Arvostelu NieR Replicant Ver.1.22474487139 on melkein viiden tähden kierrätys klassikkopelistä

14.05.2021 21:05 Henrik Savonen

Nier Replicant

NieR Replicant ver.1.22474487139… on lähes viiden tähden päivitys yli kymmenen vuotta sitten nähdystä kulttiklassikosta.


Nier ReplicantJulkaisupäivä: 23.4.2021
Studio: Toylogic Inc, Square Enix
Julkaisija: Square Enix
Saatavilla: PlayStation 4 (testattu), Xbox One & PC (Windows)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: 30 tuntia


Vuonna 2010 julkaistu NieR jäi aikanaan vaille suurempaa vastakaikua. Cavia-pelitalon viimeiseksi peliksi jäänyt toimintaropellus keräsi kuitenkin ympärilleen vankan fanikunnan, ja monien kiinnostus peliä kohtaan heräsi viimeistään NieR: Automatan suosion saattelemana.

Niin ikään remasteroinnin ja uusioversion välimaastoon asettuva NieR Replicant ver.1.22474487139 on päivitelty versio pelin Replicant-painoksesta, joka aikoinaan jäi yksinoikeudella japanilaisten PlayStation 3 -pelaajien iloksi.

Pelistä länteenkin rantautunut, Japanissa Gestalt-lisänimellä julkaistu versio poikkesi Replicantista pääasiassa ikääntynemmän sankarin osalta, minkä lisäksi tapahtumien ajankohdat heittelivät versioiden välillä vuodella jos parillakin – syystä tai toisesta. Noin muuten Replicant tarjoaa siis pitkälti saman juonikuvion, joskin sarjan luoneen Yoko Taron visioimasta kaanonista katsottuna sillä oikealla, nuorella päähahmolla koettuna.

Square Enix on työstänyt uusioversion yhdessä Toylogicin kanssa, jonka tiimistä löytyy myös alkuperäisen pelin parissa työskennellyttä väkeä.

Nier Replicant

Isän roolista isoveljen rooliin

Tarina alkaa vuodesta 2053, keskeltä lumen peittämää kaupunkirauniota. Replicantissa nuoren Yonah-tytön isoveljenä esitettävä Nier – tai minkä nimen pelaaja sitten päätyy hahmolle antamaan –  suojelee sisartaan loputtomalta tuntuvaa vihollisaaltoa vastaan, jonka lomassa myös pelin kontrolleihin otetaan pientä ensituntumaa. Hetkeä myöhemmin sitten hypätäänkin reippaat 1412 vuotta ajassa eteenpäin. Suuret aikahypyt hämmentävät – ja hämmensivät myös allekirjoittanutta –  varsinkin näin pelin alkutaipaleilla, johon saadaan kuitenkin selitys myöhemmin tarinan avartuessa. Joka tapauksessa, kaupunkimiljöö on saanut jäädä taakse ja sisarukset ovat asettuneet syrjäiseen pikkukylään lähelle luonnon maita ja mantuja.

Tilanne ei ole kuitenkaan paljoa parantunut yli tuhannessa vuodessa, sillä Yonah taistelee hengestään mystisen Black Scrawl -taudin kourissa. Niinpä isoveljen on tehtävä, mitä isoveljen pitää ja lähdettävä etsimään parrannuskeinoa siskonsa pelastamiseksi. Parin mutkan kautta Nier löytää puhuvan kirjan, Grimoire Weissin, joka tarjoutuu auttamaan pikkusiskon pelastamisessa. Seikkailun edetessä Nier ja Weiss saavat matkaseurakseen omia kamppailujaan käyvän Kainén sekä Emilin, joista kumpaisellakin on oma, pelin maailmaan kytkeytyvä tarina kerrottavanaan.

NieR Replicant ei tarinankerronnassa juurikaan kiiruhda ja ensimmäiset pari tuntia pelin parissa kuluvatkin kylän ja lähialueiden välillä tarpoessa. Kylän ulkopuolella pelaaja saa vastaansa hämäriä Shade-olentoja, joiden alkuperä ja olemassaolon syy valottuvat nekin tarinan päästessä kunnolla vauhtiin.

Matkan varrella ajaudutaan elämää suurempien pohdintojen äärelle, eikä menetyksiltäkään säästytä. Mitä pidemmälle tarinassa edetään, sitä karumpana – joskin samalla kieroutuneella tavalla kauniina – paikkana myös pelin postapokalyptinen maailma alkaa pelaajalle näyttäytymään.

Aikaa Replicantin ja Automatan tapahtumien välillä on sellaiset kymmenentuhannen vuoden verran. Sitä suuremmalla syyllä myös Replicantista voi nauttia helposti myös omana itsenäisenä teoksenaan. Aivan kuten jatko-osastakin. Minkäänlaista aikaisempaa tuntemusta puolelta jos toiselta ei tarinasta nauttimiseen siis juuri tarvita.

Nier Replicant

Pelimekaniikat kuntoon

Pelattavuuden kannalta merkittävin uudistus alkuperäiseen peliin nähden lienee aiemmin parjattu taistelujärjestelmä, joka on pistetty uusiksi myös NieR: Automatan miekkabaletista vastanneen PlatinumGames-suunnittelija Takahisa Tauran johdolla. Lisäksi Taron luottosäveltäjä Keiichi Okaben haltioima soundtrack on myös päätetty äänittää uudestaan, minkä ohella pelin dialogi on tällä kertaa puhuttuna jokaista suutaan soittavaa tekoälyhahmoa myöten. Klassikkoon tehtyjä muutoksia näkyy ja kuuluu siis vähän joka suunnasta.

