UUSIMMAT

Arvostelu: Super Smash Bros. Ultimate on viiden tähden kamppailupeli ja yksi Nintendo Switchin parhaista julkaisuista

20.12.2018 12:00 | Ilari Hauhia

Nintendo Switch on kärsinyt tähän mennessä lievästä AAA-luokan pelipulasta. Monet näkevät Nintendon uusimman konsolin laitteena, jolla pelataan The Legend of Zelda: Breath of the Wildiä, Mario Kart 8:aa ja Super Mario Odysseyta, ja jonka jälkeen Switchin voi laittaa takaisin pöytälaatikkoon pölyttymään. Super Smash Bros Ultimate on kuitenkin pakko-ostos jokaiselle Switchin omistajalle ja hyvä syy ottaa konsoli taas käyttöön. 


Julkaisupäivä: julkaistu / Studio ja julkaisija: Nintendo  / Saatavilla ja testattu: Nintendo Switch / Peliä pelattu arvostelua varten: yli 25 tuntia


Super Smash Bros. -kamppailupelisarja lienee tuttu jokaiselle Nintendon konsoleilla pelanneelle. Crossover-peli kerää taistelukentälle hurjan määrän Nintendon konsoleilla nähdyistä peleistä tuttuja sankareita ja pahiksia painimaan keskenään.

Switchille joulukuun alussa julkaistu Super Smash Bros. Ultimate on tähän mennessä ylivoimaisesti laajin SSB-peli. 70 hahmon katalogiin kuuluu tähän mennessä jokainen sarjan eri versioissa nähty taistelija sekä joukko kokonaan uusia tuttavuuksia. Mukana on kaikille tuttuja kasvoja – kuten Mario, Luigi ja Pikachu – mutta myös Mr. Game & Watchin, Ice Climbersin ja Palutenan kaltaisia hieman tuntemattomampia sankareita.

Kaikki hahmot eivät ole kilpailullisessa mielessä aivan samalla viivalla. Kasuaalit pelaajat voivat kuitenkin nauttia kaikista taistelijoista mielin määrin ilman, että ottelut tuntuvat epäreiluilta, jos vastassa on saman tasoinen vastustaja.

Super Smash Bros Ultimate on uskomattoman laaja kokonaisuus. Vaikka jokaiseen hahmoon tutustuisi vain muutaman erän ajan, ehtii peliin upottaa jo useita kymmeniä tunteja. Uusia hahmoja avautuu juuri sopivalla tahdilla, jotta uutuudenviehätys ei katkea käytännössä lainkaan.

Perinteistä kamppailua pääsee pelaamaan joko kaveria tai tekoälyä vastaan. Siinä missä pelin tekoäly on hyvällä mallilla ja tarjoaa korkeimmalla vaikeusasteella oikeasti haastavan vastuksen, on Super Smash Bros. parasta viihdettä ystävien kanssa. Lokaalisti yhteen Switchiin voi liittää kerralla jopa kahdeksan peliohjainta, ja kaveria vastaan voi pelata myös verkon välityksellä.

Parhaimmillaan Super Smash Bros. Ultimate on Nintendo Switchin Pro Controllerilla tai GameCube-ohjaimella. Pelaaminen luonnistuu kuitenkin hyvin myös konsolin tavallisilla Joy-Coneilla. Tarvittaessa kumpaakin Joy-Conia voi käyttää myös erillisenä ohjaimena. Miniohjaimet toimivat kamppailupelissä yllättävän hyvin ja esimerkiksi reissun päällä kahden pelaajan ottelut ovat varsin viihdyttäviä, mutta kovin kilpailulliseen otteluun yhdellä Joy-Conilla ei kannata lähteä.

Otteluiden sääntöjä voi muokata hyvin laajasti. Pelin voi voittaa esimerkiksi se, kuka pysyy hengissä pisimpään, tai se joka onnistuu tiputtamaan eniten vastustajia kartalta tietyn ajan sisällä. Kaaosta ja satunnaisuutta lisäävät tavarat voi oman maun mukaan pitää päällä tai pois, ja ottelijat voi halutessaan jakaa joukkueisiin tai jokainen voi vastata vain omasta navastaan.

Nintendo on tunnettu hieman nikottelevaista online-kokemuksistaan, eikä Super Smash Bros.:kaan ole ikävä kyllä poikkeus.

