Uusimmat

Arvostelu: Telltalen uusi The Walking Dead -kokoelma on pakko-ostos, jos pelisarja ei ole vielä hallussa

19.12.2017 17:44 Miikka Lehtonen

The Walking Dead oli vuonna 2012 melkoinen mullistus. Kiehtova ja tunteisiin vahvasti vetoava tarina Leestä ja tämän ottotyttärestä valloitti pelaajat alta aikayksikön.  Kohta käyntiin pyörähtää pelisarjan neljäs ja viimeinen kausi, mutta jos aiemmat kolme on vielä pelaamatta, voi ne nyt kokea entistä ehompina versioina yhdessä paketissa.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Telltale Games / Julkaisija: Telltale Games  / Saatavilla: PlayStation 4, Xbox One  / Testattu: Xbox One  / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 18


Pienestä seikkailupelistudio Telltale Gamesista tuli muutama vuosi sitten The Walking Deadin ansiosta miltei yhdessä yössä suuri tekijä. Palkintopöydät putsannut The Walking Dead avasi firmalle lukemattomia ovia, mahdollisti räjähdysmäisen laajentumisen ja turvasi talouden.

Tämä kaikki mielessä ei ole mitenkään ihmeellistä, että pelistä päätettiin julkaista vielä The Walking Dead: The Telltale Series Collection nimellä kulkeva remasteroitu versio uusille konsoleille. Vaikka pelin jipot eivät enää olekaan yhtä tuoreita kuin aikanaan, kokonaisuus toimii silti mainiosti edelleen.

The Walking Dead: The Telltale Series Collection kasaa yhdelle levylle kaikki tähän saakka julkaistut The Walking Dead -seikkailupelit, eli varsinaisen pääpelisarjan kolme ensimmäistä kautta ja lisäksi kausien välissä julkaistut pienemmät Michonne- ja 400 Days -sivutarinat. Yhteensä pelattavaa irtoaa 19 jaksoa, eli helposti yli 40 tuntia.

Sisältönsä puolesta pelit ovat tietenkin samanlaisia kuin aiemminkin. Ensimmäinen kausi keskittyy Lee Everettin, poliisiauton takapenkiltä keskelle zombi-infestaatiota pakenevan rikollisen, ympärille. Lee löytää jo tarinan alussa orvoksi jääneen Clementine-tytön, jota hän ei tietenkään voi jättää yksin zombien keskelle.

Leen uusi rooli ottoisänä ja Clementinen kasvattajana, uskottavat ja hyvät sivuhahmot kaksikon ympärille rakentuvassa selviytyjäporukassa sekä hyvä kirjoitus tekivät The Walking Deadin ensimmäisestä kaudesta yhden pelihistorian parhaista teoksista.

Pelejä kritisoitiin aikanaan siitä, että seikkailupeleiksi ne sisälsivät kovin vähän minkäänlaisia puzzleja. Mutta ei niiden ollut tarkoituskaan. Telltalen ideana on selvästi ollut alusta saakka tehdä interaktiivisia tarinoita, joissa pääpaino on tapahtumien kokemisella, niihin reagoimisella ja valintojen seurausten näkemisellä. Juuri The Walking Deadin ykköskauden myötä tämä aikanaan uusi ja tuore idea iski kuin miljoona volttia.

Myöhemmät kaudet eivät nousseet enää aivan samalle tasolle, sillä The Walking Deadin jippo ei ollut enää niiden toistamana yhtä tuore ja iskevä. Tästä huolimatta nekin tarjoavat ajoittain erinomaisen hyviä pelihetkiä ja ovat kokonaisuutena helposti kokemisen arvoisia, samoin kuin ne lyhyemmät sivutarinatkin.

Tämä mielessä pelin 60 euron hintalappu tuntuu jo aivan perustellulta ja kohtuulliselta – mutta tietenkin vain, jos ei vielä omista pelejä.

Alkujaan vuonna 2012 pienen studion pienellä budjetilla kehittämä The Walking Dead ei tietenkään enää herran vuonna 2017 ole maailman kaunein peli. Sarjakuvamainen tyyli toimii, mutta tekstuurit ovat suttuisia ja hahmomallit aika yksinkertaisia.

Remasterointi heittää kehiin lisää kromia. Telltalen omien sanojen mukaan hahmomallit on suunniteltu uudelleen entistä yksityiskohtaisemmiksi, mutta rehellisesti sanoen sitä ei pelin graafisesta tyylistä johtuen juuri huomaa. Filttereiden ja tekstuurien ansiosta hahmot nimittäin näyttävät edelleen kovin sarjakuvamaisen yksinkertaisilta. Tämä ei ole huono juttu, sillä tarkemmat tekstuurit tuovat niihin kyllä lisää näyttävyyttä. Vielä enemmän pelin ilmeeseen vaikuttavat aiempaa paremmat valo- ja varjoefektit.

Itse pelasin The Walking Deadini PC:llä, joten en voi sen tarkemmin itse originaalien konsoliversioiden tekniseen laatuun ottaa kantaa, mutta nettipuheiden perusteella ei-remasteroiduissa versioissa lataustauot olivat pitkiä ja ruudunpäivitysnopeus vähän töksähteli. Tähänkin puoleen on kiinnitetty huomiota, sillä uusintaversio pyörii jouhevasti ja lataustauotkin ovat siedettäviä.

Vahva paketti siis, mutta samalla sellainen, jonka arvionti ja arvostelu on hieman hankalaa. Kaikki pelit PC:llä omistavana minua hieman harmittaa, että remasteroidun version tarkempia tekstuureita ja parempia hahmomalleja ei tuotu PC-versioon päivityksenä, eikä kokoelmaa edes julkaistu koko alustalle. Niinpä PC-väelle käteen jää iso tyhjä arpa.

Konsolipuolella taas aiemmin pelit kokeneet saavat nyt entistä sujuvammat ja nätimmät versiot originaaleista. Erot eivät ole silti niin suuria, että paketista kannattaa maksaa 60 euroa, jos jo omistaa alkuperäiset julkaisut.

Jos kuitenkin olet Venn-diagrammin keskipisteessä, eli olet konsolipelaaja, joka ei ole vielä The Walking Deadia pelannut, sinulla on edessä aika herkullisia pelihetkiä. The Walking Dead: The Telltale Series Collection ei ole täydellinen esimerkki interaktiivisesta tarinankerronnasta, mutta yksi parhaista kuitenkin – ja ehdottomasti pelaamisen arvoinen.

 

THE WALKING DEAD: THE TELLTALE SERIES COLLECTION

4

”Vuosia on kulunut, mutta Telltalen The Walking Dead -pelit toimiva yhtä hyvin”.