Uusimmat

Arvostelu: Myyntiin palannut Deliver Us the Moon on kutkuttava seikkailupeli Kuun kamaralla

31.10.2019 20:01 Joonas Pikkarainen

KeoKeN Interactiven kertaalleen jo julkaistu seikkailupeli Deliver Us the Moon palaa pienen myynnistävedon jälkeen takaisin komeampana ja täyteläisempänä kuin koskaan aiemmin.


Julkaisupäivä: 27.6.2019
Studio: KeoKeN Interactive
Julkaisija: Wired Productions
Saatavilla: PC (Windows, testattu), tulossa: PlayStation 4 & Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arvostelua varten: 6 tuntia


Kuuta päästään noutamaan toistamiseen taivaalta, kun KeoKeN Interactiven yhteistörahoitettu Deliver Us the Moon palaa takaisin kauppapaikalle. Alkujaan jo viime vuonna julkaistu tieteisseikkailu poistettiin kesällä myynnistä, jotta kehittäjät pääsisivät uuden julkaisijan turvin viimeistelemään pelin tarinan loppuun sekä sutimaan päälle vähän uutta maalia.

Nyt saamme viimein tietää, onko ihmiskunta enää pelastettavissa.

Deliver Us the Moonissa tilanne näyttää sen suhteen tosin heikolta. Maa on aavikoitunut ilmastonmuutoksen jäljiltä ja sen resurssit on kulutettu loppuun. Ihmiskunnan viimeinen oljenkorsi oli Kuuhun rakennettu siirtokunta, joka jalosti kiertolaisemme mineraaleja energiaksi, kunnes muutama vuosi sitten kaikki yhteydet katkesivat äkillisesti. Joukko tieteilijöitä ei kuitenkaan suostunut hyväksymään tilannetta, vaan ryhtyi etsimään keinoa lähettää astronautti Kuuhun ja – jos mahdollista – pelastamaan ihmiskuntaa ajautumasta sukupuuttoon.

Pelaaja astuu kuvioihin juuri ennen operaation laukaisua Kuuhun lähetettävänä astronauttina. Tarkoitus olisi selvittää, mitä siirtokunnassa tapahtui vuosia sitten, sekä palauttamaan energialähde takaisin toimintaan, jotta Maalla olisi ylipäätään toivoa. Ei paineita.

Tuleva avaruusodysseia tarjotaan tunnelmallisena seikkailupelinä, tai kävelysimulaattorina, jossa pelaaja kulkee hylätyn siirtokunnan käytävillä, ratkoo yksinkertaisia pulmia ja selvittää aiempien tapahtumien kulkua. Kerronta on onneksi rytmitetty ja rakennettu upeasti, eikä peli koskaan jää toistamaan yhtä kaavaa liian pitkäksi aikaa. Aavemaisesta tunnelmasta siirrytäänkin nopeasti kiihkeisiin adrenaliinipiikkeihin ja takaisin, mikä pitää etenemisen jatkuvasti kiinnostavana.

Aiempia tapahtumia avataan puolestaan genren perusteisiin lukeutuvilla audiologeilla, sähköposteilla sekä videotallenteilla, jotka kertovat oman karun tarinan ihmismielen heikkoudesta ja itsekkyydestä sekä samalla ihmisluonteen päättäväisyydestä. Nämä tuodaan esille kahden rinnakkaisen tarinalinjan kautta, joissa ensimmäinen selvittää siirtokunnan äkillisen pimennyksen syitä ja jälkimmäinen seuraa tätä muutama tunti myöhemmin tutkimaan lähteneen kahden astronautin kohtaloa. Siinä missä ensiksi mainittu toimii perinteisen mysteerin voimin, luottaa jälkimmäinen huomattavasti emotionaalisempaan koukkuun.

Tunnelmallisen tarinankerronnan ohella etenemistä hidastetaan pienellä ongelmanratkonnalla, jota varioidaan pelin rytmituksen tapaan kiitettävästi pelin aikana. Pelaaja saa matkan aikana käyttöönsä erilaisia työkaluja sekä ohjattavan ASE-droonin, joiden toimintoja hyödynnetään ja yhdistellään mielenkiintoisin tavoin. Mihinkään The Witnessin kaltaiseen nerotteluun ei suinkaan lähdetä, mutta kuuden tunnin kestonsa aikana ongelmia uudistettiin juuri sopivasti, eikä niihin ennättänyt turtua.

Sama koskee oikeastaan myös pelialueita, jotka vaihtelevat aavikoituneen Maan punaisesta hiekasta avaruuden tummanpuhuvaan äärettömyyteen ja Kuun harmaaseen maaperään. Tekijät olisivat voineet helposti lukita seikkailun pelkästään siirtokunnan ahtaisiin käytäviin, mutta juuri pienet poikkeamat Kuun pinnalla tai avaruuden tyhjyydessä tuovat tasapainoa kokonaisuudelle ja auttavat rytmityksessä. Näkymät ovat myös verrattain upeaa katsottavaa ottaen huomioon, että kyseessä on pienemmän indie-studion tuotos.

Deliver us the Moon tarjoaakin miellyttävän, tunnelmallisen ja kerronnallisesti hyvin rakennetun seikkailun lähimmälle kiertolaisellemme. Se ei välttämättä nouse tarinallisesti genrensä kärkeen, mutta pelattavuudeltaan siinä on enemmän vaihtelua kuin monilla sen sisaruksilla. Ja kuinka monesti sitä nyt pääsee elämänsä aikana muutenkaan laskeutumaan Kuuhun?

DELIVER US THE MOON

”Tunnelmallinen, kaunis ja kutkuttava avaruusseikkailu maailmanlopun merkeissä.”