Arvostelu: PlayerUnknown’s Battlegroundsin PlayStation 4 -versio tarjoaa liian vähän liian myöhään

28.12.2018 17:00 Ilari Hauhia

PlayerUnknown’s Battlegrounds on esimerkki loistavasta peli-ideasta, jonka toteutus on jätetty pahasti puolitiehen. Vaikka PUBGin PlayStation 4 -versio ei ole yhtä kamala viritelmä kuin Xbox Onelle aikanaan julkaistu versio, ei se silti ole vielä läheskään tarpeeksi hiottu kokonaisuus.


Julkaistu / Tekijä: PUBG Corp. / Julkaisija: Bluehole / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One, myös erillinen mobiiliversio / Testattu: PlayStation 4 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: noin 8 tuntia


PlayerUnknown’s Battlegrounds aloitti pari vuotta sitten edelleen käynnissä olevan battle royale -villityksen. Alun perin PC:lle ilmestynyt PUBG julkaistiin pahasti keskeneräisenä, mutta vakavista suorituskykyongelmista, bugeista ja muista haasteista huolimatta se nousi nopeasti Steamin ylivoimaisesti kaikkien aikojen pelatuimmaksi peliksi. Pelaajat suostuivat katsomaan PUBGin ongelmia läpi sormien, koska se tarjosi jotain uutta ja virkistävää – vielä silloin idea sadasta toisiaan vastaan sotivasta ja tavaroita valtavalla kartalla metsästävästä pelaajasta oli varsin tuore.

PUBGin suosio keräsi ympärilleen ymmärrettävästi kilpailua ja erilaisia battle royale -pelejä alkoi ilmestyä kuin sieniä sateella. PUBG piti pintansa pitkään, mutta lopulta valtikka siirtyi Epic Gamesin Fortnite Battle Royalelle.

Fortnite Battle Royale otti PUBGin idean battle royalesta ja jalosti sen valmiiksi kokonaisuudeksi. Fortnite rullaa sarjakuvamaisine grafiikkoineen hyvällä suorituskyvyllä niin PC:llä, konsoleilla kuin mobiililaitteillakin ja se on vieläpä pelattavissa täysin ilmaiseksi. Eivätkä PUBGin kehittäjät ole oppineet läksyään vielä tähänkään päivään mennessä.

Viime vuoden lopulla PUBG saapui Xbox Onelle suurien fanfaarien kera. Microsoft yritti ottaa omalle konsolilleen eksklusiivisestä pelistä kaiken irti – kerrankin Xbox One tarjoaisi halutun pelin jota ei ole saatavilla PlayStation 4:lle. Early Access -pelinä julkaistu Xbox One -versio oli kuitenkin täydellinen pannukakku. Kuten vuoden takaisessa arviossa totesimme, ei pelaamisessa ollut mitään iloa järkyttävän surkean suorituskyvyn ja yhteysongelmien vaivatessa jokaista ottelua.

Nyt PUBG on saapunut myös PlayStation 4:lle. Vaikka PS4-versio toimii paremmin kuin vuoden takainen Xbox One -julkaisu (myös Xbox One -versio on parantunut päivitysten myötä), on PUBG edelleen varsin laiha esitys jos sitä verrataan muihin battle royale -peleihin.

PS4-versio pyörii sekä tavallisella PlayStation 4:llä että Pro-mallilla suhteellisen tasaisella 30 fps ruudunpäivitysnopeudella. Ruudunpäivitysnopeus sakkaa kuitenkin vaativissa kohdissa kuten lentokoneesta hypätessä 20-25 tienoille.

Grafiikan taso on järkyttävän ruma ja peliä onkin kuvailtu nettikeskusteluissa ironisesti ”kaikkien aikojen parhaalta näyttäväksi PlayStation 2 -peliksi”. Kilpailijoihin verrattuna tilanne on surkea – Esimerkiksi Fortnite toimii PS4:llä 60 fps ruudunpäivitysnopeudella, siinä missä Call of Duty Black Ops 4:n Blackout-pelimuoto tarjoaa huomattavasti PUBGia enemmän silmäkarkkia.

Kaikeksi onneksi PUBGin yhteysongelmat on sentään korjattu PS4-versiossa, eikä otteluiden löytymisessä tai verkkoviiveessä ollut enää valittamista. PS4:llä erissä ei myöskään näy huijareita, toisin kuin PC:llä.

Graafisen optimoinnin lisäksi PUBG kärsii ominaisuuksien ja viimeistelyn puutteesta useilla eri osa-alueilla. Tarjolla ei ole minkäänlaista opetustilaa, joka vihkisi uudet pelaajat räiskinnän saloihin. Inventaarion käyttäminen peliohjaimella on edelleen melko epätoivoista jumppaa varsinkin kiireessä. Peliäänet, kuten muiden pelaajien askeleet ja laukaukset kuuluvat vähän sieltä sun täältä, joten vihollisen paikallistaminen niiden perusteella on tarpeettoman vaikeaa.

PUBGin ongelmat oli vielä pari vuotta sitten helppo antaa anteeksi, koska sen tarjoama battle royale -mäiske oli uutta ja uniikkia. Vaikka PUBGin ytimestä löytyvä pelimekaniikka on edelleen varsin koukuttava, on peliä kuitenkin vaikea suositella, sillä nykyään tarjolla on huomattavasti paremmin toimivia battle royale -pelejä.

PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS (PS4)

”PlayerUnknown’s Battlegrounds on edelleen teknisesti pahasti keskeneräinen kokonaisuus.”