Uusimmat

Arvostelu Returnal on erinomainen peli, joka toimii PC:llä jopa paremmin kuin PS5:lla

27.02.2023 15:00 Ilari Hauhia

Returnal

Housemarquen erittäin onnistunut Returnal on PC:llä jopa parempi peli kuin PlayStation 5:lla, sillä pelaaminen hiirellä ja näppäimistöllä on erittäin luontevaa.


Returnal-peliJulkaisupäivä: 15.2.2023
Studio: Housemarque
Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Saatavilla: PC & PlayStation 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 12 tuntia


Olen odottanut Returnalin PC-versiota siitä lähtien, kun peli julkaistiin pari vuotta sitten PlayStation 5:lle. Helmikuussa odotukseni vihdoin palkittiin. Vaikka Returnal on yksi PlayStation 5:n omaperäisimmistä ja kiinnostavimmista peleistä, olen silti huomattavasti tottuneempi tähtäämään nopeatempoisissa ja tarkkuutta vaativissa peleissä hiirellä ja näppäimistöllä kuin peliohjaimellä. Siksi jätin PS Plus Extra- ja Premium -kokoelmiin kuuluvan Returnalin PlayStation 5 -version kesken muutaman tunnin jälkeen ja siirryin PC-version pariin.

Ainakin omissa hyppysissä Returnal on huomattavasti helpompi peli hiirellä ja näppäimistöllä pelattuna, vaikka kyse lieneekin pitkälti tottumiskysymyksestä. Siinä missä PlayStation 5:llä Returnal tuntui alusta lähtien haastavalta peliltä, etenin PC:llä alussa huomattavasti helpommin pidemmälle. Toki helpoksi Housemarquen bullet hell -tyylistä roguelite-räiskintää ei voi vieläkään haukkua, vaan se haastaa pelaajansa varsinkin myöhemmissä tasoissa kunnolla.

Returnalin konsoliversion arvion keväältä 2021 voi lukea täältä:

Arvostelu | Suomalaisvoimin tehty Returnal on viiden tähden huippupeli, joka ei massoja kosiskele

Kertauksen vuoksi:

Returnalissa pelaaja astuu ulkoavaruuden planeetalle pakkolaskeutuvan Selenen saappaisiin. Yksin vieraalla planeetalla ei ole helppoa, sillä ympäristö on äärimmäisen vihamielinen. Selenen onneksi kuolema ei ole lopullinen, vaan syystä tai toisesta pelaaja herää aina uudelleen avaruusalukseltaan.

Kyse on roguelite-pelistä, eli pelaaja menettää kuollessaan kaikki varusteensa, ja tasot luodaan joka kerta aina uudelleen. Esimerkiksi tasojen väliin luodut oikopolut ja Selenen käyttöön avautuvat kyvyt jäävät kuitenkin käyttöön myös kuolemien välillä.

Returnalin tarinaa avataan muun muassa äänilokien ja pelimaailmasta löytyvien muukalaisten kirjoittamien tekstien välityksellä. Tarina ei kuitenkaan ole ainakaan tärkein syy pelata Returnalia, sillä suuri osa tarinasta jää pelaajan tulkittavaksi eikä aikasilmukan mysteeri ole muutenkaan Returnalin parhaita osa-alueita.

Sen sijaan itse bullet hell -henkinen räiskintä ja väistely on erittäin onnistunutta Housemarquen tekemää arcadea. PC:llä peli tuntuu hyvin responsiiviselta, ja lähes poikkeuksetta kuolema tuntuu pelaajan omalta virheeltä, eikä esimerkiksi kontrollien tahmeudelta.

Ylipäätään Returnalin PC-käännös on muiden viimeaikaisten PlayStation-pelien PC-käännösten tavoin hyvin onnistunut. Tarjolla on runsas määrä grafiikka-asetuksia, joiden avulla pelikokemuksen voi virittää omalle laitteistolle sopivaksi, sekä jopa oma suorituskykytesti. Peli tukee myös ultralaajakulmanäyttöjä ja muita PC-pelaajien erikoistarpeita.

Grafiikka-asetukset tappiin asti lataamalla peli ottaa taatusti irti kaiken tämän hetken tehokkaimmistakin pelikoneista. Silloin pelaajat pääsevät nauttimaan upealta näyttävästä ja sulavasta räiskinnästä.

Oma Ryzen 5 2600X:n ja RTX 2070:n ympärille rakennettu kokoonpanoni edustaa jo aavistuksen ikääntynyttä keskitasoa, joten jouduin karsimaan näyttävimmästä silmäkarkista. Silti sopivat asetukset etsimällä pelin sai pyörimään tasaisella 60fps nopeudella myös 1440p-tarkkuudella. Järjestelmävaatimukset ovat kuitenkin kohtuullisen korkeat, eikä peli todennäköisesti ole parhaimmillaan esimerkiksi heikkotehoisemmalla peliläppärillä.

Kokonaisuudessaan Returnalin PC-käännös on erinomainen.

Returnal ei kosiskele edelleenkään massoja eikä sen kiinnostavaan mysteeriin pohjautuva tarina jaksa aivan loppuun saakka, mutta itse arcademainen bullet hellien ja rogueliten elementtejä yhdistelevä pelaus on täyttä kultaa.

RETURNAL (PC)

Arvosana: 4,5/5

”Huolella käännetty Returnal toimii erinomaisesti myös PC:llä”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat