Arvostelu: Monster of the Deep: Final Fantasy XV on kehno kalareissu virtuaalitodellisuudessa

14.01.2018 08:54 | Aleksi Pakkala

Final Fantasy XV:n maailmaan sijoittuva VR-kalastuspeli voi kuulostaa hauskalta idealta. Valitettavasti hauskanpito on kuitenkin Monster of the Deepistä aika kaukana.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Square Enix / Julkaisija: Square Enix / Saatavilla: PlayStation VR / Testattu: PlayStation 4 & PSVR / Pelaajia: 1


Marraskuussa 2016 ilmestyneen Final Fantasy XV:n julkaisun yhteydessä nähtiin valtavat määrät pelin universumiin sijoittuvaa oheissisältöä. Tarjontaa oli niin anime-sarjasta mobiilipeleihin, kuin myös täysipitkä animaatioelokuva. Niiden tarkoituksena oli upottaa pelaaja paremmin Final Fantasy XV:n Eos-maailmaan ja tarjota faneille lisää sisältöä, johon purra hampaansa kiinni.

Final Fantasy XV:n universumiin sijoitettua virtuaalitodellisuussisältöä esiteltiin ensimmäisen kerran E3-messuilla vuonna 2016. Vielä tuolloin VR-sisällön oli tarkoitus nähdä päivänvalo samaan aikaan pääpelin kanssa, ja olla ilmaiseksi ladattavaa lisäsisältöä. Vuoden 2017 E3 messuilla kuitenkin ilmoitettiin VR-sisällön saavuttavan kuluttajat itsenäisen Monster of the Deep -pelin muodossa.

30 euron hintalapulla varustettu lisuke löysi tiensä kauppoihin ilman suurempia fanfaareja loppuvuodesta 2017.

Monster of the Deep: Final Fantasy XV on VR-maailmaan sijoittuva kalastuspeli, joka koostuu neljästä eri pelitilasta: tarinasta, demonikalojen palkkiometsästyksestä, vapaakalastuksesta sekä turnaustilasta. Pelin aloittaessa pelaajalle annetaan mahdollisuus oman hahmon kustomointiin, ja sydämestäni toivon, ettei tämän ominaisuuden kehittämiseen ole käytetty viittätoista minuuttia pidempään kehitysaikaa. Hahmon kustomointi ensimmäisen persoonan kalastuspelissä on täysin turha ominaisuus, eikä hahmoeditorissa vietetyistä tunneista ole iloa kuin satunnaisissa välivideoissa.

Tarinatilassa käydään läpi kuusi pääpelistä tuttua kalastuspaikkaa siivoten ne vaarallisista demonikaloista. Jo toisella kalastuspaikalla kalastaminen alkaa puuduttaa, eikä vaihtelua ole juurikaan luvassa, vaan jokainen tarinaetappi noudattaa tismalleen samanlaista kaavaa.

Palkkiometsästys vastaa hyvin pitkälti pääpelistä tuttua mallia. Valitaan listalta mitä monsterikalaa lähdetään jahtaamaan, minkä jälkeen haluttu kalaparka käydään onkimassa milloin mistäkin rapakosta. Palkkiometsästys toimii pelaajalle pääasiallisen tapana hankkia Gil-valuuttaa, jolla pelin kaupasta voi ostaa uusia vapoja, keloja ja vieheitä. Vapaakalastustilassa pelaaja voi käydä onkimassa kaloja tarinatilassaan puhdistamiltaan kala-apajilta

Monster of the Deep on häkellyttävän näyttävä VR-peli laitteiston rajoitukset huomioon ottaen. Lähes kaikki graafiset elementit sekä käyttöliittymä ovat suoraan pääpelistä lainattuja, eli todella hyvännäköisiä. Kala-apajat ovat Final Fantasy XV:n pelanneille helposti tunnistettavissa, ja pelissä tavattavat hahmot aivan itsensä näköisiä. Kuitenkin PSVR-visiirin melko matala Full HD-resoluutio saa käyttöliittymän ohuella fontilla toteutetut elementit näyttämään suttuisilta ja vaikeasti luettavilta.

Pelimaailma sisältää myös vaikuttavan määrän pieniä yksityiskohtia, jotka eivät kuitenkaan välity pelaajalle juurikin alhaisen resoluution takia.

Monster of the Deep: Final Fantasy XV:n äänimaailma on sekamelska, mutta vankkana selkärankana toimiva musiikki pitää paketin kasassa. Kaikki pelin musiikit on lainattu suoraan Final Fantasy XV:sta. Yoko Shimomuran säveltämät teokset tuovat VR-peliin paljon kaivattua tunnelmaa. Ääniefektit taas toimivat satunnaisesti, välillä kadoten kokonaan.

Pelin suurin kompastuskivi on pelattavuus.

Arvostelua varten Monster of the Deepiä pelattiin Dualshock 4 -ohjaimella, jonka liikeseuranta oli ala-arvoista PlayStation Cameran avulla.

Järjestelmä hukkasi ohjaimen sijainnin jatkuvasti, eikä virvelin heiluttelu ollut missään vaiheessa testausta ollut varmaa ja vakaata. Pelin kantava mekaniikka koostuu siitä, että vieheen saa heitettyä oikealle alueelle, jolla haluttu kala majailee. Tämän yksinkertaisen tehtävän suorittaminen on kuitenkin turhauttavaa ja täysin onneen perustuvaa, mikä tekee pelin pelaamisesta suorastaan raivostuttavaa.

Mikäli Monster of the Deepin pariin siis hakeudutte, kannattaa ohjaimeksi selvästi huolehtia Move-kapulat.

Monster of the Deep: Final Fantasy XV tuntuu toisinaan tarjontansa puolesta siltä kuin peliä olisi tarkoitus pelata kymmeniä tunteja, mutta useimmiten peli vaikuttaa tekniseltä toteutukseltaan 15 minuutin ihmeeltä. Kauppa kuhisee erilaisia kalastustavaraa ja lammikoissa uiskentelee jos jonkinlaista vonkaletta pelaajan napattavaksi, mutta itse kalastaminen on niin huonosti toimivaa, ettei pelaaminen ollut missään vaiheessa miellyttävää.

Peliä ei voi suositella 30 euron hintaan kuin hartaimmille Final Fantasy faneille, joiden on pakko kokea kaikki saatavilla oleva sisältö. Final Fantasy XV:stä lainatut grafiikat ja musiikit ovat herkkua aisteille, mutta eivät pelasta muuten heikkoa kokonaisuutta.

 

MONSTER OF THE DEEP: FINAL FANTASY XV

2

”Final Fantasyn askel virtuaalitodellisuuteen on ylihinnoiteltua haparointia.”