Arvostelu: Ubisoft-veteraanien Unruly Heroes on vuoden 2019 parhaita tasohyppelypelejä PlayStation 4:lle

13.06.2019 20:30 Henrik Savonen

Lajityypin peruspilareihin luottava Unruly Heroes tarjoaa kuvankaunista tasoloikintaa kesäiltojen lämpimiksi.


Julkaisupäivä: Julkaistu
Studio: Magic Design Studios
Julkaisija: Magic Design Studios
Alustat: PlayStation 4 (testattu), Xbox One, Nintendo Switch & PC (Windows)
Pelaajia: 1-4, myös verkossa
Ikäraja: 7
Peliä pelattu: Yli 10 tuntia


Unruly Heroes on kiinalaista mytologiaa ja sivukulmasta kuvattua tasoloikintaa yhdistelevä toimintaseikkailu Raymanin ja Prince of Persian tekijöiltä. Alun perin viime tammikuussa PC:lle, Xbox Onelle sekä Nintendo Switchille julkaistu peli on saatu nyt myös PlayStation 4 -pelaajien koettavaksi. Magic Design Studiosin esikoistuotoksesta paistaa selkeästi läpi Ubisoftin peleistä kertynyt kokemus.

Kiinalaisen Matka länteen -romaanin inspiroimassa tarinassa pelaaja saa ohjattavakseen neljä sankaria. Näistä kukin on varusteltu omilla erikoisliikkeillä ja kyvyillä, jotka näyttelevät merkittävää roolia niin taisteluiden tuoksinnassa kuin vastaan tulevien pulmien saralla.

Mielenkiintoisesta asetelmastaan huolimatta moderni ja suoraviivaistettu tulkinta ikivanhasta kertomuksesta jää kuitenkin muiden osa-alueiden jalkoihin. Vaikka seikkailu pitääkin teknisesti hyvin otteessaan, jää tarina vuorostaan nopeasti unholaan jo seikkailun alkumetreillä. Tarinan jääntiä taka-alalle edesauttaa myös melko löyhästi kynäilty, mukahauskalla huumorilla höystetty dialogi, jota saadaan – onneksi – kuulla vain harvoina valittuina hetkinä.

Unruly Heroesin pelimekaniikka on varsin simppeli ja helposti omaksuttavissa. Hahmoista kukin on varusteltu omilla lyhyen ja pitkän kantaman hyökkäyksillään. Jokaisella on myös omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mikä näkyy paitsi vihollisiin tehtävän vahingon määrässä myös pulmia ratkotessa. Osa pelin pulmahaasteista on sidottu kentältä löytyviin, tietyllä hahmolla aktivoitaviin patsaisiin.

Esimerkiksi Sun Wukong -apinakuningas luo patsastellessaan väliaikaisen sillan, kun taas Pigsy-ihmispossu pystyy omalta patsaaltaan lentämään ylätasanteille kuumailmapallon lailla. Todellinen haaste lieneekin hahmojen oikeaoppisessa hyödyntämisessä – niin pulmia ratkotessa kuin vihollisia mäiskiessäkin.

Kenttäsuunnittelun osalta Unruly Heroesissa ei ole juurikaan moitittavaa. Ulkoasultaan kauniit, yksityiskohtaiset ja toisistaan poikkeavat kentät tuntuivat olevan huolella suunniteltuja jokaista pulmaa myöten. Mukaan on ujutettu liki kolmisenkymmentätasoa. Osa pelin kentistä on pyhitetty yksinomaan pomotaistelulle, joista muutamissa pelaajalta ei vaadita perusmättämistä kummempaa strategiaa. Erityisesti monet pelin välipomoista osoittautuivat melkoiseksi läpihuutojutuksi.

Haasteen osalta pelin pääpaino tuntuikin olevan pitkälti sen haasteita huokuvissa kentissä, joissa ohihypyistä ja muista virheliikkeistä aiheutuvat äkkikuolemat tulevat nopeasti tutuksi.

Kun yksi hahmoista putoaa pois joukosta, voi tämän palauttaa työn touhuun kentälle ilmestyvän kuplan puhkaisemalla. Lopullinen kuolema koittaa siis vasta, kun kaikki neljä hahmoa ovat poissa pelistä, mikä lisää hommaan juuri sopivaa tasapainoa. Lisätekemistä tarjoillaan kenttiin piilotettujen kääröjen löytämisellä, jotka avaavat pelin extra-tilaan suunnittelupöydiltä kaivettua konseptitaidetta ja muuta mukavaa.

Yksinpelin lisäksi seikkailun voi runnoa läpi myös enintään kolmen kaverin kanssa. Myös pelaajien väliset taistelut luonnistuvat nekin omassa pelitilassaan hieman köyhän miehen Super Smash Brosin hengessä.  Pelistä löytyi myös verkkopuoli, joka itseltäni jäi tosin arviovaiheessa kokeilematta. Peliseuran löytäminen kun ei tuottanut juurikaan haettua tulosta.

Kokonaisuutena Unruly Heroes on kaunis ja loppuun asti kasassa pysyttelevä seikkailu.

Vaikka mistään tajuntoja mullistavasta tuotoksesta ei voidakaan puhua, on pelillä kuitenkin tarjota sopiva annos hupia ja haastetta iltojen pikkutunneille – niin yksin kuin kaverin kanssa. Myös kevyehkö 20 euron hintalappu toimii sekin oikein hyvänä kannustimena.

UNRULY HEROES

“Unruly Heroes on hinta-laatusuhteeltaan nappivalinta jokaiselle hyvää tasohyppelyä kaipaavalle.”