Automataa pelanneille kontrollit ovatkin melko lailla tuttua kauraa jo alkumetreiltä lähtien. Tämä pätee myös kamerakulmiin, joita saa kyllä olla välillä kääntemässä vihollisen suuntaan – aivan kuten Automatassakin. Valtaosan ajastaan vihollisten pieksentä oli melko simppeliä, joskin viihdyttävää touhua. Haastavuus pysytteli sopivasti kohtuuden rajoissa. Vaikka erityisesti osa pomotaisteluista osoittautuikin melko kovaksi palaksi, ei taisteluun tarvinnut missään vaiheessa lähteä niin sanotusti hampaat irvessä  – ainakaan normaalilla vaikeustasolla pelatessa. Useimmissa tilanteissa pelaaja voi myös jättää aseella heiluttelut sikseen ja vain juosta vihollisjoukkion läpi kohti kartan asettamaa määränpäätä.

Tallennuspolitiikkansa suhteen Replicant on Automataa huomattavasti armollisempi. Postilaatikon näköisiä tallennuspisteitä on ripoteltu eri puolille maailmaa riittävissä määrin eikä peli lähde rankaisemaan siitä, että edellisestä tallennuspisteellä käynnistä olisikin ehtinyt kulumaan useampi tovi. Mikäli kuolema pääsee siis yllättämään, saa pelaaja jatkaa urakkaa samalta paikalta – tai ainakin alueelta – sen sijaan, että tehtävä jos toinenkin olisi aloitettava täysin alusta edellisestä manuaalisesta tallennuskerrasta.

NieR Replicant vakuuttaa dystopisella, jokseenkin Horizon Zero Dawnista muistuttavalla miljööllään, jonka kauniit, menneen sivilisaation jäänteitä kätkevät ympäristöt sekä näkökentässä siintävät vuoret pysäyttivät ihastelemaan maisemia pariinkin otteeseen. Vertailuja tehdessä Toylogicin aikaansaadut ehostukset ovat todella silmiinpistäviä. Joskaan eivät niin suuria, etteikö peliä yhä tunnistaisi alkujaan PS3- ja Xbox 360 -aikakauden tekeleeksi.

Pelimaailman runsaan rehevöittämisen sijaan suurin panostus näkyy hahmoissa. Erityisesti kasvoanimaatioihin on saatu puhallettua kunnolla uutta, modernimpaa eloa, mikä teki myös tarinan seuraamisesta mielekästä.

Tarinaa eteenpäin kuljettavien tehtävien ohella NieR Replicantilla on tarjota erinäisiä sivuhaasteita, jotka vaihtelevat marjanpoiminnasta ja muista arjen askareiden hoitamisesta tekoälyhahmoa kiusaavan Shade-hirviön kurittamiseen. Muutaman kyläläisiltä vastaanotetun tehtävän perusteella sivuhommat tuntuivatkin melko irrallisilta ja itseääntoistavilta eivätkä tuoneet peliin mitään sellaista, jota ilman ei oltaisi pärjätty. Sivutehtävät eivät siis testailtua määräänsä enempää houkutelleet pois juonikuvioiden ääreltä – ainakaan ensimmäisellä läpipeluulla.

Nier Replicant

Uudelleenpeluun aatelia

Vaikka sivutehtävien pariin ei tulisi juurikaan eksyttyä, myös päätarinassa itsessään riittää silti pelattavaa tuntikausiksi. Itselläni lopputekstit vierähtivät ruudulle hieman noin 20 tuntia kestäneen taipaleen päätteeksi, Ensimmäiseenkin läpäisyyn saa siis toki kulutettua hyvin parikin iltamaa. Joskaan siihen seikkailu ei ole suinkaan vielä päättynyt.

Automatan tavoin myöskään Replicantissa ei tule nähtyä läheskään kaikkea ensimmäisellä läpipeluulla, mikä kannustaa koluamaan pelin useampaan otteeseen. Vaikka tarina pitäytyy peruspalikoiltaan samana, näyttäytyvät osa tutuista kohtaamisista niin sanotusti toisessa valossa. Uusintakierroksilla seikkailua on täydennetty muun muassa uusilla kohtauksilla, pomotaisteluilla sekä muulla tarinaa laajentavalla sisällöllä. Lisäksi läpipeluukerroilla on tarjota vaihtoehtoisia loppuratkaisuja – joista yksi toimii myös virallisena lopetuksena ja linkkinä NieR: Automatan tapahtumille. Myös NieR Gestaltin vanhempaan päähahmoon tykästyneille on pientä ekstraa tarjolla alkuperäisestäkin pelistä tuttujen The World of Recycled Vessel -haastetehtävien muodossa.

NieR Replicant ver.1.22474487139 on kiistatta yksi alkuvuoden kovimmista yllättäjistä, jota voi suositella paitsi NieR: Automatan ystäville myös NieRin maailmaan aiemmin vihkiytymättömille. Toylogic ja Square Enix ovat onnistuneet parantelemaan klassikkopeliä melko lailla joka osa-alueelta, mikä tekee kokemuksesta nautittavamman, niin ulkoasultaan kuin myös pelattavuudeltaan.

Lisäksi mukaan on saatu nyt myös uutta – aikoinaan pois jätettyä – sisältöä, joka saa pelin näyttämään ja tuntumaan alkuperäistä eheämmältä kokonaisuudelta. Mikäli ensimmäinen NieR on siis jäänyt kokematta, nyt jos koskaan on oikea hetki lähteä paikkailemaan aukkoa omassa pelisivistyksessä.

NIER REPLICANT VER.1.22474487139

 “Kauniilla musiikillaan, maisemillaan ja tarinallaan vangitseva NieR Replicant on koettavissa nyt viimeisen päälle viilailtuna.”