Uusimmat

Arvostelu: Suomalaispeli Urban Empiren idea on hyvä, mutta toteutus haparoi

14.02.2017 11:23 Matti Leinonen

Urban EmpireTekijä: Reborn Games
Julkaisija: Kalypso Media Digital
Laitevaatimukset: Windows 7 64-bit tai uudempi, Core i5 4690K, 12 gigatavua muistia & GTX 970
Testattu: PC Windows 10 64-bit, AMD Phenom x4 960t &  Radeon R9 280
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 44,99 euroa (Steam)
Arvostelija: Matti Leinonen

Urban Empire

Suomalaisstudio Reborn Gamesin Urban Empire päivittää kaupunkirakentelugenreä lisäämällä soppaan poliittisen puolen.

Urban Empire heittää pelaajan vuoteen 1820. Uusi kaupunki on rakennettava ja luotsattava kohti menestystä ja mammonaa. Valittavana on neljä eri sukua, ja uuden kaupungin pohjaksi on kolme erilaista aluetta. Jokaisella suvun edustajalla on omat piirteensä, aina lujasta ja kovaluontoisesta optimistiin ja pehmeäluontoiseen.

Kasvun ja kehityksen tukkeena on vain kaupungintalolla notkuva monikymmenhenkinen valtuusto, jonka jäsenet eivät aina osaa olla samaa mieltä kaikesta. Veroprosenttia ei siis saa vapaasti nostaa, uusia kaupunginosia rakennella tai isoja rakennusprojekteja aloittaa, kun eri puolueita edustavat valtuuston jäsenet eivät katso hyvällä kunnianhimoisen pormestarin suunnitelmia. Moni hyvältä tuntuva idea saattaa olla edellä aikaansa ja vaatia kypsyttelyä vuosista vuosikymmeniin, ennen kuin valtuusto lopulta suostuu myöntämään määrärahat sen toteuttamiseen. Vaihtoehto on kaivaa omaa kuvettaan ja upottaa suvun varoja kaupungin kehittämiseen, mutta oman kukkaron joustovara on pian käytetty.

Uutta kaupunginosaa kaavoittaessa kaikki puolueet voivat olla myönteisellä kannalla. Vaan ehdotapa rautatieaseman rakentamista, niin valtuustosalissa kuuluu kitinää ja muistuttelua budjetista, joka on valmiiksi jo useamman miljoonan miinuksella. Silloin täytyy ahkeria virkamiehiä patistaa samalle kannalle pormestarin kanssa. Ylenpalttinen määrääminen ei pidemmän päälle ole suotuisaa, sillä tulevia päätöksiä tehdessä osa puolueista ei anna myönteistä ääntä, vaikka miten uhkailisi ja jopa kiristäisi.

Urban Empire

Teknologiapuusta löytyy monia eri teknologioita, mitä ihmiskunta on aikojen kuluessa kehittänyt. Kaasu- ja sähköverkostosta aina jokamiehen oikeuksiin, lennättimeen ja lopulta internet-yhteyteen ja teollisuusmuoviin. Uuden teknologian keksimisen jälkeen kaupunkiin voi syntyä uusien alojen yrityksiä, samoin kuin kenties pelaajalle uusia ajettavia lakipykäliä.

Ja päätöksiä saakin tehdä runsaasti. Kun aika vierii eteenpäin ja kehitys kehittyy, astutaan valintojen maailmaan. Asetetaanko säädöksiä uhkapelaamiseen vai kielletäänkö kokonaan? Vaaditaanko alkoholin ja tupakan myyntiin lisenssiä vai annetaanko homman sujua vapaasti niin kuin ennenkin? Poljetaanko naisten oikeudet maanrakoon vai höllätäänkö hieman?

Osa päätöksistä tuo lisää rahaa kirstuun, mutta saa samalla kansalaisten mieltä happamaksi ja toisin päin. Myöskin asuinalueiden parannuksia joutuu pohtimaan. Rakentaako isolle asuinalueelle vesi- ja kaasuverkosto, joka lisää yritysten tuotantoa, mutta nostaa kuluja?

Urban Empire

Raha on tiukassa, liiankin usein. Kun kuukaudessa rahaa hukkui kuluihin toista sataa tuhatta ja tilit olivat valmiiksi reilusti miinuksella, aloitin kaupunginjohtamisurakkani usein alusta. Ja tämä toistui monta kertaa. Verojakaan ei voi nostaa tähtiin asti.

Virallinen game over -ruutu pätkähti naaman eteen vasta kun pormestarin vaaleissa tuli turpaan mielistelystä huolimatta. Kansa vaatii pormestarilta paljon leivän ja sirkushuvien lisäksi. Alueen turvallisuudesta täytyy huolehtia, ihmisten terveyteen täytyy panostaa ja ikkunasta olisi mukava katsella jotain kaunista, eikä saastuttavan tehtaan ankeutta.

Valitettavasti lähiöiden kehittäminen ja infastruktuurin päivittäminen koituu kalliiksi ja vetää kaupungin budjetin herkästi miinukselle, eikä niistä ole silti näkyvää taikka merkittävää hyötyä ei juuri ole. Kun veroprosenttiakaan ei voi kovasti nostaa, ettei kasvu pysähdy, tuloksena on pelin aloittaminen alusta. Tässä onkin umpikuja kun kansalaiset haluavat valoa kauppareissua valaisemaan, mutta tuottavuus ei juurikaan nouse. Tehdasalueista jos haluaa kaiken varallisuuden irti repiä, niin vesi ja kaasuverkostot ovat pakkohankinta.

Urban Empire

Urban Empire osuu lähelle kultasuonta kaupunginrakentelun ja politikoinnin yhdistämisellä. Valitettavasti hakku osuu silti reilusti harhaan toteutuksessa. Jos talousasiat saadaan tasapainoon sekä lineaarisuudesta eroon, ettei muutaman tunnin pelaamisen jälkeen voi todeta että kaikki on jo nähty, olisi hyppysissä taas yksi hieno esimerkki Suomen peliteollisuudesta.

45 euron hintalapun arvoinen Urban Empire ei kuitenkaan ole.

Kaupunkirakentelua haluava suosikoot toista suomalaista, Cities Skylinesia, ja politiikkaa halajava vaikka Civilizationia. Wanhan ajan diktaattori-larppaukseen se toki soveltuu, kun saa pitää naiset hiljaisena kotona ja lapset tehtailla 14 tunnin työpäivän ajan, samalla kun lämmittelee pirttiä ihmisoikeussopimuksilla.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat