Uusimmat

Arvostelu Lego Star Wars: The Skywalker Saga on niin hyvä peli, ettei edes Jar Jar Binks pysty sitä pilaamaan

10.04.2022 12:00 Tuukka Hämäläinen

Lego Star Wars: The Skywalker Saga pyyhkii lattiaa monilla kilpailijoillaan, koska se tajuaa olla ottamatta kaikkea niin kuolemanvakavasti. Palikkapelin kanssa viihtyy erinomaisesti, eikä edes pikakelauksella etenevä tarina pysty vesittämään kokemusta.


Lego Star Wars The Skywalker SagaJulkaisupäivä: 5.4.2022
Studio: Traveler’s Tales
Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Saatavilla: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S (testattu) & Nintendo Switch
Pelaajia: 1-2
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arviota varten: 10 tuntia


Lego-pelit eivät ole missään valtavan hyvässä maineessa pelaajien keskuudessa. Monien tunnettujen leffojenkin ympärille kasatut palikkapelit ovat kyllä olleet suosittuja, mutta harvaa niistä on ylistetty todella erinomaiseksi peliksi, eikä sarjassa ole pitkään aikaan paljon uudistuksia nähty.

Lego Star Wars: The Skywalker Saga pistää ennakkokäsitykset kerralla uusiksi. Se osoittaa, että Lego-pelit voivat olla muutakin kuin suoraviivaisia lisenssipelejä tarjoamalla laajan ja koukuttavan pelikokemuksen.

Nimensä mukaisesti The Skywalker Saga paketoi samaan peliin kaikki Star Wars -elokuvasarjan yhdeksän episodia. Toteutus ei ole kuitenkaan kaikkein ilmiselvin, sillä kokonaisuus on pilkottu kolmeen trilogiaan, joita voi pelata missä tahansa järjestyksessä, jopa ristiin rastiin, saman pelitallennuksen sisällä. Ensimmäisen episodin läpäistyä avautuu myös mahdollisuus tutkia pelimaailmaa täysin vapaasti, mutta niin voi tehdä myös tehtävien välillä.

Pelimaailma onkin The Skywalker Sagan vahvin valttikortti. Laajaan peliin on tuotu kaikkiaan 24 Star Wars -leffoista tuttua planeettaa, joiden pinnalla voi olla useampia pelialueita. Lisäksi päästään lentelemään avaruudessa kunkin maailman ympärillä ja käymään yllättävän päteviä avaruustaisteluita.

Peli rakentuu päätehtävien ja vapaan etenemisen vuorotteluun, kuten useimmat open world -pelit. Samalla pelaaja voi valuutalla ja kyber brick -palikoilla avata uusia hahmoja, sitä mukaan kun kunkin trilogian tarinassa etenee. Jälkimmäisiä resursseja saa sivutehtävistä, puzzleja ratkomalla ja lisähaasteita suorittamalla. Hahmoja on yli 300 ja aluksiakin tolkuton läjä, ja lisäksi on hahmonkehitysmekaniikka, joka jakautuu yhteisiin ja kunkin hahmoluokan omiin kykyihin.

Lyhyesti sanottuna, Lego Star Wars: The Skywalker Sagassa on yllättävän paljon pelattavaa. Itseasiassa niin paljon, että kymmenessä pelitunnissa tulin läpäisseeksi vain ensimmäisen leffatrilogian.

Yhden elokuvan verran tarinaa läpäisee kyllä halutessaan reilussa tunnissa, mutta sivuhommien ja salaisuuksien etsiminen on niin mukavaa puuhailua, että sen pariin unohtuu helposti. Itseasiassa vapaa pelaaminen on usein paljon monipuolisempaa ja palkitsevampaa kuin itse päätehtävät. Esimerkiksi Revenge of the Sithin tehtävät tuntuivat lähinnä sarjalta boss-taisteluita.

Pelaaminen on myös uudistunut aiemmista Lego-peleistä. Tuntuma on edelleen tasohyppelymäinen, mutta samalla peliin on tullut olan yli tähtääminen, mielekkäät valosapelitaistelut sekä lähitaistelun combo-liikkeet, jotka tuovat paljon ulottuvuuksia kamppailuun.

Hahmoilla on myös omia lisätaitoja, jotka tekevät niistä omilla tavoillaan hyödyllisiä – jopa Jar Jar Binks on tässä pelissä hyvä pelihahmo!

The Skywalker Saga on taidonnäyte siinä, kuinka tasapainotellaan helpon lähestyttävyyden ja riittävän syvyyden välillä. Peli on pääosin helppo, mutta siinä riittää kylliksi tekemistä, jotta aina seuraavat taistelut ja seuraavat puzzle-tehtävät jaksavat kiinnostaa. Pelialueiden koluaminen ja pikkupulmien ratkonta eri hahmoluokilla ovat erittäin koukuttavaa puuhaa.

Se missä The Skywalker Saga ontuu, on itse Star Warsin tarina.

Vaikka peli on pitkä, kulkee osa tapahtumista kuin pikakelauksella ja välivideot ovat aika levotonta katsottavaa. Tämä on kumma valinta, kun itse pelin rytmi on kaikkea muuta kuin hektinen. Luulisi, että pelaajat jaksaisivat katsoa välillä muutaman minuutin välivideon, kun peli on muuten niin hyvin toteutettu ja näyttäväkin. Tietysti kaikki pelaajat tuntevat elokuvien tarinan suhteellisen hyvin, mutta itse ainakin olisin mielelläni tuonut vielä enemmän dialogia ja juonta myös Lego-versioon.

Tasapaino horjuu myös Star Warsin synkemmissä hetkissä, jotka taipuvat kehnosti lapsiystävälliseen viihteeseen. Osa karuimmista jutuista (kuten Anakinin pahimmat veriteot George Lucasin ohjaamissa esiosissa) jätetään ymmärrettävästi näyttämättä, mutta tarina tuntuu vähän sekavalta joidenkin välttelyiden vuoksi.

Kaiken kaikkiaan pelin kertomukseen on vaikeampi uppoutua kuin avoimessa maailmassa seikkailuun.

Pelaamista rasittaa myös joukko pikkuvikoja, kuten välillä oikutteleva kamera. Ja sitten on muutamia outoja pelisuunnittelun ratkaisuja, kuten että peli haluaisi soittaa Star Warsin alkumusiikin joka ikinen kerta kun pelitallennuksen lataa. Miksi ihmeessä? Ja miksei tätä voi laittaa pois päältä asetuksista?

Viime kädessä valitukset jäävät kuitenkin marginaaliin, sillä Lego Star Wars: The Skywalker Saga on perin viihdyttävä palikkapeli. Sen luulisi kelpaavan kaikille Star Warsin ystäville, jotka osaavat ottaa rennosti ja nauraa Lego-huumorille, eivätkä kaipaa jatkuvaa synkistelyä.

Lopuksi on vielä sanottava, että Lego Star Wars: The Skywalker Saga on myös yllättävän komea peli. Musiikki ja äänimaailma ovat tietysti ehtaa Star Warsia, mutta oli oikeasti pieni yllätys, miten näyttävät tekstuurit Lego-ukkoihin on saatu ja miten päräyttävä Tähtien sodan maailma osaa olla, vaikka se onkin Lego-palikoista rakennettu.

Pienet yksityiskohdat ovat tässä pelissä valttia, olivatpa ne sitten viittauksia Star Wars -meemeihin, Tatooinen hiekassa likaantuvat Lego-palikat tai pelattaviksi sankareiksi kaivetut kulttihahmot. Lego Star Wars: The Skywalker Saga ei varmasti ole kaikkien mieleen, mutta on se ehkäpä lopultakin hauskin Star Wars -peli, mitä olen koskaan pelannut.

LEGO STAR WARS: THE SKYWALKER SAGA

Arvosana: 4/5

”Lego Star Wars: The Skywalker Saga on erittäin viihdyttävä pläjäys, jonka kohdalla epäilijätkin joutuvat tunnustamaan Lego-pelien vetovoiman.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat