UUSIMMAT

Arvostelu | Uusi Aliens: Fireteam Elite -peli ei ole pakko-ostos edes kovimmalle Alien-fanille

24.08.2021 14:29 | Ilari Hauhia & Joonas Pikkarainen

Uusi Alien-peli, Aliens: Fireteam Elite, julkaistaan tänään. Muropaketin Ilari Hauhia ja Joonas Pikkarainen ottivat varaslähdön  ja lähtivät metsästämään xenomorpheja jo ennen muita. Takaisin tukikohtaan parivaljakko palasi mutisten ja silmiään pyöritellen.


Aliens: Fireteam EliteJulkaisupäivä: 24.8.2021
Studio: ChaosForge
Julkaisija: HyperStrange
Saatavilla: Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5, PC (Windows, testattu) & Xbox Series
Pelaajia: 1-3
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arvostelua varten: Kaksi tuntia


Alla Ilari ja Joonas kertovat omista kokemuksistaan Aliens: Fireteam Eliten parissa. Arvion lopusta löytyvästä arvosanasta kumpikin pelaaja oli samaa mieltä.

”Itse jäisin odottamaan Back 4 Bloodia”

Aliens: Fireteam Elite ei ole huono peli. Se on ainoastaan kovin mitäänsanomaton sellainen. Cold Iron Studiosin kehittämä räiskintäpeli on käytännössä Alien-leffoilla kuorrutettu Left 4 Dead, johon ei ole vaivauduttu keksimään mitään uutta tai jännittävää. Se toimii tasan niin kuin genren pelin kuuluukin, minkä vuoksi sen suurin ongelma on huomattavasti laadukkaammat kilpailijat – etunenässä samoihin aikoihin julkaistava Back 4 Blood.

Zombien sijaan räimitään tosin xenomorfeja maksimissaan kahden kaverin kera, ja jottei toiminta kävisi liian puuduttavaksi – ja sehän käy – pakkaa sekoitetaan välillä synteettisillä androideilla. Vihollisvalikoimassa ei siltikään ole mitään, mitä ei oltaisi nähty aiemmin; on sylkevää alienia, tarrautuvaa alienia, räjähtävää alienia ja vähän kestävämpää alienia. Toisin sanoen samat täysin  identtiset arkkityypit jo L4D:n ajoilta. Synteettiset tuovat sentään perustason suojapohjaista räiskintämaustetta à la Gears of War mukaan huttuun.

Aliens: Fireteam Elite

Kiinnostuksen puute syntyy oikeastaan varsinaisesta pelattavuudesta. Pelin kourallinen aseita on napattu leffoista tutuista vermeistä, mutta ne kaikki tuntuvat käsissä jokseenkin tuhnuilta. Aseista puuttuu potku, eikä vahinko näy pelaajien päälle ryntäävissä xenomorpheissakaan. Velttoa tunnelmaa ei myöskään auta ponneton tekoäly, joka saa viholliset jumimaan paikoilleen tai tulemaan täsmälleen samaa reittiä kiltisti jonossa, sekä varsinkin alkuun masentavan monotoninen kenttäsuunnittelu. Jälkimmäiseen saadaan sentään parannusta kampanjan edetessä, mutta räimettä se ei juuri pelasta.

Genreä mukaillen Fireteam Elite on kuitenkin rakennettu grindattavaksi, mikä kovin puuduttavan räiskinnän varassa ei houkuttele kovinkaan pitkäksi aikaa. Viisi hahmoluokkaa, neljä minikampanjaa ja viitisen eri vaikeustasoa tarjoaa kuitenkin kerättävää innokkaammille. Hahmoluokat saavat itselleen pari yksilöllistä kykyä, joita voi modata pienin passiivisin bonuksin tai muokata aavistuksen näiden alkuperästään, mutta kokonaisuus ei muun peliin tapaan juuri säväytä.

Lisäksi koko modaus on tehty tarpeettoman monimutkaiseksi, mikä ei palvele oikeastaan ketään.

