Arvostelu Rollerdrome on häikäisevän upea toimintapeli – ”Haastava, mutta ei koskaan epäreilu”

22.08.2022 21:00 Tuukka Hämäläinen

Rollerdrome on jo nyt vuoden upeimpia toimintapelejä, joka sopii sekä räiskintäpelien että skeittipelien ystäville. Valitettavasti tyylikäs futuristinen mäiske kompuroi tarinan kohdalla.


RollerdromeJulkaisupäivä: 16.8.2022
Studio: Roll7
Julkaisija: Private Division
Saatavilla: PC, PS4, PS5 & (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: 7 tuntia


Tulevaisuuden taistelukentille on matkattu lukemattomissa peleissä, mutta äkkiseltään ei tule mieleen yhtään sellaista sekoitusta kuin Rollerdrome. Futuristinen räiskintäpeli on nimittäin suvereeni sekoitus kolmannen persoonan toimintaa ja rullaluistelupeliä, jossa tehdään temppuja samalla kun vihollisia pistetään kylmäksi luodeilla ja kranaateilla.

OlliOlli-skeittipeleistä tunnetun Roll7-studion uutuuspelin idea on nokkela ja yksinkertainen: 2030-luvun vaihteessa suureen suosioon on noussut väkivaltaurheilulaji Rollerdrome, jossa pelaajat ottavat toisistaan mittaa verisissä rullaluistelu-kamppailuissa. Pelaaja hyppää uuden haastajan Kara Hassanin luistimiin ja lähtee valloittamaan taistelukenttiä.

Rollerdomen vahvuus on äärimmäisen hiottu ja sulava pelattavuus. Peli on kuin yhdistelmä Tony Hawk’s Pro Skater -tyylistä temppuilua ja areenaräiskintää, jota vielä tuetaan Max Paynelta lainatuilla bullet time -hidastuksilla. Luoteja saa lisää vain temppuja tekemällä, ja vihollisia listimällä saa parannettua pelihahmoa sekä nostettua pistekerrointa.

Peli etenee kilpailusta toiseen, ja kullakin kentällä on Tony Hawkin tyyliin joukko suoritettavia haasteita. Tavoitteena ei siis ole vain selviytyä loppuun asti, eikä se edes riitä, sillä edetäkseen täytyy onnistua myös monissa (joskaan ei kaikissa) lisähaasteissa. Pelin edetessä saa tietysti uusia aseita ja kohtaa uusia vihollistyyppejä, ja loppupuolen taistelut ovat jo melkoista rymistelyä.

Rollerdromea on yksinkertaisesti ilo pelata. Se on tiukkaa toimintaa, jossa riittää haastetta, mutta peli ei missään kohtaa tunnu epäreilulta. Pikemminkin parin millin päähän jäänyt voitto kannustaa yrittämään vielä yhden kerran uudelleen. Peruspelin jälkeen lisäpelattavaa löytyy Out for Blood -moodista, joka tavallaan jatkaa Kara Hassanin tarinaa Rollerdromen seuraavalle kaudelle.

Peli myös näyttää ja kuulostaa mahtavalta. Pelkistetyn retrofuturistisessa tyylissä on ripaus animea ja tuhdisti 70-lukua, ja soundtrack on sykkivää elektroa, joka sopii kamppailun hektiseen rytmiin täydellisesti. Peli myös toimii sulavasti sekä PC:llä että PS5:llä, tosin täytyy sanoa, että uuden sukupolven ominaisuudet eivät suuremmin erotu PS5-versiota pelatessa.

Ikävä kyllä Rollerdrome jää parin askelen päähän täydellisyydestä. Se missä peli kompuroi on tarina, sillä vaikka Rollerdromessa on taustakertomus, jää se hyvin vaatimattomaksi, eikä tarina vaikuta pelaamiseen oikeastaan mitenkään. Tarina etenee vain muutaman tason välein pelattavissa ensimmäisen persoonan osuuksissa, joissa pelaaja pääse tutkimaan pientä pelitilaa ennen uutta ottelua. Tällöin paljastuu pätkiä kiehtovasta tarinamaailmasta, johon ei kuitenkaan päästä yhtään pintaa syvemmälle.

Tarinalliset ratkaisut ovat turhauttavia. Pelin olisi aivan hyvin voinut toteuttaa myös ilman tarinaa, jos siihen ei kuitenkaan panosteta kylliksi. Jäin itse kaipaamaan jotain Portal-tyylistä twistiä, joka kääntäisi kilpailuasetelman päälaelleen, mutta mitään käännettä ei sitten tullutkaan.

Viihdyttävää ja koukuttavaa pelikokemusta tarinan puute ei hidasta, mutta se jää vähän kaivelemaan, kun peli olisi voinut olla vielä jotain suurempaa. Rollerdromen on kuitenkin erinomainen toimintapläjäys, joka on pelillisesti varmasti vuoden innovatiivisimpia julkaisuja.

ROLLERDROME

Arvosana: 4/5

”Rollerdrome on tiukka ja koukuttava toimintapeli, joka yhdistää räiskinnän ja skeittitemput omaperäisellä tavalla.”