Uusimmat

Arvostelu: Valtava The Witcher 3: Wild Hunt -roolipeli kääntyi Nintendon käsikonsolille kunnialla

28.10.2019 20:00 Ilari Hauhia

Kun The Witcher 3: Wild Huntin Nintendo Switch -versio julkistettiin virallisesti, olivat monet epäileväisiä sen suhteen, kuinka valtava roolipeli toimisi Nintendon mobiililla konsolilla. CD Projekt RED on kuitenkin onnistunut kääntämään yhden historian suurimmista ja pidetyimmistä roolipeleistä taskukokoiseksi kunnialla.


Julkaisupäivä: 15.10.2019
Studio: CD Projekt RED
Julkaisija: CD Projekt RED
Saatavilla: Nintendo Switch (testattu), lisäksi PlayStation 4, PC, ja Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 12 tuntia (Nintendo Switchillä, peli läpäisty aiemmin myös PC:llä)


Alun perin vuonna 2015 PC:lle, Xbox Onelle ja PlayStation 4:lle ilmestynyt The Witcher 3: Wild Hunt ei juuri esittelyjä kaipaa. Noituri Geraltista kertovaa seikkailua pidetään peliharrastajien keskuudessa modernina klassikkona ja vertailukappaleena käytännössä kaikkiin AAA-luokan roolipeleihin. Alkuperäisversio keräsikin Muropaketin arviossa aikanaan täydet viisi tähteä.

Mikäli The Witcher 3: Wild Hunt ei kuitenkaan jostain syystä ole entuudestaan tuttu, on pieni kertaus paikallaan. Puolalaisen CD Projekt Redin The Witcher 3: Wild Hunt on jatkoa firman monivuotiselle, Andrzej Sapkowskin kirjoihin perustuvalle pelisarjalle, ja siinä seurataan Geraltin elämää.

Geralt on noituri, eli suoremmin ilmaistuna hirviönmetsästäjä. Lapsesta asti koulutetut ja mutaatioiden avulla jalostetut noiturit ovat periaatteessa osa ihmiskuntaa. Käytännössä he ovat kuitenkin syljettyjä ja halveksittuja epattoja, joita pelätään ja varotaan. Noiturit hoitavat kuitenkin yhteiskunnan likaiset työt, kuten päästävät kaivoon piiloutuneen hirviön hengiltä.

The Witcher 3: Wild Hunt on tehty alusta loppuun saakka aikuiseen makuun. Väkivalta ja alaston iho ovat seikkailussa vakiovieraita, mutta niitä käytetään silti asianmukaisesti. Pelin paikoittain hyvinkin synkkä ja monipuolinen tarina edustaa pelihistorian parhaimmistoa, eikä se lopu heti kesken.

Jo pelkkä peruspelin päätarina vie helposti suoraviivaisestikin pelattuna yli 50 tuntia, mutta mikäli pelaaja innostuu sivutehtävistä tai avoimessa maailmassa seikkailusta, voi peruspeliin upota vielä kymmeniä lisätunteja.

Peruspelin lisäksi kaiken The Witcher 3: Wild Huntin lisäsisällön sisältävä Nintendo Switch -versio sisältää erinomaiset Hearts of Stone ja Blood and Wine -laajennokset. Niiden parissa peliin voi upottaa vielä noin 25 ylimääräistä tarinavetoista pelituntia. Näin yhteensä pelkkien päätehtävien suorittaminen vie todennäköisesti ainakin 100 tuntia, ja mikäli pelimaailmassa haluaa seikkailla vapaammin, voi peliin upottaa helposti jopa 200 tuntia tai enemmän.

Yksi The Witcher 3: Wild Huntin ”ongelmista” onkin sen moniin muihin peleihin verrattuna mammuttimainen pituus. Valtavan seikkailun läpäisy voi tuntua lähes ylitsepääsemättömältä urakalta, varsinkin mikäli arjen kiireiden keskellä viikossa ehtii pelata vain pieniä pätkiä sillä sun täällä.

