Uusimmat

Arvostelu: PlayerUnknown’s Battlegrounds kääntyi mobiililaitteille yllättävän sulavasti

02.04.2018 20:18 Ilari Hauhia

PlayerUnknown’s Battlegrounds tunnetaan sekä hyvin koukuttavista pelimekaniikoistaan että melko surkeasta suorituskyvystä. Mobiililaitteille käännetty versio toimii kuitenkin yllättävän sulavasti, mikä tekee PUBG Mobilesta yhden parhaista mobiiliräiskinnöistä.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Tencent Games & Bluehole / Julkaisija: Tencent Games / Saatavilla: Android & iOS / Testattu: Android – Samsung Galaxy Note 5 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: neljä tuntia


Steamin ennätykset moneen kertaan uusiksi laittanut PlayerUnknown’s Battlegrounds oli PC-puolella viime vuoden ehdoton kuningas. Huimaan suosioon noussut peli käynnisti Battle Royale -pelien ryysiksen, samalla kun PUBG käännettiin toimimaan myös Xbox Onella.

Ikävä kyllä pelimekaniikkojensa puolesta loistava PlayerUnknown’s Battlegrounds kärsi vielä viime vuonna pahoista suorituskykyongelmista sekä PC:llä että Xbox Onella. Tämän vuoksi monet PUBG-fanit olivat hyvin skeptisiä, kun Tencent ilmoitti kääntävänsä Battle Royale -räiskinnän mobiililaitteille. Yleinen ajatus oli, että mikäli PUBG:ia ei saatu toimimaan siedettävästi edes PC:llä tai konsoleilla, olisi peliä mahdotonta kääntää mobiililaitteille.

Iloisena yllätyksenä Tencent todisti epäilijät kuitenkin vääräksi.

PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile toimii monin paikoin sulavammin kuin suorituskykypäivityksiä edeltänyt PC-versio, eikä Xbox One -versiota vaivanneista totaalisista jumeista ole tietoakaan. PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile ei vaadi alleen välttämättä edes uusinta lippulaivatason älypuhelinta, vaan ruudunpäivitysnopeus pysyy tasaisen hyvänä jo pari vuotta vanhalla Samsung Galaxy Note 5:llä.

Mikäli omassa mobiililaitteessa riittää hönkää, tarjoaa PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile muihin mobiilipeleihin verrattuna tyylikkäitä grafiikkoja. Korkeilla asetuksilla peli näyttää jopa paremmalta, kuin miltä PUBG:in PC-versio näytti Early Access -vaiheessa. Grafiikat pysyvät kelvollisina kuitenkin vielä matalillakin asetuksilla, mikäli suostuu luopumaan ylimääräisistä silmäkarkeista.

Myöskään PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobilen kontrolleissa ei ole valittamista.

Räiskintäpelien pelaaminen kosketusnäytöllä on aina hieman tuskaista, mikäli on tottunut hiireen ja näppäimistöön tai peliohjaimeen, mutta PUBG Mobilen tapauksessa homma on hoidettu lähestulkoon niin hyvin kuin mahdollista. Vasemmalla tikulla juoksutetaan pelihahmoa, kun taas toista peukaloa voi käyttää tähtäämiseen sekä kuvakulman pyörittämiseen. Kyykkyyn ja makuulle taas päästään erillisistä napeista ja inventaarion käyttäminen on yksinkertaista.

Ainoana pienehkönä ongelmana ase laukeaa melko helposti vahingossa tähtäilyn tai kyykkäilyn lomassa sormen lipsahtaessa liipaisimelle. Tällöin hyvä piilopaikka voi paljastua, mikäli vihollisilla on kuulokkeet korvilla. Muutoin tähtääminen on sujuvaa ja tähtäysavustin auttaa juuri sen verran, että osuminen on sopivan haastavaa muttei mahdotonta.

Aluksi PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile saattaa kuitenkin tuntua liian helpolta. Peli sijoittaa uuden pelaajan muutamaan ensimmäiseen peliin bottivastustajia, joista osa ei välttämättä edes yritä ampua takaisin. Täten ensimmäisissä otteluissa pelaaja kerää helposti jopa kymmeniä tappoja sekä tavallista helpompia voittoja.

Pelimekaniikkojen puolesta PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile on suora kopio PC- ja Xbox One -versioista, eikä peliä ole ”tyhmennetty” mobiililaitteita varten. Pelikentälle heitetään tuttuun tapaan sata pelaajaa, joista vain yksi voi olla säilyä hengissä ja olla voittaja. Tarjolla on myös kavereiden kanssa pelattavissa oleva squad, täysimittainen Erangel-kartta sekä lähes PC ja Xbox One -versioita vastaava valikoima aseita sekä ajoneuvoja.

Koska PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile vastaa lähes suoraan muilta alustoilta tuttua peliä, kestävät pelikierrokset helposti puolesta tunnista lähes tuntiin. PUBG Mobile vaatii siten jonkin verran aikaa ja paneutumista, eikä erää ehdi välttämättä pelata loppuun saakka lyhyellä bussimatkalla.

Kaiken kaikkiaan peli on yllättävän hieno mobiiliporttaus, josta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile on ladattavissa ilmaiseksi, eivätkä sen sisältämät mikromaksut vaikuta pelitasapainoon, vaan ne ovat täysin kosmeettisia. Samalla PUBG Mobile pöyrii sulavavasti ja sen kontrollit toimivat hyvin.

PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS MOBILE

4

”PlayerUnknown’s Battlegrounds Mobile tuo suositun Battle Royale -räiskinnän mobiililaitteille ilman suurempia ongelmia.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat