Arvostelu: Need For Speed: Heat on kaivattu askel oikeaan suuntaan

26.11.2019 20:10 Joonas Koivisto

EA:n ja Ghostin uusin Need For Speed tekee itsensä nurkkaan ajaneelle pelisarjalle todella hyvää. Lyhyehkö peli ei vielä ole täysi palautus 2000-luvun alun tasolle, mutta muistakin avoimen maailman autopeleistä tutut palikat toimivat nyt myös Need For Speedissä.


Julkaisupäivä: 8.11.2019
Studio: Ghost
Julkaisija: EA
Saatavilla: PC (Windows), Xbox One & PlayStation 4 (testattu)
Pelaajia: 1-8
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arvostelua varten: 15 tuntia


Uusin Need For Speed ei tee mitään erityisen omaperäisesti. Kampanjaa pelataan eteenpäin avoimella kartalla, jossa voi verkossa pelatessaan törmätä myös muihin pelaajiin. Kilpailumuotoina on tarjolla tavallista kilpailua, aika-ajoa ja driftaushaasteita. Kilpailujen suorittamisen lisäksi kartalta voi keräillä graffiteja ja tuhota mainostauluja kuin Burnout Paradisessa konsanaan.

Edellä mainitut ominaisuudet löytyvät muistakin tämänkaltaisista uusista peleistä, kuten Forza Horizon -sarjasta. Need For Speed: Heatilla on kuitenkin yksi oma jippo, joka tekee pelistä mielenkiintoisemman.

Heatissa osa kilpailuista on saatavilla vain öisin ja toinen puolikas vain päivisin. Öisin järjestetyt kilpailut ovat laittomia ja niistä tienataan kunnioitusta muiden katuautoilijoiden keskuudessa. Kunnioitusta mitataan tasoilla, joita tarvitaan uusien kisojen avaamiseen. Rahat autoihin ja virittelyyn taas tienataan päivisin järjestettävissä laillisissa kilpailuissa.

Tarinatehtäviä ei oNeed For Speed: Heatissa ole kovinkaan montaa ja suurin osa ajasta kuluu autojen parantamiseen niiden välillä. Pelin tarina on nykyajan mittareilla yllättävänkin lyhyt ja tuntuu siltä, että tekijöille on tullut kiire saada tarina peliin ylipäätään mukaan. Tapahtumien keskiössä on Palm Cityn poliisin kovaotteinen taistelu laitonta kilpa-ajoa vastaan. Vähäisistä tehtävistä moni kuluu asetelmien luomiseen, kun yhtäkkiä loppuratkaisu tuleekin vastaan kiireellä.

Tarinan päätös ei myöskään ole kovinkaan tyydyttävä ja asioita jää paljon auki.

Need For Speed: Heatin tarinaa kuljettavien välivideoiden ongelmana on kankea animointi. Tämä näkyy erityisesti hahmojen kasvoissa, jotka menevät joka välissä tilanteeseen sopimattomille peruslukemille ennen seuraavaa repliikkiä.

Tarinatehtävien lisäksi poliisien asennetta korostetaan öisin. Yksi tärkeä osa yöllä ajamista Heatissa on poliiseilta pakeneminen. Poliisit partioivat pitkin pelin karttaa ja lähtevät pelaajien perään lähes poikkeuksetta. Jos yöllinen ajelu päättyy pidätykseen, menettää osan rahoista ja suurimman osan yöllä tienatuista mainepisteistä. Poliiseilta pakeneminen ei ole kovinkaan helppoa, joten öisin ajossa on mukavasti riskin tuntua.

Tapahtumapaikkana Palm City on Need For Speedin kaltaiselle pelille todella tyypillinen. Mukana on muutaman korttelin keskusta, iso satama-alue ja peltoja tarjoava esikaupunki. Säätila on ehkä turhankin sateinen, mikä hieman syö kaupungin vaikuttavuutta. Suurin osa kilpailuista ajetaan kaduilla, mutta tarjolla on myös off-road -ajoja ja mahdollisuus virittää autoja.

Ajaminen Need For Speed: Heatissa on tehty todella helpoksi.

Autot kääntyvät mutkiin raskaasti, eikä auton hallintaa voi menettää mitenkään. Tarkoituksena on ajaa käytännössä kaikki mutkat sivuluisussa. Sivuluisuun pääsee käsijarrun avulla tai kaasua kahdesti painamalla. Sivuluisussakaan ei tarvitse pelätä menettävänsä auton hallintaa. Kaikista mutkista selviää missä vaan nopeuksissa kunhan muistaa painaa käsijarrua. Kilpailuissa ajaminen ja tekoälyn voittaminen onnistuu helposti kunhan ei törmäile turhaan.

Ajamisen isoin ongelma turhan helpon tuntuman lisäksi on konsoliversion ruudunpäivitys. 30 kuvaan sekunnissa rajoitettu ruudunpäivitys ei tunnu hyvältä autopelissä. Kaikessa tuntuu olevan pieni viive tai ainakin kaikki tuntuu tahmaiselta. Lisäksi muutoin hyvältä näyttävien grafiikoiden laatu kärsii runsaasta liikkeensumennuksesta ainakin tavallisella Playstation 4:llä.

Kuvanlaadun puolesta Heatin grafiikka saa puhtaat paperit. Autot ja ympäristöt näyttävät hyviltä. Ääniinkin on panostettu ja autojen murahtelun välillä on mukavasti eroja.

Verkkopelissä pääsee haastamaan muita pelaajia, jotka sattuvat olemaan samalla palvelimella. Lisäksi aika-ajoja voi ajaa pelaajien aikoja vastaan. Palvelimilla pelatessa vastaan tuli korkeintaan muutama pelaaja kerrallaan. Kanssakäyntiä muiden pelaajien kanssa ei oikeastaan tapahtunut. Muutaman kerran joku tosissaan haki vastustajaa kilpailuihin. Kilpailuissa on enemmän panosta, jos niihin saa mukaan samalta palvelimelta muitakin pelaajia. Tarinatehtävät toimivat omina instansseinaan.

Need For Speed: Heatissa on edelleen täkyjä pelaamiseen myös tarinan jälkeen. Autovalikoima on todella kattava ja ansaitsee kehut. Lyhyen kampanjan aikana tuskin ehtii saada yhdestäkään autosta kaikkia tehoja irti, ja kilpailuista suurin osa on vielä suorittamatta tarinatehtävien jälkeen. Verkkopelissä voi myös muodostaa omia joukkeita, mikäli pelin parissa jaksaa todella viettää aikaa.

Need For Speedissä on nyt peruspalikat kunnossa. Ajaminen on ehkä turhankin helppoa ja ympäristö kaipaa lisää eloa, mutta sarja voi nyt haastaa tosissaan esimerkiksi Forza Horizonit. Tässä kilpailussa Need For Speedien valttina on laittomien kilpailujen mahdollistama asetelma, josta Heatin yön ja päivän välillä vaihtelu ammentaa onnistuneesti.

NEED FOR SPEED: HEAT

Need For Speed: Heat ottaa oikeita askelia kohti avoimen maailman autopelien kärkeä.