Ensinnäkin Super Smash Bros. Ultimaten verkkopeluu vaatii Nintendo Switch Onlinen kuukausimaksun maksamista. Mikäli Super Smash Bros. Ultimate on ainoa peli, jota verkossa haluaa pelata, voi maksu tuntua hieman epäreilulta. Ongelmia löytyy myös pelin sisäisestä matchmakingista. Peliä voi kyllä hakea toivomillaan säännöillä, mutta aina haku ei tuota tulosta. Näin ollen vakavan kilpailulliseen otteluun ja kasuaaliin hauskanpitoon valmistautuneet pelaajat voivat silloin tällöin joutua samoihin eriin. Pelikaveria voi myös joutua odottelemaan pidemmän aikaa.

Mikäli verkosta löytää hyvän pelikumppanin, jonka kanssa kamppailu on hauskaa ja tasaista, tarjoaa Super Smash Bros. Ultimate mahdollisuuden revanssiin samaa pelaajaa vastaan. Ikävä kyllä omaa hahmoa ei ole mahdollista vaihtaa revanssiotteluihin, eikä vastustajaa voi lisätä kaverilistalle otteluiden jälkeen mahdollisia myöhempiä pelejä varten.

Verkkopelit kärsivät silloin tällöin verkkoviiveestä. Mikäli jommalla kummalla on heikosti toimiva nettiyhteys, alkaa ottelu jumittamaan todella ikävästi molemmilla pelaajilla. Online-peleissä voi havaita myös pientä ohjausviivettä, mikä voi näkyä erityisesti korkean tason kilpailullisissa otteluissa, joissa iskut ajoitetaan sekunnin murto-osissa.

Ongelmista huolimatta verkosta löytää silti miellyttäviä otteluita ja pelin matchmaking-järjestelmä kykenee yleensä yhdistämään kaksi osaamiseltaan varsin tasavertaista pelaajaa.

Tarjolla on myös laaja yksinpelikampanja ”World of Light”. Siinä pääpomo Galeem saa valtaansa kaikki muut Super Smash Bros. Ultimaten hahmot paitsi Kirbyn. Kirbyn tuleekin pelaajan avustuksella taistella tiensä sankareista tehtyjen kopioiden läpi ja vapauttaa alkuperäiset hahmot.

World of Light tarjoaa kevyitä roolipelielementtejä. Omaa pelihahmoa voi päivittää esimerkiksi hyökkäyksien tehoa parantavilla lisäpisteillä, siinä missä matkan varrelta mukaan kertyvät ”henget” antavat taistelijalle erikoiskykyjä, joiden avulla ottelun voi vaikkapa aloittaa ilmaisen esineen kanssa.

Yksinpelikampanjan ottelut voivat olla varsin erikoisia. Välillä pelaaja voi kohdata vaikkapa jättimäisen Pikachun, kun taas joskus päälle käy lauma minikokoisia Snakeja. Lattia voi olla laavaa tai taistelukentällä voi vallita niin kova sumu, ettei vihollisia edes näe kunnolla.

World of Lightiin voi vaikeustasosta riippuen upottaa helposti 15-20 tuntia, mikä tekee Super Smash Bros. Ultimatesta entistäkin laajemman kokemuksen. Yksinpelikampanja ei ole aivan yhtä hauskaa kuin kavereita vastaan pelaaminen, mutta ei myöskään lainkaan huono kokonaisuus.

Super Smash Bros. Ultimaten kenties kaikista paras puoli on se, kuinka se tarjoaa jokaiselle jotakin. Kamppailupelin parissa viihtyvät niin sekasortoisesta hauskanpidosta ja eri hahmoilla hulluttelusta nauttivat kasuaalipelajaat kuin Super Smash Brosin hyvin tosissaan ottavat kilpapelaajatkin.

Pelin taistelijoiden perusidean oppii hyvin nopeasti, mutta ne tarjoavat silti huikean määrän syvyyttä. Hahmojen kokeilu on siten helppoa, mutta niiden tarjoamisen combojen syvälliseen harjoitteluun voi upottaa helposti kymmeniä tai satoja tunteja.

Verkkopelaamisen ongelmia lukuunottamatta Super Smash Bros. Ultimate onkin lähestulkoon täydellinen kamppailupeli ja todennäköisesti kokonaisuudessaan paras Super Smash Bros. ikinä. Everyone is here, ole sinäkin.

SUPER SMASH BROS. ULTIMATE

”Super Smash Bros Ultimate on uskomattoman laaja kokonaisuus, joka tarjoaa valtavan määrän viihdettä sekä kasuaali- että kilpapelaajille.”