeksi monta näytettä, voi dinosauruksen herättää Jurassic Parkin teeman mukaisesti henkiin ja lisätä omaan kokoelmaansa.

Siinä missä innokkaat Pokémon GO -pelaajat juoksivat pari vuotta sitten kuolemaa uhmaten Pikachujen, Charizardien ja muiden pokemonien perässä, ei keskellä puistoa seisova T-Rex aiheuta ympäröivissä ihmisissä minkäänlaista reaktiota. Pokémon GO:n hauskuus perustuikin varsinkin sen huippuhetkinä suurelta osin pelin yhteisöllisyyteen – pokémoneja napattiin ja saleja puolustettiin yhdessä kavereiden kanssa kauniissa kesäsäässä. Dinosauruksia metsästäessä vastaan ei tullut ketään, jonka kanssa olisi voinut juhlia vaikkapa stegosauruksen nappaamista.

Kuten Pokémon GO:ssa, voi myös Jurassic World Aliven dinosaurukset usuttaa tappelemaan toisiaan vastaan. Jurassic World Alivessa ei kuitenkaan haasteta eri kohteisiin sidottuja saleja, vaan kamppailut käydään suoraan toisia pelaajia vastaan. Ikävä kyllä Jurassic World Alivella ei ole edelleenkään tarpeeksi pelaajia, että taisteluominaisuus jaksaisi viihdyttää.

Jurassic World Aliven AR-grafiikat ovat pelin parasta antia. Ruudulla vilistävät miniatyyriliskot ovat tyylikkäitä ja yksityiskohtaisesti mallinnettuja. Omaan kokoelmaan kerätyt dinosaurukset voi halutessaan laittaa poseeraamaan vaikka kirjahyllyn päälle, jonka jälkeen niiden kanssa voi ottaa kuvia pelin sisäisellä kameralla. Ominaisuus on ihan hauska ja voi viihdyttää erityisesti nuorempia pelaajia, mutta varsinaista peli-iloa se ei juuri paranna.

Dinometsästykseen käytettävä drone ei jaksa lentää ilman akkuvirtaa. Akkuja voi ladata joko etsimällä pokestoppeja muistuttavilta supply dropeilta lisävirtaa tai vaihtoehtoisesti ostamalla lisäakkuja oikealla rahalla. Tarjolla on myös parempia pokepal.. eikun siis erilaisia nukutusnuolia, joista harvinaisemmat tainnuttavat hankalasti napattavat dinosaurukset helpommin.

Kokonaisuudessaan Jurassic World Aliven ongelma on, että uutta ja yhtä lailla epäonnistunutta Jurassic World: Kaatunut valtakunta -elokuvaa mainostamaan luotua peliä ei kannata pelata, koska tarjolla on parempiakin vaihtoehtoja. Pokémon GO ei ole enää kuuminta hottia, mutta siitä huolimatta AR-pohjainen pokémonien metsästys on edelleen ihan hauskaa. Pokémon GO:lla on myös oma innokas pelaajakuntansa, joten AR-hirviöiden jahtaaminen on samalla hauskan yhteisöllistä toimintaa.

Jurassic World Alive on ladattavissa Androidille Play Storesta sekä iOSille App Storesta. Pelin hankkimista harkitseville vielä viimeinen varoitus: Jurassic Park Alive on lainannut jopa mikromaksunsa suoraan Pokémon GO:sta.

JURASSIC WORLD ALIVE

”Jurassic World Alive on lähes suora Pokemon GO -klooni, jossa pyydystetään Pikachujen sijasta hirmuliskoja.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat