Arvostelu: PlayerUnknown’s Battlegroundsin Xbox One -versio kaatuu teknisiin ongelmiin

18.12.2017 20:41 | Muropaketin toimitus

PlayerUnknown’s Battlegrounds on vuoden kovin pelimenestyjä, vaikka se tunnetaankin teknisellä tasolla varsin huonosti optimoituna tekeleenä. Miten käy, kun peli, joka ei toimi kunnolla edes tehokkaalla PC:llä, käännetään Xbox Onelle? No, melkoisen huonosti.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Bluehole / Julkaisija: Microsoft  / Saatavilla: PC,  Xbox One  / Testattu: Xbox One / Pelaajia: 1


Peli alkaa. Ruudullasi nykii 99 muun pelaajan ilmassa heiluvat nyrkit noin 20 fps ruudunpäivitysnopeudella. Kello lyö nolla. Lennät lentokoneessa. Hyppäät, vaikka renderöintiongelmien vuoksi et oikeastaan tiedä, mitä alhaalla odottaa. Liidät ilmojen halki sulavalla 15 fps ruudunpäivitysnopeudella. Laskuvarjosi aukeaa ja laskeudut maahan hennosti kuin höyhen, jumituttuasi ensin hetkeksi paikallesi ilmaan.

Juokset hetken, ja avaat lähimmän talon oven. Odotat noin 10 sekuntia, että talon kalusteet ehtivät renderöityä. Yrität poimia maasta aseen ja panoksia, vaikka inventaariosysteemi haluaakin tehdä kaikkensa estääksesi sinua. Näet lähestyvän vihollisen. Onnistut nappaamaan aseen käteesi. Yrität keksiä, miten ase ladataan. Avaat ohjemenun, joka kertoo, että ase ladataan pitämällä X-nappia pohjassa. Miten nerokasta.

Lataat aseen.

Huomaat, että tähän mennessä vihollinen on ampunut ensimmäisen lippaan sinusta ohitse. Yrität ampua takaisin, mutta elokuvamainen 24fps ruudunpäivitysnopeus yhdistettynä aim assistiin, jota ei ole olemassakaan, saavat kontrollit tuntumaan jokseenkin haastavilta. Ammut itsekin ensimmäisen lippaan ohitse. Huomaat, kuinka vihollinen lähtee karkuun, teleporttaillen välillä ilman halki, koska peliserveri ei pysy aivan ajan tasalla. Juokset perään.

Ruutu tummenee. Näytölle ilmestyy teksti ”Network Lag Detected”. Lasket ohjaimen varovaisesti pöydälle ja alat rukoilla korkeampia voimia. Peli jatkuu, kertoaksesi että olet kuollut. Parempi onni ensi kerralla!

PlayerUnknown’s Battlegrounds on kenties vuoden 2017 merkillisin peli-ilmiö.

Alkuvuodesta PC:lle Steamin Early Accessin kautta julkaistu Battle Royale -genren edustaja on noussut Steamin kaikkien aikojen pelatummaksi peliksi, vaikka Unreal Engine 4:llä pyörivä Battlegrounds on teknisesti edelleen täysi raakile. Vuoden 2017 standardeilla ruman ja mitäänsanomattoman näköinen peli ei ole toiminut kunnolla edes kalleimmilla pelaamiseen tarkoitetuilla PC:illä. Erään suuren ajattelijan huhutaankin todenneen: ”Mikään näin p******* näyttävä peli ei voi pyöriä näin s******* p*******.”

Siksipä pelaajakansa yllättyikin kovasti, kun Microsoft ilmoitti kesän E3-pelimessuilla, että Battlegrounds käännettäisiin vuoden loppuun mennessä Xbox Onelle. ”Eihän se voi pyöriä”, oli yleinen kommentti uutisiin. Ja kuten ennustettua, ei se todellakaan pyöri.

Arvostelun alussa kuvailtu tapahtumasarja perustuu tositapahtumiin. Siinä missä PC:llä Battlegroundsin pelaaminen voi välillä tuntua hieman tuskaiselta teknisten ongelmien vuoksi, on räiskinnästä nauttiminen Xbox Onella lähes mahdotonta. Digital Foundryn mittauksien mukaan Battlegrounds pyörii tavallisella Xbox Onella keskimäärin noin 25,6 fps ruudunpäivitysnopeudella, siinä missä tehokkaampi Xbox One X rutistaa pelistä jo huiman 27,6 fps keskiarvon.

Battlegrounds toimii tavallisella Xbox Onella 1080p-resoluutiolla, siinä missä Xbox One X nostaa resoluution 4K-tasolle. Tekstuurien puolesta Xbox One -version grafiikat vastaavat PC:n Very Low -grafiikka-asetuksia, siinä missä Xbox One X nostaa tekstuurien tason keskitasolle.

