Uusimmat

Arvostelu Nine Sols yhdistelee kiehtovalla tavalla Hollow Knightia ja Sekiroa

30.06.2024 19:33 Ilari Hauhia
Nine Sols

Kuva: © RedCandleGames

Nine Sols yhdistelee Metroidvania-henkistä tasoloikkaa Soulslike-tyyliseen 2D-kamppailuun. Yhdistelmä on kerrassaan toimiva.


Destiny 2: The Final ShapeJulkaisupäivä: 29.5.2024
Studio: RedCandleGames
Julkaisija: RedCandleGames
Saatavilla: PC
Pelaajia: Yksinpeli
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin yhdeksän tuntia


Red Candle Games tunnetaan entuudestaan Detention- ja Devotion -kauhupeleistä. Uusin Nine Sols kuitenkin hyppää kokonaan uuteen genreyhdistelmään. Peli tuo pöydälle Hollow Knight -henkistä 2D-Metroidvaniaa ja yhdistelee sitä Soulslike-peleille tyypilliseen kamppailuun. Erityisesti Nine Solsin kamppailu ottaa vahvoja vaikutteita Sekiro: Shadows Die Twicesta, sillä kamppailun vaikeustaso on korkea ja siinä menestyminen vaatii oikea-aikaisia torjuntoja.

Nine Solsissa pelaaja hyppää Yi-nimisen hieman kissaa tai kettua muistuttavan soturin saappaisiin. Nine Solsin kostosta kertova tarina ammentaa aasialaisesta filosofiasta, kun Yi lähtee matkalle ottamaan mittaa yhdeksästä Solista, jotka ovat New Kunlunin hallitsijoita.

Pelin tarina ja visuaalisuus edustavat ”taopunkia”, kyberpunkia ja taolaisuutta. Tarinaa ja tekstiä on luettavaksi varsinkin pelin alkuvaiheessa paljon, ja joillekkin tarinallisen sisällön määrä voi tuntua jo jopa hieman liialliselta. Pelin tarina on kuitenkin kiinnostava, joten tarinalle kannattaa antaa mahdollisuus vaikka se tuntuisikin hieman päällekäyvältä.

Tarinan ohella Nine Solsin piirrosmaiset 2D-grafiikat ovat myös kauniita katsottavia. Ympäristöt ovat upeita ja visuaalinen ilme on selkeä myös kamppailun keskellä, mikä helpottaa esimerkiksi torjuntojen ajoittamista. Vain tietyissä pomotaisteluissa pelihahmon voi hetkellisesti hukata kaiken mähinän keskelle.

Nine Solsin tarina ja tasoloikka vievät mukanaan, mutta parasta Yin seikkailussa on silti pelin tarjoama kamppailu. Kun pelaaja huomaa hohtavan punaisen hyökkäyksen, pitää Yin hypätä ja torjua juuri oikealla hetkellä. Mekaniikka kuulostaa varmasti tutulta kaikille Sekiroa pelanneille, ja Nine Sols tuo FromSoftwaren keksinnön toimivasti 2D-maailmaan.

Lisäksi Yin pitää tietysti väistellä ja syöksähdellä vihollisten hyökkäyksien ympärillä. Välillä Nine Sols alkaa tuntua jopa bullet hell -henkiseltä henkiinjäämistaistelulta, mutta vaikka vaikeustaso nousee välillä hyvinkin haastavaksi, ei peli tunnu silti epäreilulta. Myös tasoloikan tuntuma ja pelihahmon ohjaaminen tuntuvat luontevilta.

Koska Nine Sols on Metroidvania, pelaaja palaa välillä takaisinpäin ja joutuu miettimään, mihin peli etenee seuraavaksi. Esimerkiksi Hollow Knightiin verrattuna Nine Solsin navigaatio on kuitenkin hieman suoraviivaisempaa, ja pelaajalle annetaan vinkkejä mihin suuntaan seikkailu jatkuu karkeasti seuraavaksi. Mistään putkijuoksusta ei kuitenkaan ole kyse, ja kärsimättömälle haahuilu ilman selkeää suuntaan saattaa käydä turhauttavaksi.

Mikäli yhdistelmä haastavaa kamppailua ja toimivaa tasoloikkaa taiteellisessa ympäristössä kuulostaa kiinnostavalta, kannattaa Nine Solsille antaa mahdollisuus. Myös pelin tarina vetoaa, vaikka alkuvaiheilla tarinallista sisältöä on jopa hieman liikaa. Toisaalta korkeasta vaikeustasosta ja ajoittaisesta hidastempoisesta haahuilusta johtuen Nine Sols ei välttämättä vetoa kaikkiin pelaajiin.

NINE SOLS

”Nine Sols on kiehtova yhdistelmä Soulslike- ja Metroidvania -genrejä kauniissa 2D-ympäristössä”

Arvosana: 4/5

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat