Arvostelu: Kotimainen mobiilipeli Flip Diving tuo uimahypyt taskuun

18.03.2017 09:20 | Jukka O. Kauppinen | 735

Flip DivingTekijä: MotionVolt Games
Julkaisija: Miniclip.com
Testattu: iPad Mini
Saatavilla: Android, iOS
Pelaajia: 1
Muuta: Ilmainen peli, ladattava mobiilipeli, sisältää mikromaksuja
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen


Flip Diving on lystikäs mobiilipeli, joka kuitenkin uhkaa jäädä lyhytkestoiseksi huviksi yksinkertaisuutensa takia.

Pelialan tuulet puhaltavat milloin mihinkin suuntaan, ja joskus niissä tuoksuu myös muutos. Veljensä kanssa RedLynx-studion perustanut Atte Ilvessuo on urakoinut pitkän pätkän pelibisneksessä, ja matkan varrelle mahtuu niin tekstiviesti- ja tv-pelejä kuin selain-, konsoli- ja tietokonepelejäkin. Pari vuotta sitten Atte päätti suunnata uusille vesille, poistui RedLynxistä ja perusti uuden pikkuruisen pelistudion, MotionVoltin.

MotionVoltin esikoispeli Flip Diving on ehättänyt jo monissa maissa mobiililistojen ykköseksi. Syy on helppo ymmärtää.

Flip Diving

Temppu eteen, toinen taakse

Flip Diving on sitä mitä nimi lupaakin: uimahyppysimulaatio. Pelaaja matkustaa pitkin maailmaa erilaisille hyppypaikoille ja loikkaa aina vain korkeammilta hyppytasanteilta, kiviltä, oksilta ja muilta lähtöpaikoilta kohti alhaalla odottavaa suloista vedenpintaa. Sopivalla lähtökulmalla ja ponnistuksella voi yrittää tähdätä lentorataansa niin, että matkan varrella onnistuu keräämään mukaansa kolikoita. Sitäkin tärkeämpää on tietysti tehdä hienoja hyppyliikkeitä, jotta suoritus olisi oikein viimeisen päälle huikea.

Mobiilipelinä Flip Diving seuraa nykytrendejä ja tarjoaa mahdollisimman yksinkertaisen pelikokemuksen, jossa pelaamiseen tarvitaan vain yhtä sormea. Sormi näytölle, paina – hyppääjä nojautuu etukenoon ja loikkaa irroitettaessa. Sitten taas sormi näytölle ja pidetään siinä – hyppääjä tekee valittua hyppykuviotaan kunnes sormen irroitettaessa hän ojentautuu ja toivon mukaan tulee nätisti vedenpintaan. Ruutua siis vain painetaan kaksi kertaa per hyppy. Siinä se.

Pyhä yksinkertaisuus peittää alleen myös taitoa vaativaa mekaniikkaa. Alhaalla odottava maalialue pienenee kierros kierrokselta, ja kolikoita kerätäkseen on hyppykulmaakin katsottava tarkkaan. Tärkeämpää on kuitenkin hypyn aikana tapahtuva temppuilu. Eri hyppyliikkeitä tehdään eri suuntiin, eri tavoin, ja niistä pitäisi saada oikaistua ennen veteentuloa. Miten monta kieppiä ja kikkaa uskaltaa ja ehtii tehdä niin, että ehtii vielä oikaista hyppääjän oikealla hetkellä täydellistä alastuloa varten?

Flip Diving

Pidemmän tähtäimen tavoite on tehdä hyviä putkia, mahdollisimman monta onnistunutta ja maaliin osunutta hyppyä peräkanaa. Tällöin hypyistä saatavat palkinnot ja kolikkopinot kasvavat. Niillä taasen saadaan peliin hiljalleen lisää ominaisuuksia ja väriä. Kunnon mikromaksumobiilipelin tapaan rahalla saa ja pääsee oikotielle. Jos ei huvita kerätä kolikoita hyppäämällä, niin sitten vain vilautetaan luottokorttia pelitalolle ja ostetaan virtuaalikolikoita, joilla saa niin uusia temppuja, hyppääjiä kuin hyppypaikkojakin. Kaikkia saa avattua myös ihan pelaamalla, mutta siihen tarvitaan tietty sitkeyttä.

Flip Diving kulkee onnistuneesti mobiilipelien laadukkaita peruslinjoja. Se on viimeisen päälle kauniisti tehty ja hiottu huippuluokan mobiilijulkaisu, jonka pelattavuus on työstetty sopimaan isoille ja pienille ruuduille. Pelaajaa ei kontrolleilla tai monimutkaisilla tekniikoilla ahdistella, vaan kaikki on terävöitetty yhteen sormeen. Välissä saa vähän hymyillä ja nauraakin.

Samalla Flip Diving on väistämättä yhden kikan peli. Hyppää, pyöri, kikkaile ja loiskahda veteen. Sama uusiksi, nyt korkeammalta. Uusien temppujen ja paikkojen avaamiseen menee aikaa, joten siinä välissä kuviot tulevat kovinkin tutuiksi. Ja uimahyppyliikkeiden erot ovat nyt… No… Pyöritään eteenpäin, taaksepäin, vartalo jäykkänä, löysänä ja silleen – ei sen muutaman sekunnin hypyn mittaan kovin ihmeitä ehdi tekemään.

Flip Diving

Toki peli muuntuu hiljalleen, jos vain jaksaa grindata. Oudompiakin hyppypaikkoja avautuu ajan mittaan ja sekä uusissa hyppytempuissa että hyppääjissä on aina vähän opeteltavaa. Toiset ovat ketteriä ja tarkkoja, toiset hitaita ja möhkömpiä. Jokaisessa yhdistelmässä vaaditaan aina vähän erilaista ajoittamista. Jos vain uusia juttuja avautuu sopivaan tahtiin, niin pelin ote ei herpaannu ihan heti. Jossain kentissä avautuu myös ihan odottamattomia mahdollisuuksia taitotemppuiluun.

Pienet plussat myös samalla ruudulla pelattavasta kilpailullisesta kaksinpelistä ja kotimaisen Everyplay-tekniikan käytöstä, jolla omien hyppyjen uusinnat voi jakaa helposti nettiin.

Teknisestä erinomaisuudestaan huolimatta Flip Diving on liikaa yhden kikan peli. Onneksi tuo kikka on sentään hyvä. Kyllä mobiilipeliroskan keskellä ymmärtää hyvin kuinka tämä vetoaa suuriin kansanosiin, ja koukuttaa hiomaan hyppytekniikoitaan. Mutta parhaimmillaan temppuilu on sopivan mittaisissa annoksissa – tuntikausia kestävissä sessioissa flippailu muuttuu todennäköisesti puuduttavaksi, ja Flip Diving jää vastedes pelaamatta.