Uusimmat

Arvostelu: Surviving Marsissa kansoitetaan Mars-planeetta kovat panokset pelissä

15.03.2018 15:00 Joonas Pikkarainen

Suosittu kaupunginrakentelugenre matkaa Maasta Marsiin ja lajityypistä toiseen. Punaisen planeetan valloitus vaatiikin enemmän kuin vain leppoisaa rakentelua. Se vaatii selviytymistä.


Julkaisupäivä: 15.3.2018 / Tekijä: Haemimont Games / Julkaisija: Paradox Interactive / Saatavilla: PC, PS4 & Xbox One / Testattu: PC / Pelaajia: 1/ Ikäraja: 7 / Peliä pelattu arvostelua varten: 41 tuntia


Banaanivaltioiden diktatuureja Tropico-pelisarjallaan simuloinut Haemimont Games jättää Karibian lämmön taakseen ja suuntaa entistä punertavammille apajille Marsiin. Studio ei kuitenkaan hylkää hyväksi havaittuja temppujaan Surviving Marsissa, jossa elinkelvottomasta planeetasta olisi tarkoitus rakentaa uusi koti ihmiskunnalle.

Pohjimmiltaan Surviving Mars edustaakin perinteistä kaupunginrakennussimulaattoria. Punainen planeetta valloitetaan tosin ensin robotein, joiden avulla olisi tarkoitus perustaa myöhemmin saapuville ihmisille elinkelpoinen siirtokunta. Onneksi elämä Marsissa noudattelee elämän alkeita Maassa, joten kunhan tarvittavat vesi- ja happivarastot on saatu kondikseen, voi Tellukselta pyytää ensimmäisiä uskaliaita uuteen seikkailuun.

Genren tuotoksia mukaillen Marsin valloitus perustuu ensisijaisesti resurssienhallintaan. Vesi tuottaa happea ja kasvattaa satoa, joka pitää ihmisten vatsat kylläisinä. Planeetan pinnalta louhitaan betonia ja pintaa syvemmältä metalleja rakennustarpeisiin, joilla pykätä asuntoloita, puistoja ja sähköntuotantolaitoksia alati kasvavan siirtokunnan tarpeisiin. Vaan auta armias, jos yksikin lenkki tästä ketjusta sattuu katkeamaan.

Peliä ei nimittäin suotta kutsuta juuri Surviving Marsiksi.

Leppoisan kaupunginrakentelun sijaan tekijät ovat lisänneet tuotokseen selviytymispelien elementtejä, jotka saattavat pilata hyvin alkaneen asutuksen sekunneissa. Vesi-, betoni- ja metallivarannot ovat punaisella planeetalla rajalliset, joten pelaaja joutuu jatkuvasti laajentamaan siirtokuntaansa yhä suuremmaksi, mikä lisää taas jo entuudestaan nihkeiden resurssien kulutusta.

Lisäapua voi onneksi kutsua raketein Maasta, mutta tila on rajallista ja äärimmäisen kallista. Rahaa olisi myös hyvä pitää taskussa pahojen päivien varalle, sillä mikään ei autioita kaupunkeja nopeammin kuin kolmas peräkkäinen epäonnistunut sato ja kukkarossa lymyilevä Matti. Dominoefektein kaatuva infrastruktuuri onkin Surviving Marsin suhteen hyvin arkinen näky.

Ja koska kyseessä on Mars, eivät uhat ole välttämättä edes pelaajan hallittavissa.

Jatkuva hienopöly aiheuttaa vähän väliä oikosulkuja rakennuksissa, jotka korjaantuvat ainoastaan resursseja vastaan. Hiekkamyrskyt ja -tornadot moninkertaistavat ongelman, kun taas väärään paikkaan iskevä meteoriitti saattaa pistää koko sähkö- ja vesiverkoston pimeäksi. Onneksi kaikkia resursseja voi varastoida talteen, mutta esimerkiksi kovat kylmyysaallot jäädyttävät vesivarannot useiksi päiviksi, joten pumppaamoja on parasta olla riittävästi. Katastrofit ja ankeat olotilat verottavat myös siirtolaisten hyvinvointia, mikä saattaa johtaa paluumuuttajiin tai jopa itsemurhiin.