Tavallisella Xbox Onella pelattaessa ruudunpäivitysnopeus voi esimerkiksi taistelutilanteessa laskea noin 15 ruutuun sekunnissa, joka jo sinällään tekee viholliseen osumisesta melko haastavan tehtävän. Battlegroundsissa ei ole myöskään ollenkaan konsoliräiskinnöistä tuttua aim assistia, joka auttaisi tähtäämisessä, vaan jokainen laukaus on pelaajan omissa käsissä.

Vielä kun räiskiessä pitäisi hallita rekyyliä ja ottaa laukauksiin ennakkoa, on muihin pelaajiin osuminen melkoista lottoamista. Pelaamisesta menee maku todella nopeasti, kun tuntuu, ettei häviäminen ole omasta itsestä tai vihollisen paremmuudesta kiinni, vaan teknisistä ongelmista johtuvaa.

Graafisen puolen tekniset ongelmat eivät kuitenkaan lopu ruudunpäivitysnopeuden ongelmiin. Battlegroundsin Xbox-versio kärsii myös renderöintiongelmista, jonka vuoksi kaikki pelimaailman objektit eivät lataudu ajoissa. Tämän vuoksi esimerkiksi huoneeseen saattaa putkahdella tyhjästä huonekaluja, tai pihamaalle saattaa ilmestyä puita ja pensaita. Tilanteesta voi kuitenkin olla jopa hyötyä, sillä pelihahmot renderöityvät aina ensimmäisinä, joten näkösuojassa olevan vihollisen saattaa nähdä hetkellisesti ilman esteitä.

Tekniset ongelmat eivät rajoitu pelkästään grafiikkaan, vaan Battlegrounds kärsii myös yhteysongelmista konsolin ja peliserverin välillä. Välillä viholliset teleporttailevat pitkin pelikenttää lagipiikkien johdosta, ja välillä yhteys katkeaa kokonaan.

Myös Battlegroundsin Xbox One -version kontrollit on toteutettu kaiken maalaisjärjen vastaisesti. Esimerkiksi ase ladataan pitämällä X-nappia pohjassa, siinä missä X-napin napautus on varattu tavaroiden poimimiselle maasta. Aseen uudelleenlataamisella on kuitenkin tositilanteessa paljon suurempi prioriteetti kuin tavaroiden nostamisella maasta, joten funktioiden toivoisi olevan toisessa järjestyksessä.

Myös inventaarion organisoiminen ja erilaisten varusteiden käyttöönotto on tehty hitaaksi ja melkoista nappularumbaa vaativaksi. Ongelma on suuri, sillä Battlegroundsissa huonossa paikassa paikallaan seisoskeleva pelihahmo heittää veivinsä alta aikayksikön.

On sääli, ettei Battlegroundsista ole saatu optimoitua paremmin toimivaa peliä, sillä kuten alkuvuodesta totesimme PC-version arvostelussa, on Battlegroundin tarjoama Battle Royale -taistelu pelimekaniikkojensa puolesta hauskinta puuhaa pitkiin aikoihin.

Nälkäpeli-henkinen valtavalla kartalla tapahtuva varusteiden kerääminen, piilottelu ja räiskiminen on ajoittain suorastaan syyhyttävän jännittävää. Mikäli pelaaja päätyy parhaan kymmenen pelaajan joukkoon alati pienentyvällä kartalla, nousee syke täydellä varmuudella. ”Kana-aterian” voittaminen tuntuu puolestaan jo elämää suuremmalta ja mahtavammalta suoritukselta.

Toivoa ei ole kuitenkaan täysin menetetty.

PC:llä tällä hetkellä testattavissa oleva päivitys on tuonut melko huimaa parannusta pelin suorituskykyyn, ja sen myötä muutkin kuin universumeja simuloivat supertietokoneet voinevat pyörittää Battlegroundsia jopa keskitason asetuksilla. Kunhan Xbox One -versio jättää aikanaan taakseen oman Game Preview -testausvaiheensa, saattavat konsolipelaajatkin päästä nauttimaan yhdestä viime vuosien moninpelaamisen läpimurroista.

Mutta siihen asti Battlegroundsin Xbox One -versio kannattaa jättää kaupan hyllylle, ihan omien hermojen säästämiseksi.

 

PLAYER UNKNOWN’S BATTLEGROUNDS

2

”PlayerUnknown’s Battlegroundsin Xbox One -versio kärsii ainakin Game Previewin alkuvaihella niin suurista teknisistä ongelmista, ettei niiden alla piilevästä loistavasta pelistä pääse nauttimaan kunnolla.”