Arvostelu: Luigi’s Mansion 3 on loistava Ghostbusters-henkinen yhdistelmä huumoria ja pulmanratkaisua koko perheelle

12.12.2019 21:00 Ilari Hauhia

Ghostbusters-henkisessä Luigi’s Mansion 3:ssa Marion vihreähaalarinen ja usein vähän pienemmälle huomiolle jäänyt veli pääsee jälleen tyhjentämään kauhukartanoita niissä kummittelevista möröistä, haamuista ja kummajaisista. Mukaan on saatu juuri sopivassa tasapainossa huumoria ja kiinnostavaa ongelmaratkaisua.


Julkaisupäivä: 30.10.2019
Studio: Next Level Games
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Nintendo Switch
Pelaajia: 1-2
Ikäraja: K7
Peliä pelattu arvostelua varten: 12 tuntia


Luigi’s Mansion -sarja on edennyt jo kolmanteen osaansa, mutta kaikeksi onneksi väsymisen merkkejä ei ole vielä ilmassa. Päinvastoin, kyseessä on monilla mittareilla paras Luigi’s Mansion -peli koskaan ja yksi Nintendo Switchin parhaista seikkailuista. Luigi’s Mansion 3:n pelaaminen ei vaadi tuntemusta aiemmista osista, joten myös uudet pelaajat voivat hypätä suoraan mukaan.

Peli alkaa, kun Luigi ystävineen lähtee lomailemaan hotelliin. Loma keskeytyy kuitenkin heti alkumetreillä, kun haamut kidnappaavat Luigin ystävät ja kaunis hotelli muuttuu ”kammottavaksi” kauhujen taloksi. Luigin tehtävänä on luonnollisesti laittaa Ghostbusters-henkisesti kummajaiset ruotuun ja pelastaa ystävät pulasta.

Hahmona Luigi sopii peliin erittäin hyvin ja se tuo mukaan paljon kaivattua huumoria. Peleissä on yleensä totuttu itsevarmoihin sankareihin, mutta polvet tutisten kartanossa seikkaileva Luigi on toista maata. Vihreähaalarinen veli pelästyy lähestulkoon kaikkea mikä liikkuu tai ei liiku, mutta Luigi haluaa silti jatkaa eteenpäin ja pelastaa ystävänsä. Muutenkin Luigi’s Mansion 3:n huumori on oikeasti viehättävää ja se tuo hymyn huulille.

Aseenaan Luigilla on taskulamppu sekä imuri. Kummajaiset eivät kuitenkaan suostu imeytymään imuriin hevillä, vaan niitä joutuu pehmittämään nappaamalla niitä hännästä kiinni ja heiluttemalla niitä ympäri huonetta. Haamujen paiskominen pitkin seiniä on hauska pelimekaniikka, sillä lähes kaikki irtaimisto reagoi painimiseen. Näin huoneet menevät uuteen järjestykseen, kun vaikkapa ympärillä olevat lautaset särkyvät ja tuolit menevät rikki.

Mikäli Resident Evilit tuntuvat liian pelottavilta, tarjoaa Luigi’s Mansion 3 jännitystä perheystävällisemmällä otteella. Vastaan osuvat kummajaiset ovat muista Nintendon-peleistä tuttuja hahmoja, kuten Boo-haamuja ja tämän kätyreitä. Hahmot ovat persoonallisia ja varianssia löytyy kiitettävästi. Myös tasoissa on upea määrä vaihtelua, sillä kartanon eri kerrokset on jaettu erilaisiin teemoihin, joihin kuuluvat esimerkiksi Hollywood, historiallinen Egypti sekä keskiaika.

Tasoissa on valtava määrä yksityiskohtia sekä salaisuuksia, jotka houkuttelevat tutkimaan jokaisen lipaston ja kaapin perukan. Ahkera koluaja palkitaan kultakolikoilla, joilla Luigille voi hankkia parempia varusteita. Jokaisen tason lopussa pelaajaa odottaa pomovastus, jonka peittoaminen vaatii yleensä tietyn heikkouden keksimistä ja hyödyntämistä. Pelkän peruspelin pystyy läpäisemään reilussa kymmenessä tunnissa, mutta mikäli pysähtyy ihmettelemään tasojen salaisuuksia, voinee peliin upottaa helposti ainakin 20 tuntia.

Luigi’s Mansion 3:ssa on mukana myös Luigi’s Mansionin 3DS-versiosta tuttu Gooigi-niminen ”mömmö-Luigi”. Vihreästä limasta koostuva Luigi-kopio pystyy kävelemään esimerkiksi kaltereiden lävitse vaivatta. Erityisesti Gooigista on iloa, mikäli tasoja koluaa co-op-muodossa yhdessä kaverin kanssa.

Lähes koko tarinan voi läpäistä co-op-muodossa, jota voi pelata joko lokaalisti useammalla ohjaimella (tai antamalla molemmille pelaajille yhden Joy-Conin), tai vaihtoehtoisesti verkon välityksellä. Mukana on myös ScareScraper-niminen erillinen pelitila, jossa pelaajat jahtaavat haamuja joukkeina, ja jota voi pelata joko paikallisesti tai netissä. ScreamPark tarjoaa puolestaan Mario Party -henkisiä minipelejä.

Teknisesti Luigi’s Mansion 3:n toimivuudessa ei ole moitittavaa ja sen grafiikat näyttävät hyviltä. Soundtrackia kuuntelee mielellään, ja pienen opettelun jälkeen myös kontrollit alkavat iskostua selkärankaan, vaikka ne saattavat alkumetreillä vähän kummastuttaa.

Pidemmän päälle Luigi’s Mansion 3:n kamppailu voi kuitenkin alkaa toistaa hieman itseään. Peliä on kuitenkin onneksi helppo pelata pienissä pätkissä, jolloin se pysyy tuoreen oloisena pidemmän aikaa. Koska peliä on helppo pelata pienissä paloissa, sopii se erityisen hyvin myös matkapeliksi Nintendo Switchille. Näin Luigi’s Mansion 3:een voi uppotua hetkeksi vaikkapa bussimatkalla.

Kokonaisuudessaan Luigi’s Mansion 3 on jälleen yksi Nintendon hienoista onnistumisista, joka viihdyttää koko perhettä iästä riippumatta. Peli tarjoaa mukavaa pähkäilyä, hauskaa haamujen metsästystä ja sen pirteä huumori saa aidosti hyvälle tuulelle.

LUIGI’S MANSION 3

”Mainio Luigi’s Mansion 3 päästää vihreähaalarisen sankarin ottamaan mittaa kummituksista ja muista kummajaisista.”