Juuri tällaisessa tilanteessa The Witcher 3: Wild Huntin saapuminen Nintendo Switchille on loistava uutinen. Mukana kulkevalla konsolilla The Witcher 3: Wild Huntia voi pelata lyhyemmissä erissä silloin kun kiireiden keskeltä löytyy luppoaikaa tapettavaksi, kuten vaikkapa junassa tai bussissa. Näin tarinassa edistyminen on huomattavasti nopeampaa verrattuna siihen, että pelaamiselle pitäisi aina varata aikaa television tai tietokoneen näytön edestä.

Toki pelin läpäisy vie silti reippaasti aikaa, mutta tällöin kyse on positiivisesta ongelmasta. Rahalle The Witcher 3: Wild Hunt antaa takuulla vastinetta.

Teknisesti The Witcher 3: Wild Huntin Nintendo Switch -käännös on melkoinen taidonnäyte, kun otetaan huomioon hybridikonsolin suorituskyvyn takamatka tietokoneeseen, PlayStation 4:ään ja Xbox Oneen verrattuna. Peli pyörii 30 ruudun sekuntinopeudella, eikä ruudunpäivitysnopeus tuntunut tippuvan merkittävästi edes hankalimmissa kohdissa. Nintendon mukaan The Witcher 3: Wild Huntin Nintendo Switch -versio toimii aina yli 24 ruudun sekuntinopeudella, ja lupaus näyttää pitävän paikkansa.

Ainoana haasteena pelin haastavammat kamppailut olivat vielä tavallistakin vaikeampia matalalla ruudunpäivitysnopeudella, kun noiturin liikkeitä olisi pitänyt ajoittaa hyvin tarkasti. Siitä huolimatta Nintendo Switch -versiota ei todellakaan kannata vältellä ainakaan ruudunpäivitysnopeuden ongelmien takia, sillä ne on saatu karsittua pois erinomaisesti.

Mikäli Switchiä käyttää käsikonsolina, toimii The Witcher 3: Wild Hunt 540p resoluutiolla. Graafisesti seikkailu jää toki eittämättä kauas muista konsoleista, PC-versiosta puhumattakaan. The Witcher 3: Wild Hunt ei kuitenkaan ole peli, jota pelataan pelkästään komeiden visuaalien takia, joten pieni rosoisuus on helppo antaa anteeksi.

Hyvänä puolena Switchin pienellä näytöllä tekstuurit eivät näy yhtä tarkasti ja grafiikoiden yksinkertaisuus ei pistä silmään kovin pahasti. Myös pelin valikot on saatu optimoitua Nintendo Switchin pienelle näytölle hienosti ja toimivasti.

Telakkaan kytkettynä resoluutio nousee 720p-tasolla. Siitä huolimatta isolla ruudulla graafiset heikkoudet muihin konsoliversioihin ja tietokoneversioon verrattuna näkyvät selvemmin. Jos tarkoituksena on pelata The Witcher 3: Wild Huntia lähinnä olohuoneessa, kannattaa pelistä hankkia PC, PlayStation 4 tai Xbox One -versio mikäli mahdollista.

Vaikka Geraltin seikkailun optimointiin on selvästi panostettu, ei  Nintendo Switch ei ole tietenkään kokonaisuudessaan paras mahdollinen alusta The Witcher 3: Wild Huntin pelaamiselle, ainakaan teknisestä näkökulmasta. PC:llä pelaajat voivat modata jo valmiiksi graafisesti upean seikkailun vieläkin kauniimmaksi.

Mittansa vuoksi The Witcher 3: Wild Hunt saattaa kuitenkin jäädä pelaamatta muilla alustoilla, jos pelaamiselle ei ole mahdollista varata tarpeeksi aikaa. Nintendo Switch -versio onkin kyseiseen ongelmaan täydellinen ratkaisu. Tarinan saa kahlattua läpi pienemmissä paloissa ja joustavammin, kun yhden historian parhaista roolipeleistä voi laittaa taskuun ja ottaa matkalle mukaan.

THE WITCHER 3: WILD HUNT

”Yksi historian parhaista roolipeleistä, The Witcher 3: Wild Hunt, kääntyy taskukokoiseksi yllättävän pienin uhrauksin.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat