Arvostelu: Pro Pilkki 2 – kohta 20-vuotias suomipeli on yhä hyvää viihdettä

21.01.2017 09:16 | Matti Leinonen

Pro Pilkki 2Tekijä: Procyon Products
Julkaisija: Procyon Products
Testattu: PC Windows 10 64-bit, AMD Phenom x4 960t & Radeon R9 280
Saatavilla: Android, PC, Windows Phone
Laitevaatimukset: PC Windows Vista tai uudempi
Pelaajia: 1, 2-32 (lähiverkossa ja internetissä)
Muuta: PC-versio on ilmainen, mobiiliversio 4,99€
Arvostelija: Matti Leinonen

Kulttisuosiota nauttiva peliklassikko Pro Pilkki on saavuttanut miehen iän.

Pro Pilkin (tunnettu myös nimellä Propilkki) ensimmäinen osa näki päivänvalon jo 1997, mutta laajemmin yleisön tietoisuuteen peli pääsi pari vuotta myöhemmin. Yksinkertainen toteutus ja suomalaista sydäntä lähellä oleva aihe olisivat saaneet ihmiset huutamaan ”vaietkaa ja ottakaa markkani”, jos peli olisi ollut maksullinen.

Parin kaverin pikkuprojekti on hieman kasvanut, mutta kiireellä ei edetä, sillä jatko-osa, yksinkertaisesti nimetty Pro Pilkki 2 1.0 pullahti ulos 2013, ja päivityksiä on seurannut perässä aina silloin tällöin. Nyt versionumero on jo 1.1.5.

Pro Pilkissä riittää kalastusalueita. Vesistöjä on useampi kymmen ja jokaisen kalakanta vaihtelee. Jäälle pääsee harjoittelemaan yksin, kisata voi tietokonevastustajia vastaan tai netissä muiden virtuaalikalastajien kanssa. Arvosteluhetkellä listalla oli Suomi-servereiden seassa muutamia ulkomaalaisiakin, muun muassa Latviasta sekä Puolasta. Kisamuotoja on valittavissa erilaisia, suurimmasta kalasta yhteispainoon. Kellon- ja vuodenaikaa voi myös vaihdella, mikä luonnollisesti vaikuttaa kalansyöntiin.

Pelaaminen itsessään on yksinkertaistakin yksinkertaisempaa. Klikataan jäältä kohta johon halutaan reikä kairata, lasketaan siima veteen ja odotellaan tuleeko edes pieni kiiski kokeilemaan koukun päässä kiemurtelevaa syöttiä. Perisuomalaiseen tyyliin järven jäällä istuskellaan lähes täysin tuppisuuna ja lähimmät pilkkijätkin pitävät turvallista 200 metrin rakoa.

Pro Pilkki 2

Hiljaisuutta rikkovat silloin tällöin pelihahmon pienet pakinat kylmästä kelistä tai kimiräikkösmäisen viileä ”kyllä näitä vois lisää tulla” -riemu, kun reiästä nousee 250 gramman ahven. Punnituspaikalle voi siis palata hyvillä mielin, vaikka naapurin Pentti miten vaan huutelee, että noin pientä fisua ei edes kissalle antaisi.

Äänimaailma onkin minimalistinen, samoin kuin ulkoasu, minkä ansiosta pilkille pääsee iäkkäämmälläkin nuhapumpulla. Niille, jotka eivät koneen ääressä jaksa istua, on tarjolla mobiiliversiot Windows- ja Android-luureille.

Allekirjoittaneen kalastushistoriaan kuuluu oikean pilkkimisen ja virvelöinnin ohella myös virtuaalikalastusta. Ensimmäistä Pro Pilkkiä kokeilin kun isäukko vihjaisi ”pelistä mitä työpaikalla moni pelailee”. Toinen suomalainen kalapeli, Ice Lakes, on tullut myös pelattua. Ilolla voikin todeta, että suomalaisten talviharrastus on tekijöillä hyvin hallussa. Vaikka kalastelu onkin jäänyt viime vuosina täysin sivuun oikeassa elämässä, niin Pro Pilkki 2 herättää sen tutun tunteen, että jäälle voisi lähteä taas istuskelemaan toviksi taikka kahdeksi.

 

Pro Pilkki 2