Arvostelu Tomb Raider Reloadedin mikromaksupommitus ylittää kaikki hyvän maun rajat

19.02.2023 18:04 Joonas Pikkarainen

Tomb Raider Reloaded

Mobiilipeliuutuus Tomb Raider Reloaded on kiinnostunut ennemmin ryöstämään pelaajien lompakot kuin päästämään näitä nauttimaan pelistä.


Tomb Raider ReloadedStudio: Emerald City Games
Julkaisija: CDE Entertainment
Julkaisupäivä: 14.2.2023
Saatavilla: iOS & Android (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: 2 tuntia


Jos etsit Googlesta ”ärsyttävät mikromaksukäytännöt”, näet todennäköisesti Tomb Raider Reloadedin heti ensimmäisenä hakutuloksissa. Emerald City Gamesin ja Onoman suosittuun pelisarjaan perustuva uutukainen on valioesimerkki mobiilipelien huonosta maineesta, sillä se ei malta päästää pelaajan kukkaroa käsistään. Mikä on oikeastaan harmi, koska peli itsessään on varsin viihdyttävä.

Ilmaispelattavan Tomb Raider Reloadedin konsepti on simppeli. Pelaajan ohjastama Lara Croft matkaa holvista toiseen vältellen ansoja ja kukistaen vihollisia yksi huone kerrallaan. Hahmo liikkuu pelaajan kosketuksesta, mutta ampuu lähintä vastustajaa automaattisesti ollessaan paikallaan. Kun mukaan yhdistetään iso kirjo erilaisia vihollistyyppejä, huoneet täyttyvät pian lukuisista väisteltävistä ammuksista.

Apua holvien putsaukseen tuodaan tasojen myötä avattavilla kyvyillä, joita voi aktivoida vihollisista saatavilla kokemuspisteillä. Näihin lukeutuvat muun muassa myrkylliset ammukset, ylimääräiset luodit tai vaikkapa kriittisten osumien todennäköisyyden lisääminen. Oikeiden kombojen löytäminen on usein avain voittoon, mutta näitä jaellaan satunnaisesti kullekin juoksulle. Pahimmillaan tarjolle voi tulla pelkkää kuraa, jolla ei pitkälle edetä. Tämä ei olisi ongelma, jos peli olisi suunniteltu pelattavaksi ilmaiseksi.

Kehittäjät ovat nimittäin tehneet kaikkensa, ettei pelaaja pääse nimenomaan pelaamaan. Tomb Raider Reloadedin mikromaksupommitus käynnistyy välittömästi, kun pelaajalle sysätään resursseja, ilmaisia maistiaisia ja pelaamisen mahdollistavia lentolippuja jatkuvalla syötöllä. Kaikki on kuitenkin rajallista, mutta lisää on saatavilla kukkaroa keventämällä tai mainoksia katsomalla.

Mikään ei toki poikkea tässä vaiheessa vielä ilmaispelien luonteesta. Tomb Raider Reloaded on kuitenkin erityisen häikäilemätön sen suhteen, miten näitä tyrkytetään pelaajalle. Esimerkiksi kenttien aloitus vaatii viisi lentolippua, mutta näitä voi olla hallussa maksimissaan vain kaksikymmentä. Uuden piletin saa odottamalla kymmenen minuuttia, eli yhden minuuteissa laskettavan pelikerran saa noin kerran tunnissa.

Paitsi jos maksat kehittäjille lisää.

Tomb Raider Reloaded

Sama koskee luonnollisesti myös resursseja, joilla päivitetään aseita, varusteita, reliikkejä ja hahmoa. Näitä tippuu kyllä kentistä ihan kiitettävällä tahdilla, mutta vastaavasti myös korkeammille tasoille päivitykseen vaadittavat määrät kasvavat yhtä lailla räjähdysmäisesti. Jo pelin kolmas taso pysäyttää todennäköisesti valtaosan etenemisen kuin seinään, sillä omat varusteet ovat siinä vaiheessa liian alitehoiset niissä kohdattavia vihollisia vastaan.

Paitsi tietenkin, jos maksat kehittäjille vielä lisää.

Pelaajaa lisäksi huijataan katsomaan mainoksia jatkuvalla syötöllä. Holveista löytyy aina toisinaan onnenpyöriä, jotka palkitsevat ylimääräisillä resursseilla tai kyvyillä. Ensimmäinen pyöräytys on aina ilmainen ja seuraavakin, jos katsoo mainoksen. Tätä ei tosin mainita kuin pienellä logolla, joten sormi ennättää herkästi painamaan pyöräytystä ennen kuin on liian myöhäistä. Sama koskee myös holveissa satunnaisesti vastaan tulevia apulaisia, jotka antavat juoksuihin etuja – mutta ainoastaan videomainosta vastaan. Entä kaipaatko muutaman helmen lisää? Katso tämä mainos.

Tai, tietenkin, maksamalla kehittäjille vielä vähän lisää…

Tomb Raider Reloadedin valikot tukevat tätä kaikkea tarjoamalla valtavan kirjon päivitettävää, avattavaa ja kerättävää. Pelaajan huomiota houkutellaan koko ajan johdattelemalla tämä jälleen yhteen kausipassia muistuttavaan valikkoon, jossa seuraava palkinto tai päivitettävä varuste on vain kulman takana. Valikoita, huutomerkein merkittyjä uusia saavutuksia ja uusia päivitettäviä esineitä on lopulta niin paljon, että varsinainen pelaaminen uhkaa unohtua kokonaan.

Jos siis pelaamaan edes pääsisi, kun tiketit ovat loppuneet.

Mikromaksuvyörytys tappaakin tehokkaasti innon pelata Tomb Raider Reloadedia. Olisin mielelläni jatkanut hautojenryöstöä vielä pidempäänkin, mutta kehittäjät eivät halua tätä pelaajiltaan – ainakaan ilmaiseksi. Ratkaisu on harmillinen, sillä yksinkertainen pelattavuus on lähes yhtä koukuttava kuin pelaajan addiktiota hyödyntävä pirullinen mekanismi, jolla on tarkoitus viedä tältä viimeisetkin roposet.