Näiden lisäksi Surviving Marsissa on kourallinen satunnaisia skenaarioita, jotka tuovat pelikertoihin mielenkiintoista vaihtelua ja omia haasteita. Eräs todella hyvin alkanut peli kaatui yllättäen Maassa käynnistyneeseen kolmanteen maailmansotaan, minkä seurauksena kaikki rakettiavustukset pistettiin määrittelemättömäksi ajaksi jäihin. Olin juuri ennättänyt laajentua suuresti hyville jalometalliapajille ja suunnitellut nojaavani ensimmäisten päivien ajan Maan ruokatukiin, mutta päädyinkin sitten seuraamaan 700-päisen siirtokuntani nälkäkuolemaa.

Viimeisen – ja edelleen sekuntivauhdilla kuolevien – sadan asukkaan kohdalla sain viimein tarpeekseni ja aloitin viidennen uusintayrityksen.

Uusintakierroksille myös kannustetaan muunlaisella satunnaisuudella. Oman siirtokunnan paikan voi valita vapaasti Marsista, mikä toimii samalla vaikeuskertoimena. Osa alueista on rikkaampia veden ja metallien suhteen, kun taas toisissa jylläävät meteoriitit ja hiekkamyrskyt lähes alituiseen. Marsin kolonisaation rahoittajat tarjoavat puolestaan omat edut ja haitat pelikertoihin samoin kuin projektin johtaja.

Mielenkiintoisesti myös itse kehityspuu on joka kerralla hieman erilainen, eikä kaikkia teknologioita pääse milloinkaan edes kehittämään. Tämä eliminoi hyvin vanhoihin kaavoihin kangistumisen, kun tuttujen rakennusten ympärille rakennettu taktiikka ei välttämättä enää toimikaan kriittisen teknologian uupuessa valikoimista.

Vaikka satunnaisuus nostaa pelin uusintapeluuarvoa roimasti, ja etenkin skenaariot ovat todella koukuttavia kokemuksia, on Surviving Marsissa muutama peli-iloa merkittävästi nakertava tekijä. Ensinnäkin monien selviytymispelien perisynti, eli identtinen ja usein tappavan tylsä alku, saapuu piinaamaan myös Marsin uudelleenvalloittajia. Ensimmäiset viisikymmentä päivää menee pitkälti aina samoja jälkiä talsiessa, eikä näiden aikana tapahdu useinkaan mitään merkittävää. Poikkeuksen tekevät katastrofialttiit aloitusalueet, jolloin selviytymiskirjoaan joutuu hieman laajentamaan.

Alkua ongelmallisemmaksi muodostuu tosin varsinainen loppupuoli, joka tuntuu olevan sisäänrakennettu pilaamaan pelin kuin pelin.

Siirtokunnan kasvaessa reilun viidensadan suuruiseksi alkavat marsilaiset sikiämään kuin avaruuspuput konsanaan, mikä vaatii luonnollisesti yhä enemmän asuintiloja. Lisääntymistahti on vain paljon nopeampi kuin pelaajalla on ylipäätään mahdollisuutta rakentaa uusia asuntoja, joten siinä vaiheessa kun edelliset kodittomat ovat saaneet katon päänsä päälle, on jo toiset sata kaipaamassa uusia. Jatkuva kilpavarustelu johtaakin lopulta siihen, etteivät resurssit yksinkertaisesti riitä ylläpitämään populaatiota tai ettei pelaaja tee enää mitään muuta kuin rakentele uusia asuntoja kodittomille.

Onneksi tämä on suhteellisen helposti korjattavissa päivityksellä, joka rukkaisi lisääntymishalut hieman siedettävämmälle tasolle. Tai mahdollisesti jo ihan fanien tekemällä modilla, jota varten tekijät tarjoavat työkalut jo suoraan julkaisussa.

Surviving Mars on koukuttava kaupunginrakennussimulaattori, joka varioi tuttua konseptia tuomalla selviytymispeleistä ominaisia piirteitä mukaan yhtälöön. Juuri haastavuus nostaakin tuotoksen eroon genren muista teoksista ja saa sen tuntumaan aavistuksen erilaiselta kokemukselta.

SURVIVING MARS

3,5

”Surviving Mars on hieno kaupunginrakennussimulaattori, jonka arvosanaa kuitenkin nakertavat muutama epäkohta.”