Arvostelu: New Gundam Breaker kärsii kaoottisista taisteluista ja teknisistä ongelmista

03.07.2018 20:00 | Ilari Hauhia

Oletko aina halunnut koota oman miniatyyri taistelumechasi, jonka voi usuttaa muiden yläkoululaisten miniatyyri-mechojen kimppuun? Nyt on suuri mahdollisuutesi! Osta New Gundam Breaker! Kaupan päälle saat vielä pahoja teknisiä ongelmia ja käsiin räjähtävän PlayStation 4 -ohjaimen!


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Namco Bandai / Julkaisija: Namco Bandai / Saatavilla: PlayStation 4 & PC / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1 (moninpeli verkossa) / Peliä pelattu arvostelua varten: noin 8 tuntia


Jo vuonna 1979 alkaneeseen Kidō senshi Gundam -animaatiosarjaan perustuva Gundam-mechojen brändi on vuosien saatossa keränneet alleen valtavan määrän erilaisia oheistuotteita ja spin-offeja, kuten leluja sekä videopelejä. Taistelumechojen suosio on kuitenkin rajoittunut lähinnä Japaniin, eikä sana Gundam herätä välttämättä minkäänlaista mielikuvaa länsimaisessa pelaajassa.

Gundameilla on kuitenkin oma pieni, mutta uskollinen fanikuntansa myös Japanin ulkopuolella. Heitä varten Bando Namcai on julkaissut uuden New Gundam Breaker -taistelupelin, joka on ikävä kyllä melkoinen pettymys ainakin Gundameihin sen paremmin perehtymättömälle pelaajalle.

New Gundam Breakerissa alun perin sotakoneiksi tarkoitetut taistelumechat on kutistettu miniatyyrikokoon, ja niillä käydään simuloituja taisteluita vaikkapa olohuoneen lattialla. Gundameita ohjataan kuten futuristisia RC-robotteja, ja ohjaajista lahjakkaimmille on perustettu oma japanilainen koululaitoksensa. Kampanjassa pelaaja on kouluun päässyt vaihto-oppilas, joka haastaa muita oppilaita erilaisiin otteluihin.

Tylsä tarina tuntuu hyvin päälleliimatulta, mutta New Gundam Breakerin pitkät dialogipätkät voi onneksi skipata helposti yhtä nappia painamalla.

Paperilla New Gundam Breakerin ottelut ovat vielä kiinnostavia. Gundamit on aseistettu lasermiekalla, tykillä ja voimakkaalla EX-liikkeellä, jonka latautuminen vaatii vihollisten rökittämistä tarpeeksi hienoilla komboilla. Mechat voivat rakettimoottoreineen lentää sivusuuntien lisäksi ylöspäin, jolloin taisteluita voidaan periaatteessa käydä monipuolisesti sekä ilmassa että maassa. Vihollisia sekä kentältä löytyviä laatikoita tuhoamalla pelaaja voi kerätä talteen lisäosia, joita voi vaihtaa mechaan kesken ottelun. Tällöin esimerkiksi oman miekan voi vaihtaa vauhdista tehokkaampaan versioon.

Käytännössä Gundamien väliset taistelut ovat kuitenkin hyvin kaoottisia.

Otteluissa pelikentällä vilisee varsinaisten vastustajien lisäksi ylimääräisiä neutraaleja mechoja, joten pelihahmon ympärillä hyörii aina valtava määrä ties minkälaisia robottimiehiä.  Täten kamppailu muistuttaa lähinnä epätoivoista neliön ja kolmion hakkaamista, kun mechalaumaa yrittää laittaa pienemmiksi palasiksi. Miekan heiluttaminen ja tykittäminen tuntuu kuitenkin kovin kankealta, samalla kun kameralukitus hyppii jatkuvasti vihollisesta toiseen, tehden yhteen kohteeseen keskittymisestä hyvin vaikeaa.

Gundameiden niittämisen lisäksi 1vs1- tai 3vs3 -formaateilla käytävissä taisteluissa on tarjolla erilaisia tehtäviä. Tehtävissä pelaaja voi esimerkiksi joutua etsimään ja tuhoamaan juuri tietynlaisen neutraalin mechan tai avaamaan tarpeeksi monta tavaralaatikkoa. Tehtäviin on kuitenkin vaikea keskittyä taistelun tuoksinnassa, jolloin niitä tulee suoritettua lähinnä vahingossa.

Kun kaiken mättämisen keskellä pitäisi vielä arvuutella, kannattaako omaan mechaan vaihdella maasta löytyneitä osia, ei pelaaminen ole enää mielekästä. Siitä huolimatta ainakin New Gundam Breakerin alkupuolella pelaaja voittaa todennäköisesti jokaisen ottelun ylivoimaisesti ja parhaalla mahdollisella arvosanalla, ihan vain hakkaamalla neliötä ja kolmiota.

Kaoottisen taistelujärjestelmän lisäksi New Gundam Breakeria vaivaavat myös pahat tekniset ongelmat. New Gundam Breaker ei ole alun alkaenkaan graafisesti kovinkaan vaikuttava, mutta jostain syystä mechataiston ruudunpäivitysnopeus tipahtaa silloin tällöin noin 10fps:n paikkeille. Sen lisäksi peli jäätyy paikoitellen kokonaan pariksi sekunniksi.

Kampanjan lisäksi New Gundam Breakerissa on erillinen rakentelumoodi, jossa omaa Gundamiaan voi hienosäätää kampanjasta kerättyjen osien avulla. Mechan voi myös maalata vaikkapa söpösti pinkiksi. Toisia pelaajia voi puolestaan haastaa kampanjan tavoin joko 1vs1- tai 3vs3 -otteluihin.

Kokonaisuudessaan New Gundam Breakeria on vaikea suositella ainakaan mikäli Gundamit eivät ole jo valmiiksi lähellä sydäntä. Kankea ja kaoottinen taistelujärjestelmä yhdistettynä teknisiin ongelmiin tekevät New Gundam Breakerista pelin, joka ei ole yksinkertaisesti kovin hauska.

NEW GUNDAM BREAKER

”New Gundam Breakerin taistelujärjestelmä on kankea ja kaoottinen, jonka lisäksi peliä vaivaavat tekniset ongelmat.”