Uusimmat

Arvostelu: Safe Mode tekee Soma-kauhupelistä kävelysimulaattorin BioShockin ystäville

08.01.2018 20:17 Ilari Hauhia

Frictional Gamesin kehittämä Soma on kokeellinen kauhupeli, joka nojaa vahvasti filosofiseen pohdiskeluun ja tarinankerrontaan. Joidenkin mielestä hirviöt tekivät kuitenkin pelimaailman yksityiskohtien tutkiskelusta liian hankalaa. Heitä varten peliin lisättiin Safe Mode, jonka myötä kauhupeli muuttuu tunnelmalliseksi kävelysimulaattoriksi.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Frictional Games / Julkaisija: Frictional Games  / Saatavilla: PC, Linux, macOS,  Xbox One & PlayStation 4  / Testattu: Xbox One / Pelaajia: 1


Alun perin vuonna 2005 julkaistu Soma oli jopa Amnesioista tutun Frictional Gamesin mittakaavassa erikoinen peli. Hyvin vahvasti tunnelmalliseen tarinankerrontaan pohjautuva kummajainen meni paljon totuttua syvämmälle filosofisessa pohdiskelussa. Pelin aikana merenalaiseen tutkimuslaboratorioon päätynyt mies käy läpi seikkailun, jonka aikana pelaaja voi oikeasti miettiä syvällisiä asioita.

Mitä ihmisyys oikeastaan tarkoittaa ja mikä ylipäätään tekee ihmisen? Missä menevät ihmisyyden rajat ja missä vaiheessa ihminen ei olekaan enää ihminen? Mitä on todellisuus?

Soman tarinasta ei parane kertoa sen enempää, sillä mitä vähemmän siitä tietää etukäteen, sen parempi. Pienetkin spoilerit voivat viedä peli-iloa, sillä Somassa hienointa on kun pelaaja pääsee kokemaan tarinan tarjoamia suuria valaistumisia.

Soman tarinarikas pelimaailma oli niin hyvä, että monet pelaajat olisivat halunneet tutustua siihen aivan kaikessa rauhassa. Soma oli kuitenkin tehty kauhupeliksi, jonka vuoksi merenpinnan alla löntysteli ja liikkui myös kaikenkarvaisia hirviöitä ja muita mörköjä. Joidenkin mielestä merenalaisten kammotusten tarjoilemat äkkikuolemat olivat puuduttavia ja veivät Soman fokusta pois sen mielenkiintoisesta tarinasta. Näitä pelaajia varten Frictional Games lisäsi Somaan ilmaisen päivityksen yhteydessä Safe Moden.

Voi ei! Selän takaa kurkistaa hirmuinen mörkö! Safe Modessa hirmuinen mörkö saa kuitenkin kurkistella ihan rauhassa, sillä uuden pelimuodon turvin Soman päähenkilö on immuuni kaikille kauheuksille, eikä passiivinen hirviö todellisuudessa edes hyökkää kimppuun.

Koskemattomuus muuttaa Soma-kokemusta melko merkittävästi. Siinä missä tavallisesti pelihahmo joutuu piilottelemaan ja olemaan hiljaa kunnes hirviöt ovat jatkaneet matkaansa, voi Safe Modessa hirviöt jättää täysin huomiotta. Tämä tietysti tekee kokemuksesta paljon vähemmän pelottavan, kun tietää, ettei mikään pelimaailmassa voi oikeasti tehdä mitään pahaa.

Safe Modessa pelattuna Soma muuttuukin kauhupelistä tunnelmalliseksi Dear Estherin tai What Remains of Edith Finchin kaltaiseksi kävelysimulaattoriksi. Toiminnallisiin tykityksiin tottuneen pelaajan kannattaakin jättää Soma suosiolla välistä, sillä varsinkin Safe Modessa peli on hyvin hidastempoinen eikä edes kovin jännittävä. Myös pelilliset elementit rajoittuvat lähinnä liikkumiseen ja nappuloiden paineluun.

Kiinnostavaa tarinaakaan ei varsinaisesti hierota pelaajan kasvoihin, vaan se täytyy löytää ja koota itse palapelin tavoin pelimaailmasta löytyvien yksityiskohtien – kuten tietokoneilta löytyvien sähköpostien – avulla. Tarinalliset yksityiskohdat palkitsevat hitaasti etenevän ja niitä rauhassa etsivän pelaajan. Myös henkilökohtaiselle tulkinnalle jätetään paljon tilaa.

Safe Moden heikkous on, että alun perinkin harvinaiset hirviökohtaamiset rikkoivat suhteellisen monotonisen haahuilun ja etsiskelyn rutiinia. Nyt adrenaliinintäyteiset takaa-ajot ovat kuitenkin poissa, jolloin Soma etenee alusta loppuun saakka samalla rytmillä.

Suurin osa kentistäkin on melko suoraviivaisia läpijuoksuja, joissa ei ole varaa improvisoida. Safe Mode tekee tavallisesti kymmentuntisesta Somasta myös huomattavasti lyhyemmän läpipelattavan, sillä kohtaaminen hirviöiden kanssa ei enää lähetä pelaajaa takaisin checkpointille.

Soman tekstuurit näyttävät nykyajan standardeilla hieman vanhentuneilta, mutta siitä huolimatta graafinen ympäristö sopii hyvin pelin tarinaan. Synkät ja pimeät tunnelit ja muut luovat aidosti klaustrofobisen tunnelman, joka muistuttaa melko paljon Bioshockeja. Myöskään pelin teknisessä toimivuudessa ei ollut sen suurempaa valittamista.

Soma on hyvin uniikki kokemus, jota todennäköisesti joko rakastaa tai sitten pelin kokee auttamattoman tylsäksi. Safe Modessa hidastempoinen ja pohtiva kävelysimulaattori ei tarjoa räjähdyksiä tai juuri muutakaan jännitystä, vaan ainoastaan omaperäisen tarinan pelaajan pureksittavaksi.

Safe Moden totaalisen hirviöiden passiivisuuden sijasta parempi ratkaisu olisi voinut olla muuttaa hirviöitä niin, että ne hyökkäisivät edelleen pelaajan kimppuun, mutta pelihahmo ei silti kuolisi. Tällöin jännityselementti pysyisi paikallaan, mutta pelaajan ei tarvitsisi turhaan odotella hirviöiden poistumista eikä hankaliin kohtiin edelleenkään voisi jäädä turhauttavasti jumiin.

Ensikertalaisen on itse päätettävä, haluaako tämä pelata Soman alkuperäisellä tavalla vai Safe Moden avittamana.

Mikäli Soman haluaa kokea kauhupelinä, kannattaa kääntyä tavalliseen pelimuotoon. Toisaalta mikäli äkkikuolemat ja nurkassa piilottelu kuulostavat turhauttavilta, kannattaa suosiolla vaihtaa turvatila päälle.

SOMA

”Safe Mode muuttaa Soman kauhupelistä tunnelmalliseksi ja pohtivaksi kävelysimulaattoriksi.”

 

 

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat