UUSIMMAT

Arvostelu: Pokémon Sun/Moon sopii myös Pokémon GO:sta innostuneille noviiseille

30.12.2016 13:02 | Mikael Miilumäki

Tekijä: Game Freak
Julkaisija: Nintendo
Testattu: New 3DS XL
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1, 2-4 (lähiverkossa) 2-4 (internetissä)
Arvostelija: Mikael Miilumäki

Pokémon on ollut vuonna 2016 myös muiden kuin sarjan fanaattisten fanien huulilla. 20 vuoden kypsään ikään päässeet taskuhirviöt palasivat kesällä isosti pinnalle, kun Pokémon GO nousi kirjaimellisesti koko maailman tietoisuuteen.

Syksy toi mukanaan uuden Pokémon-pelin 3DS:lle. Tai oikeastaan kaksi, sillä kaupoista löytyy tuttuun tapaan kaksi eri versiota samasta seikkailusta: Sun ja Moon. Suuria eroja taivaankappaleiden välillä ei ole, mutta molemmista löytyy pari omaa hirviötä. Sun elää 3DS:n sisäisen kellon mukaan, kun taas arvostelua varten pelaamani Moon hyppää aina 12 tuntia eteenpäin.

Pokémon: Sunissa ja Moonissa pelaaja on juuri muuttanut Havaijista inspiraatiota ammentaville Alolan saarille. Tarkoituksena on, kuten arvata saattaa, tutustua paikalliseen Pokémon-lajistoon. Tällä kertaa tarkoituksena ei kuitenkaan ole marssia salilta aina seuraavalle, sillä kupletin juoni on uusittu.

Pokémon

Shutter Island

Jokaiselle saarelle on jaettu erilaisia haasteita ja kun ne on voitettu, pääsee ottamaan mittaa saaren johtajasta, eli kahunasta. Vaikka haasteet pyörivät hyvin vahvasti taisteluiden ympärillä, niin seikkailussa on raikas fiilis. Haasteissa on aina jotain omaa, joten eteneminen ei tunnu enää robottimaiselta salilta toiselle puskemiselta. Kehittäjät olisivat voineet toki revitellä vielä lisääkin, sillä nyt vasta raavitaan pintaa.

Toinen vielä suurempi uudistus on hidden machine -liikkeiden heittäminen romukoppaan. Pelimaailmassa liikkuminen ei edellytä enää tiettyjen taitojen opettamista omille ottelijoille, vaan apuun saapuu aina tarvittaessa ratsu-pokémoni. Ratsut eivät ota osaa taisteluihin, mutta ne tulevat kaikki varmasti tutuiksi. Toivottavasti vanhaan ratkaisuun ei enää koskaan ole paluuta, ikävä nimittäin ei tule!

Pelihahmo ei liiku enää ruudukoissa, vaan liikkuminen hoidetaan nyt täysin vapaasti. Tämän ansiosta myös pelimaailmassa on enemmän korkeuseroja ja visuaalinen habitus on kovempaa kuin sarjan historiassa koskaan. Vaikka pelimoottori on sama kuin muissa 3DS:n sarjan seikkailuissa, niin Sun ja Moon ovat visuaalisesti paljon aikaisempia osia näyttävämpiä.

Pokémon

Uusia ja vanhoja tuttuja

Luonnollisesti uudessa pelissä on mukana kokonaan uusia hirviöitä. Aloituspoksuista ruohotyypin Rowlet on varsin mainio toveri, joka vain paranee vanhetessaan. Mukana on myös useampi mainio uusi ötökkämonsteri, kummitushiekkalinna ja kovia kokeneelta nyrkkeilijältä näyttävä rapu. Heti ensimmäiseltä saarelta asti napattavissa on laaja kattaus monstereita sarjan varrelta, joten omaa tiimiä voi muokata mukavasti heti ensi metreiltä.

Alolan saarille on myös pesiytynyt ensimmäisistä peleistä tuttuja taskuhirviöitä, jotka ovat saaneet uusia ominaisuuksia erilaisen ekosysteemin takia. Esimerkiksi alkuperäisistä peleistä tuttu tulityypin Vulpix on nyt jäätyyppiä ja palmupuu Executor on nyt melkoisesti korkeampi. Jostain syystä mokoma on myös osaksi lohikäärmetyyppiä, mutta tuntemattomat ovat tunnetusti luojan tiet.

Ottelut ovat edelleen vuoropohjaisia ja uudet pelaajat pääsevät niihin helposti sisälle, mutta konkareille niistä löytyy myös syvyyttä. Nyt mukana on myös erityisen vahvoja Z-erityisiskuja, joita taskuhirviöt voivat käyttää tiettyjen kristallien avulla. Z-liikkeiden tuhovoima on hirmuinen, mutta niitä voi käyttää vain kerran ottelussa, joten niiden varaan ei voi panostaa liikaa.

Pokémon

Juhlavuosi

Rytmityksessä uuden Pokémonin kehittäjillä on vielä opittavaa. Vaikka olisi seikkaillut kaikki sarjan aikaisemmat osat läpi, niin opetuspyörät liimataan jälleen todella tiukasti fillariin kiinni ensimmäisten tuntien ajaksi. Koska pelimaailma on jaettu useammalle saarelle, ei se tunnu niin suurelta kuin voisi toivoa.

Vaan niin siinä kävi, että Pokémon vei taas mukanaan. Peliltä olisi toivonut vielä pikkuisen isompia uudistuksia ja rajumpia haasteita. Tästä huolimatta voin suositella sitä niin sarjan veteraaneille kuin uusille tulokkaille. Toivotaan, että kehittäjät tuovat uusia tuulia sarjaan myös seuraavissa osissa, suunta on nimittäin oikea!

Pokémon

Muropaketin uusimmat