Arvostelu Overwatch 2 on raikas tuulahdus uutta, mutta ei silti tunnu kunnon jatko-osalta hittipelille

09.10.2022 20:30 Ilari Hauhia

Blizzardin Overwatch 2 tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia, mutta kokonaisen jatko-osan edestä uutta materiaalia ei oikein ole kasassa.


Return to Monkey IslandJulkaisupäivä: 4.10.2022
Studio: Activision-Blizzard
Julkaisija: Activision-Blizzard
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4 & 5, Xbox One & Series X|S ja Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 11 tuntia


Vuonna 2016 ilmestynyt alkuperäinen Overwatch oli ainakin itselleni yksi viime vuosikymmenen parhaista pelijulkaisuista. Muutaman kuukauden ajan Overwatch vei ajan käytännössä kaikelta muulta pelaamiselta, kun luokkapohjainen hahmojen erityiskykyihin nojaava räiskintä vei pahasti mennessään.

Pelitunteja kertyi lyhyessä ajassa useita satoja ja kokemusta ehti kertyä myös puolivakavasta kilpailullisesta pelaamisesta joukkueen kanssa. Hetken aikaa elin siinä toivossa, että maailmaan oli vihdoin julkaistu uusi peli, johon voisin upottaa saman määrän energiaa kuin pitkään rakastamaani Team Fortress 2:een.

Hiljalleen Overwatchin hohde alkoi kuitenkin hiipua. Sisältöpäivityksiä ilmestyi liian harvoin ja peli alkoi tuntua hieman pölyttyneeltä, eikä sen metagame juuri uusiutunut. Huomasin kirjautuvani pelipalvelimille entistä harvemmin ja kilpailullinen pelaaminen jäi pois sitä myötä, kun myös pelikavereilta loppui motivaatio kesken. Lopulta jätin Overwatchin käytännössä kokonaan taakse ja jäin odottamaan pitkään luvattua Overwatch 2:ta.

Pelin julkaisua seuranneina päivinä Overwatch 2:n pelipalvelimet eivät meinanneet päästää pelaajia sisälle ilman pitkiä jonoja. Nyt ongelmat on korjattu, ja Overwatch 2 on vihdoin täällä.

Overwatch 2 tuo mukanaan kaksi hyvin merkittävää muutosta. Niistä ensimmäinen on siirtymä ilmaispelattavaan, mikromaksuin rahoitettavaan malliin. Hyvänä puolena uudessa mallissa on se, että pelikavereiden houkuttelu Overwatchin pariin on nyt helpompaa, kun välissä ei ole maksumuuria.

Pelistä löytyy nyt trendikäs battle pass -järjestelmä, josta pelaajat voivat ansaita sekä kosmeettisia tavaroita että kokonaisia sankareita. Kosmeettiset tavarat tuntuvat olevan melkoisen grindauksen takana ja siten melko ”kalliita”, mutta toisaalta battle passin taakse lukittuja sankareita lukuun ottamatta rahaa peliin upottamalla ei saa etua muihin pelaajiin verrattuna.

Toinen merkittävä uudistus on siirtymä 6 vs 6 -joukkueilla käydystä taistelusta 5 vs 5 -formaattiin. Luokiin lukitussa formaatissa toinen tankeista on jäänyt pois, minkä pitäisi ainakin periaatteessa tarkoittaa aggressiivisempaa ja nopeatempoisempaa pelaamista, kun joukkueet eivät voi enää piilotella kahden lihamuurin ja mahdollisen suojakilven takana.

Ainakin ensituntien perusteella uusi formaatti vaikuttaa pätevältä ja se raikastaa peliä erityisesti kilpailullisella tasolla. Muutos saattaa tehdä Overwatchista myös aavistuksen helpomman seurata, mikä voi tehdä siitä suositumman esports-lajin katsojien keskuudessa. Tavallisissa pikahaun kautta löytyvissä peleissä ero ei välttämättä ole yhtä merkittävä, kun joukkueet eivät muutenkaan pelaa aina kovin koordinoidusti.

Overwatch 2 tuo mukanaan myös uutta pitkään toivottua sisältöä. Mukana on kolme uutta pelattavaa sankaria, jotka ovat DPS-luokkaan istuva hieman Soldier 76:tta muistuttava Sojourn, vastustajille verenvuotoa aiheuttava Junker Queen sekä kettujen henkiä kanavoiva support Kiriko. Uusia karttoja on mukana yhteensä kuusi kappaletta.

Osa aiemmista hahmoista on saanut kykyjä muokkaavia päivityksiä. Esimerkiksi Orisa heittelee nyt keihäitä, Bastion ei enää jumitu paikalleen edes turret-muodossa ja Doomfist on muuttunut tankiksi.

Uudessa Push-pelimuodossa molemmat joukkueet pyrkivät saattamaan robottia, joka työntää jomman kumman joukkueen barrikaadia eteenpäin. Voittaja on se joukkue, kumman barrikaadi ehtii ensin maaliin asti tai ajan loppuessa pidemmälle. Pelimuoto muistuttaa siis kahdeen suuntaan pelattavaa Payload-pelimuotoa. Vanha Assault-pelimuoto on sen sijaan poistettu kokonaan.

Kokonaisuudessaan Overwatch 2 tuntuu pikemminkin pitkään odotetulta suurelta sisältöpäivitykseltä kuin kokonaiselta jatko-osalta. Esimerkiksi grafiikoiden puolesta peli on pitkälti ennallaan. Suuremmat uudistukset on ilmeisesti jätetty hamassa tulevaisuudessa odottavaan PvE-pelimuotoon, jota joudutaan todennäköisesti odottamaan vielä pidemmän aikaa.

Ainakin ensimetreillä ”jatko-osa” on siitä huolimatta puhaltanut ummehtuneeseen Overwatchiin ja sen pelaajamääriin uutta tuulta. Mikäli Blizzard saa tuettua peliä jatkossa tasaisemmalla sisältövirralla, näen ainakin itseni palaamassa pelikentille uudemman kerran pidemmäksikin aikaa.

OVERWATCH 2

Arvosana: 3,5/5

”Overwatch 2 tuntuu pikemminkin sisältöpäivitykseltä kuin täysimittaiselta jatko-osalta, mutta sekin voi riittää antamaan pelille uuden elämän.”