Arvostelu | Uusi The Witcher -peli passittaa pelaajan ulos kotiovesta, mielellään virtapankin ja luottokortin kanssa

05.08.2021 12:30 | Ilari Hauhia

The Witcher -pelisarja sai hiljattain jatkoa, vaikka julkistus ei varsinaisesti näkynytkään medioiden etusivuilla. Uusi The Witcher: Monster Slayer tuo nimittäin noiturit ja hirviöt AR-maailmaan mobiililaitteiden välityksellä.


The Elder Scrolls Online: BlackwoodJulkaisupäivä: 21.7.2021
Studio: Spokko
Julkaisija: CD Projekt Red
Saatavilla: iOS (testattu), Android
Pelaajia: 1
Ikäraja: Ei ilmoitettu
Peliä pelattu arvostelua varten: noin kuusi tuntia


The Witcher: Monster Slayer sijoittuu aikaan satoja vuosia ennen pääsarjan uusinta The Witcher 3: Wild Huntia. Mobiilipelin maailmassa noitureita ja hirviöitä tallustaa maapallon pinnalla huomattavasti totuttua enemmän, ja pelaaja hyppääkin noiturin saappaisiin.

Omaa hahmoa voi kustomoida muutaman eri ulkonäköön vaikuttavan valinnan sekä nimen verran. Kun valinnat on tehty, lähtee pelaaja suorittamaan erilaisia tehtäviä, joihin kuuluu olennaisena osana hirviöiden rökittäminen.

Pohjimmiltaan The Witcher: Monster Slayer on Pokémon Gota ja Harry Potter: Wizards Unitea muistuttava AR-peli. Pelaajan tulee lähteä aidosti matkalle ulkoilmaan, sillä hirviöt ja pelin tarjoamat tehtävät sijoittuvat tosielämän kartalle ja niiden luokse täytyy kävellä tai pyöräillä.

Kun pelaaja astelee sopivan vastustajan luo, voi ottelu alkaa. Hirviöitä vastaan kamppaillaan tuttuun noiturityyliin sekä miekkojen että riimujen avulla. Pelaaja voi heilutella sormeaan ruudulla, jolloin nopeat liikkeet johtavat nopeisiin sivalluksiin ja hitaammat pyyhkäisyt enemmän vahinkoa tekeviin hitaisiin iskuihin. Lisäksi pelaaja voi piirtää ruudulle riimuja, joiden avulla hirviön voi esimerkiksi sytyttää tuleen.

Kamppailu on kohtalaista ajanvietettä, mutta parannettavaakin löytyisi. Helppoja vihollisia vastaan taistellessa on oikeastaan ihan sama, miten sormea pyörittelee ruudulla, ja voitto on joka tapauksessa varma. Toisaalta välillä vastaan kävelee otuksia, joiden päihittäminen tuntuu mahdottomalta. Yleensä kamppailut tuntuvat joko liian helpoilta tai vaikeilta, sopivien vastustajien astuessa vastaan liian harvoin.

Hyvin vaikeiden vastustajien avulla The Witcher: Monster Hunter yrittää todennäköisesti ohjata pelaajaa käyttämään rahaa mikromaksuihin, joiden avulla noiturille voi hankkia parempia varusteita. Esimerkiksi uudella miekalla taisteleminen olisi huomattavasti helpompaa. Pelin sisäisiä tehtäviä työstämällä parempien varusteiden hankkimiseen vaadittavan kullan kerääminen on hidasta ja vaivalloista, mutta halutessaan kultaa voi ostaa myös oikealla rahalla progression nopeuttamiseksi.

Graafisesti AR-hirviöt ovat ihan kohtalaisen näköisiä, vaikka niiden visuaalisuus ei tietenkään pärjää esimerkiksi The Witcher 3: Wild Huntin örkeille. Pienenä haasteena AR-hirviön pitäminen ruudulla tuntuu välillä haastavalta ja puhelimen kanssa joutuu pyörimään melko vinhasti.

Taisteluiden ohella The Witcher: Monster Slayer tarjoaa myös muita tehtäviä, kuten riimujen tulkitsemista. Tehtävien välillä myös pelin löyhä tarina ottaa pieniä askeleita eteenpäin.

Siinä missä Pokémon Gon vahvuus on sen vahva yhteisöllisyys, joutuu The Witcher: Monster Slayeria pelaamaan käytännössä yksin. Ainakaan toistaiseksi kaduilla ei nimittäin kävellyt vastaan muita satunnaisia noitureita. Peli ei myöskään painota pelaajien välistä yhteistyötä kovinkaan merkittävällä tavalla ominaisuuksiensa puolesta. Toki mikäli mukaan saa houkuteltua kaverin, ei hirviöiden tappamisen tarvitse olla täysin yksinäistä tekemistä.

Etenipä The Witcher: Monster Slayerissa sitten yksin tai yhdessä kaverin kanssa, kannattaa jalkaan laittaa kunnon lenkkarit, sillä välillä pelin kartalle asettamat kohteet ovat varsin kaukana ja niiden luokse voi joutua talsimaan pidemmänkin matkan. Lisäksi taskuun kannattaa napata virtapankki, sillä The Witcher: Monster Slayer kuluttaa puhelimen akkua melkoisella tahdilla.

Kokonaisuudessaan The Witcher: Monster Slayeria voi suositella lähinnä Pokémon Gon kaltaisten AR-pelien suurkuluttajille tai kenties The Witcher -sarjan suurimmille faneille, jotka haluavat kokea kaiken, mitä sarjalla on tarjottavanaan. Pelin suurimpana ongelmana se ei vain onnistu koukuttamaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Pokémon-kokoelman kartuttaminen Pokémon Gossa.

Toki kyse on ilmaispelattavasta pelistä, joten sen kokeilemiseen ei ole kovinkaan suurta kynnystä, mikäli konsepti kuulostaa edes etäisesti kiinnostavalta. The Witcher: Monster Slayerin voi ladata Androidille Play Storesta ja iOS-laitteille App Storesta.

THE WITCHER: MONSTER SLAYER

”The Witcher: Monster Slayer sopii lähinnä AR-pelien tai The Witcher -sarjan suurimmille ystäville.”