Aliens: Fireteam Elite

Kaikki tuntuukin tehdyin kuin ikivanhan valumuotin pohjalta tehdyltä, eikä tekijät ole vaivautuneet kuin vaihtamaan sen päälle laitettavan kumipuvun jokseenkin xenomorfia muistuttavaksi. Genren ystävät saavat tästä varmasti hupinsa kavereiden kanssa, mutta henkilökohtaisesti jäisin suosiolla odottamaan reilun kuukauden päässä siintävään Back 4 Bloodiin, joka tekee käytännössä kaiken moninkertaisesti paremmin ja mielekkäämmin.

– Joonas Pikkarainen

Aliens: Fireteam Elite

”Jopa räiskintä tuntuu vaisulta”

Left 4 Deadeja ja muita yhdessä kavereiden kanssa pelattavia PvE-räiskintöjä kopioivan Aliens: Fireteam Eliten suurimpana ongelmana sen keskeisin osuus, eli itse räiskintä, tuntuu vaisulta. Varsinkin sarjatuliaseet tuntuvat pahimmillaan kuin puutarhaletkuilta, joilla osoitetaan vihollisten suuntaan ja pidetään nappia pohjassa. Xenomorpheja kastellaan luotien virrassa kunnes ne lahoavat maahan kuin vettynyt vessapaperi.

Räiskinnässä rekyylistä ei ole tietoakaan, viholliset eivät tunnut reagoivan luoteihin ja erot varsinkin saman asetyypin eri aseiden välillä tuntuvat melko mitättömiltä. Kun rynnäkkökivääriin lisää vaikkapa vahinkoa nostavan lisäosan, ei muutosta oikein edes huomaa, ellei aseen tilastoja tarkastele loadout-ruudussa. Lisäksi peli jakelee aseiden hankkimiseen käytettäviä krediittejä varsinkin ensimmäisinä tunteina varsin kitsaasti, jolloin asevalikoimaan ei juuri pääse tutustumaan.

Aliens: Fireteam Elite

Varsinkin Aliens: Fireteam Eliten ensimmäinen luku on kenttäsuunnittelun kannalta laimeaa. Avaruusaseman ahtaat käytävät näyttävät toistensa kopioilta ja tiukassa putkessa räiskintä on puuduttavaa. Toisessa luvussa karttasuunnittelu paranee jo selvästi, vaikka mistään mestariteoksesta ei edelleenkään ole kyse. Myös äänipuolessa olisi runsaasti parannettavaa, sillä erityisesti xenomorphien sihinä ja aseiden äänet ovat hyvin yksitoikkoisia

Pelistä löytyvät haastekortit nostavat vaikeustasoa huomattavasti, joskaan niistä kaikki eivät ole kovin erinomaisesti suunniteltuja. Esimerkiksi eräs haaste saa aseet jumiutumaan jo muutaman laukauksen jälkeen, mikä ei ole kovin hauska pelimekaniikka. Mikäli pelin vaikeustasoa nostaa ylöspäin ja käyttöön ottaa sopivan haastekortin, vaatii tasojen läpäisy jo jonkin verran joukkueen sisäistä koordinaatiota ja hahmoluokkien erikoiskykyjen hyödyntämistä

Aliens: Fireteam Elite
Ongelmistaan huolimatta Aliens: Fireteam Elite voi viihdyttää kavereiden kanssa pelattuna, varsinkin mikäli tunnustautuu Aliens-faniksi. Toistaalta PvE-yhteistyöpelien rintamalla on jo valmiiksi sen verran tunkua, että mikäli juuri xenomorhien niittäminen ei innosta, on tarjolla parempiakin pelejä. Esimerkiksi taannoisen Outridersin räiskintä toimii huomattavasti paremmin, vaikka silläkin pelillä oli omat ongelmansa.

– Ilari Hauhia

LUE LISÄÄ: Arvostelu | Outriders on mainio uusi räiskintäpeli, vaikka sen julkaisu menikin penkin alle

ALIENS: FIRETEAM ELITE

Arvosana: 2,5/5

”Uusi Alien-peli ei tarjoa mitään niin ainutlaatuista, että kaikista vaihtoehdoista pelaajan kannattaisi tarttua juuri siihen.”