UUSIMMAT

Arvostelu: Laivanupotusta Rovion tyyliin – Battle Bay on oikeasti hauska mobiilipeli

15.05.2017 11:16 | Ilari Hauhia

Tekijä: Rovio
Testattu: Samsung Note 5 / Android
Saatavilla: Android, iOS
Pelaajia: 1 per laite, moninpelissä yhteensä 10
Arvostelija: Ilari Hauhia

4

 

Battle Bay on erilaisten sotalaivojen taistelutantereelle sijoittuva mobiili-MOBA. Iloisilla ja Roviolle tyypillisillä sarjakuvamaisilla grafiikoilla tehty peli tarjoaa oikeasti viihdyttävän kokemuksen.

Viisi vastaan viisi -joukkueilla pelattavassa Battle Bayssä jokainen pelaaja pääsee oman sotalaivansa kapteeniksi. Pelin tavoite on yksinkertainen: tuhoa kaikki viholliset tai vaihtoehtoisesti ota haltuun pelin kartoista löytyvä valloituspiste. Taisteluista kerätyillä pisteillä voit päivittää alustasi sekä siihen kuuluvia aseita tehden laivasta entistäkin hirmuisamman sotakoneen.

Simppelistä ideastaan huolimatta Battle Bay sisältää yllättävän paljon strategista syvyyttä: peli tarjoaa paljon erilaisia työkaluja aallokossa tapahtuvaan laivanupotukseen.

Pelaajat voivat valita mieleisensä laivatyypin viidestä eri vaihtoehdosta: Shooter, Enforcer, Defender, Speeder ja Fixer. Laivamalleista Shooteriin voi kiinnittää useampia aseita, siinä missä yleishyödyllinen Enforcer on tasapainoinen jokapaikanhöylä. Defender on kestävä ja vaikea upottaa, kun taas Speeder on nopea, mutta heikosti panssaroitu. Fixer on puolestaan muiden laivojen korjaamiseen erikoistunut tukialus.

Eri laivavaihtoehtojen lisäksi Battle Bayn pelaajat voivat valita alukseensa mieleisensä aseen. Vaihtoehtoina ovat perustykin lisäksi muun muassa kauas ja tarkasti ampuva Sniper-kanuuna, pinnan alla sukeltavat torpedot sekä futuristisilla lasersäteillä vastustajia kurittava Railgun. Aseita voi myös päivittää pelien voittamisesta saatavalla sugar-valuutalla sekä pelikullalla ostettavilla lisäosilla.

World of Warships: Rovio Edition

Pelimekaniikkojensa puolesta Battle Bay muistuttaa kovasta Wargamingin World of Tanks- ja World of Warships -pelejä. Vihulaisia pommitetaan erilaisilla aseilla, ja pelit ratkeavat joko kaikkien vihollisten kuoleman jälkeen tai kartan alueen täyttyessä. Myös pelin taistelutilanteet muistuttavat vahvasti World of Tanksia – usein aallokossa käytävät kaksintaistelut ratkaistaan tilanteessa, jossa molemmat osapuolet kiertävät toisiaan ja odottavat oman kanuunansa latautumista.

Pelin kontrollit ovat yksinkertaiset ja helposti omaksuttavat, mutta samalla hyvin toimivat. Oletusasetuksilla vasen peukalo ohjaa laivan kulkusuuntaa ja nopeutta, kun taas oikealla peukalolla tähtäillään vihollisia sekä pyöritetään aluksen ympärillä pyörivää kameraa. World of Tanksin tavoin oman sotalaivansa kanuunan voi myös automaattilukita vihollisen alukseen, mikä helpottaa tähtäämistä huomattavasti.

Intuitiivisesti toimivat kontrollit ovat selkeästi yksi Battle Bayn vahvuuksista.

Myös Battle Bayn Free to Play -systeemi noudattaa Wargamingin peleistä tuttua kaavaa. Lähestulkoon kaikki pelin ase- ja laivapäivityksistä on periaatteessa mahdollista hankkia pelaamalla, mutta pelin edetessä päivitysnopeus hidastuu progressiivisesti.  Päivitykset voi luonnollisesti ostaa heti valmiiksi vilauttamalla Battle Baylle luottokorttia.

Rahalla ei kuitenkaan voi World of Tanksista poiketen ostaa suoria etuja, jotka antaisivat pelaajalle etua muihin pelaajiin nähden. Hyvin kärsivälliset grindaajat voivat teoriassa hankkia kaiken myös ilman oikean rahan käyttämistä. Teoriassa siksi, että maailmankaikkeus kokee todennäköisesti lämpökuoleman ennen kuin ilmaispelaajat pystyvät keräämään kaikki pelin parhaat päivitykset.

F2P-peliksi Battle Bayn “mikromaksut” ovat melko hintavia.

Esimerkiksi pelin kallein, 14 000 pearl-valuuttaa sisältävä paketti maksaa tuhdit 99,99 euroa. Halvimmillaankin erilaisten päivitysten nopeuttamiseen käytettyjen pearlien ostaminen maksaa 4,99 euroa, jolla saa yhteensä 1000 pearlia kymmenen päivän aikana. Peliin voi halutessaan hankkia myös erillisen VIP-tilauksen, jonka omistajat keräävät taisteluista 50% enemmän sugar- ja kultavaluuttoja sekä saavat 20% nopeusbonuksen miehistön koulutuksen. Tilaajien kauppa myös päivittyy ilmaiseksi ilman mainosten katselua ja tilaajat pääsevät käsiksi omaan VIP-chattiinsa.

Mikromaksuista huolimatta Battle Bay on hauska pelikokemus myös kärsivällisille iImaispelaajille. Rovion peli tarjoaa otteluiden jälkeisten bonusten lisäksi muun muassa erilaisia päivittäisiä haasteita, joista pelaajat voivat kerätä itselleen riittävästi osia aluksensa päivittämiseen.

Hii-u-li-hei! Merimies ei pelkoa tunne ei!

Battle Bay on pienissä annoksissa pelattuna oikeasti viihdyttävää ajanvietettä.

Strategiset ratkaisut, kuten se keskittyykö joukkue valloituspisteen hallintaan vai suoraan hyökkäykseen vihollisia vastaan, sekä eri aseiden ja alustyyppien monipuolinen yhdistely tekevät yksinkertaisesta pelistä yllättävänkin strategisen kokemuksen. Battle Bayn guild-systeemin avulla pelaajat voivat halutessaan pelata samassa joukkueessa ystäviensä kanssa, jolloin myös erilaisten joukkuestrategioiden muovaaminen on helpompaa. Peli ei kuitenkaan välttämättä pakota liialliseen aivojen käyttämiseen, vaan Batte Baytä voi halutessaan pelailla myös helppona ajanviete-räiskintänä. Yksi pelisessio kestää noin 3-5 minuuttia.

Myös Battle Bayn graafiset ratkaisut miellyttävät silmää. Roviolle ominaiset sarjakuvamaiset grafiikat sopivat peliin mainiosti, jonka lisäksi peli pyörii sulavasti ilman tökkimisiä. Peli syö kuitenkin akkua melkoisella tahdilla, joten pitkiin pelisessioihin kannattaa varautua vara-akulla tai muulla lisävirtalähteellä.

Kokonaisuutena Battle Baytä voikin suositella sekä strategista että kasuaalia mobiilimoninpeliä etsiville. Battle Bayn ainoaksi kysymysmerkiksi jää, kuinka kauan jossain määrin itseään toistava laivanupotus jaksaa pitää otteessaan, sillä pitkässä juoksussa ilmaispelaajan aikarajoitukset ja kerrasta toiseen samankaltaisina toistuvat taistelut saattavat alkaa tuntua puuduttavilta. Toisaalta Battle Bayn kokeileminen ei maksa mitään, joten jokainen kiinnostunut pelaaja voi omakohtaisesti testata, miltä pirteä meritaistelu tuntuu.

Battle Bay
Kaikki jutut aiheesta