Arvostelu: Uusista Mega Man -kokoelmista ensimmäinen on napakymppi – toinen ei niinkään

08.08.2018 08:59 | Henrik Savonen

Mega Man X Legacy Collectionin ensimmäinen siivu on pakkohankinta sarjan jokaiselle fanille – toisesta paketista ei sen sijaan voi sanoa aivan samaa


Julkaisupäivä: julkaistu / Kehittäjä: Capcom / Julkaisija: Capcom / Pelaajia: 1 / Testattu: PlayStation 4 / Saatavilla myös: Xbox One, Nintendo Switch & PC / Peliä pelattu arviota varten: 12 tuntia


Alkuperäisten Mega Man -pelien tavoin myös Mega Man X – Japanissa Rockman X – on sekin rantautunut nykypolven alustoille Legacy Collectionin muodossa. Alkuperäistä sarjaa synkempään tulevaisuuteen sijoittuvan X-sarjan pelit on jaettu Mega Manin tapaan kahteen erilliseen kokoelmaan.

Näistä ensimmäisen merkittävimpinä helminä voi pitää eittämättä kolmea ensimmäistä, jo varhaisten SNES-julkaisujen aikoihin vakuuttanutta peliä. Ensimmäisen paketin huipentaa ysärin lopulla nähty Mega Man X4, joka on ainakin itselleni niin nostalgiansa kuin pelattavuudenkin osalta paras Mega Man -sarjan peli. Kyseessä on myös X-sarjan ensimmäinen osa, joka on täysin läpipelattavissa Mega Manin lisäksi aiemmista peleistä tutulla Zerolla.

Heinäkuun loppupuolella julkaistujen kokoelmien peleistä kaikki on pelattavissa alkuperäisessä kuvaputkinäkymässä. Taustan voi koristaa mieleisensä X-pelin taustakuvalla, minkä lisäksi tasoloikkien 16- ja 32-bittisten hahmojen pikseliterävyyttä voi pehmentää kahdella vaihtoehtoisella filtterillä. Vapaavalintaisen silmäkarkin lisäksi mukaan on sisällytetty reilusti ekstraherkkua. Legacy Collectioneista kumpikin sisältää oman Museum-tilan, joka tarjoilee muun muassa vanhoja trailereita, pelien musiikkia sekä aiemmin vain PSP-peli Mega Man Maverick Hunter X:ssä nähdyn neliosaisen The Day of Sigma -animaation.

Länsimaissa julkistujen versioiden lisäksi myös pelien japaninkieliset Rockman X -versiot löytyvät nekin mukana paketeista.

Mega Man -pelit ovat tunnettuja varsin armottomasta vaikeuskäyrästä, jossa vähänkin aikaisin ajoitettu hyppy tai muu kuoleman tuova vahinko voi saada aloittamaan kentän pahimmillaan jopa täysin alusta. Mega Man X Legacy Collectionissa tilannetta on helpotettu uudella Rookie Hunter -tilalla, joka tekee Mega Manista pelistä riippuen joko vähemmän haavoittuvan tai jopa täysin kuolemattoman. Kyseinen pelimuoto soveltuu hyvin niin sarjan uusille tulokkaille kuin myös niille, jotka haluavat ylimääräisen painimisen sijaan vain nauttia hyvin toteutetusta tasoloikasta kevyemmissä merkeissä.

Toisena ääripäänä nähdään uusi X Challenge -haastetila, jossa pelaaja taistelee samanaikaisesti kahta sarjasta tuttua pomovihollista vastaan.

Siinä missä Mega Man X -kokoelmista ensimmäinen tarjoilee koettavaksi neljä laadukasta huippupeliä, on Legacy Collection 2:sta vaikea mennä samanlaiseen takuuseen – ainakaan loppupuoliskon osalta.

Kokonaisuutena Legacy Collection 2 jatkaa ensimmäisen kokoelman sisältörikkaalla linjalla. Mukana löytyy ensimmäisestäkin paketista tuttua ekstraherkkua. Näistä pääsiassa Museum- ja X Challenge -tila tarjoilevat ensimmäisen paketin omistaville uutta nähtävää, joskin toisen X Challenge sortuu kierrättämään myös jo ensimmäisen Legacy Collectionin tiimoilta nähtyjä pomotaisteluja.

Pelivalikoiman osalta Legacy Collection 2 kattaa sarjan jälkimmäiset neljä peliä. Alkujaan viimeiseksi X-sarjan peliksi kaavailtu Mega Man X5, mutta sittemmin sen tarinaa vielä jatkanut X6 ovat kumpikin pelattavuudeltaan yhä loistavia tasohyppelyitä. Sarjan kaksi viimeistä osaa jakavat puolestaan räväkämmin mielipiteitä. Näistä Mega Man X7 on eittämättä sarjan heikoin lenkki, jonka kolmiulotteinen pelattavuus tuntui ainakin itselleni erittäin kömpelöltä ja lähes pelikelvottomalta.

Pelin alussa pelaaja saa myös ohjattavaksi uuden, käsipistoolilla aseistautuneen Axl-hahmon, joka olisi naiivin luonteensa puolesta istunut paremmin muuhun kuin X:n aikuismaiseen maailmaan.

Mega Man X8 korjailee X7:n tuottamaa hallaa palaamalla muun muassa sivukulmasta kuvattuun 2.5D-tasoloikkaan. Lisäksi Mega Man ja Zero ovat X8:ssa pelattavissa jo pelin alkutaipaleilta lähtien. Vaikka Mega Man X8 tekee asian jos toisenkin edeltäjäänsä paremmin, kalpenee sekin kuitenkin sarjan ensimmäisen pelien rinnalla.

Mega Man X Legacy Collection -kokoelmista ensimmäinen on kokonaisuutena täydellinen, neljä huippupeliä tarjoava paketti, jota voi suositella jokaiselle tasohyppelypelien ystävälle. Legacy Collection 2:n laatu on sen sijaan ensimmäistä vaihtelevampaa, joskin kuitenkin oikein käypä hankinta koko sarjan nykykoneille halajaville.

MEGA MAN X LEGACY COLLECTION 1

MEGA MAN X LEGACY COLLECTION 2

“Mega Man X Legacy Collection on täydellinen tapa kokea astetta synkempi Mega Man -sarja nykypäivän alustoilla. Kokoelmista toinen jättää sen sijaan pientä harkitsemisen varaa.”