Uusimmat

Arvostelu Vampire Survivors – tai tarina siitä, kuinka muutaman euron pikselipeli vei koko elämäni

23.12.2022 21:00 Ilari Hauhia

Vampire Survivors

Kumpi voittaisi: pelikirjasto täynnä AAA-luokan huippupelejä, vai muutaman euron maksava ja menneiden vuosien flash-nettipeleiltä näyttävä roguelite? Vastauksen osaa arvata jokainen.


Vampire SurvivorsJulkaisupäivä: 20.10.2022
Studio: Poncle
Julkaisija: Poncle
Saatavilla: PC (Windows, testattu) , MacOS (testattu), mobiili (testattu) & Xbox
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin 35 tuntia


Aiemmin tänä vuonna kirjoittelin uutista Steam Deckin suosituimmista peleistä, ja ihmettelin listaa mielessäni. Kärkisijalla oli itselle aiemmin kokonaan tuntematon Vampire Survivors, joka oli jättänyt taakseen esimerkiksi Elden Ringin, Marvel’s Spider-Man Remasteredin sekä Skyrimin. Vilkaisin nopeasti Vampire Survivorsin Steam-sivua, mietin että ”näyttääpä tyhmältä”, ja unohdin koko jutun.

Vampire Survivorsin nimi alkoi kuitenkin hyppiä silmille uutisvirrassa ja peliaiheisessa sosiaalisessa mediassa.

Peli nousi myös Steam-pelejä arvosanajärjestykseen asettavan SteamTop250:n listauksen kärkeen. Pakkohan se oli sitten testata, voiko miljoona kärpästä olla väärässä.

Se osoittautui valtavaksi virheeksi – ainakin omia vapaa-ajan tunteja ajatellen.

Vampire Survivors on peli, jota ei kannata arvostella kuvien tai edes pelivideoiden perusteella. Graafisesti Vampire Survivors muistuttaa vuosikymmennen takaisia ilmaisia flash-pelejä, ja pelin kontrollit tapahtuvat pelkistä nuolinäppäimistä. Vampire Survivors kannattaa vain aloittaa, minkä jälkeen sille kannattaa antaa tunti aikaa todistaa oma omalaatuinen erinomaisuutensa.

Vampire Survivors heittää pelaajan suoraan keskelle peliä, ilman mitään tutoriaaleja tai opastuksia. Pelaaja huomaa, että ruudun keskellä liikkuva pikselihahmo hyökkää tasaisin intervallein automaattisesti, ja hyökkäykset tuhoavat päälle vyöryviä vihollislaumoja. Kuolleet viholliset tiputtavat kokemuspisteitä, joita keräämällä pelihahmon taso nousee. Jokaisella tasolla pelaaja saa valita itselleen uuden aseen, passiivinen päivityksen (kuten X % edestä lisää vahinkoa) tai päivityksen johonkin nykyiseen aseeseen. Välillä pelaaja löytää kartalta myös aarrearkkuja, joista löytyy niin ikään parannuksia ja päivityksiä.

Kehittyvä hahmo tekee enemmän vahinkoa vihollisiin, mutta samalla viholliset vahvistuvat ja vihollislaumat kasvavat. Ruudun yläreunassa tikittää kello, joka laskee minuutteja ja sekunteja ylöspäin. Periaatteessa ainoana tavoitteena on selviytyä 30 minuuttiin asti, jolloin pelaaja kohtaa loppuvastuksen, itse Kuoleman.

Vampire Survivors on aluksi varsin anteeksiantamaton peli, ja uusi pelaaja heittää veivinsä ensimmäisillä yrityksillä todennäköisesti jo muutaman minuutin jälkeen. Hyvänä puolena jokaisesta pelatusta kierroksesta käteen jää pieni määrä kolikoita, joita voi käyttää pelihahmon pysyviin päivityksiin. Näin hahmosta tulee hiljalleen vahvempi. Lisäksi pelaaja voi ostaa itselleen muita pelihahmoja.

Ensimmäiseksi tavoitteeksi kannattaa ottaa tason 20 saavuttaminen jollain hahmolla. Se avaa käyttöön toisen pelikartan, kirjaston, joka on huomattavasti ensimmäistä karttaa helpompi ja anteeksiantavampi.

Muutaman pelikierroksen jälkeen pelaaja on todennäköisesti huomannut, edustaako roguelite-henkinen Vampire Survivors omaa pelimakua. Pelin ystävät huomaavat, että pohjimmiltaan erittäin yksinkertainen peli luo hyvin koukuttavan kierteen, jossa yrittää aina selvitä muutaman minuutin pidemmälle. Kaikkia peli ei silti varmasti koukuta, ja jos perusmekaniikka ei nappaa, ei Vampire Survivors tule tarjoamaan juurikaan mitään enempää.

Kaikkein parhaan tunteen Vampire Survivors tarjoaa silloin, kun pelaaja löytää useamman aseen yhdistelmän, joka tuntuu epäreilun voimakkaalta. Kun vihollismassat katoavat kuin tuhka tuuleen pelaajan ylivoiman edessä, ja lopussa itse Kuolemakin polvistuu pelaajan pikselipolvien äärelle, on ilo suurimmillaan.

Vampire Slayers onnistuu pitämään otteessaan pidemmän aikaa. Sen jälkeen, kun pelissä 30 minuuttiin asti selviäminen ei ole enää mahdottoman vaikeaa, muuttuu päätavoitteeksi erilaisten saavutusten kerääminen ja niiden avulla uusien aseiden, karttojen, kykyjen ja muiden bonusten avaaminen käyttöön.

Pian sitä huomaa, että Vampire Survivorsiin upotettujen pelituntien määrä kasvaa ja kasvaa, ja ”oikeat” AAA-pelit jäävät nurkkaan pölyttymään. Pelin lyhyet läpäisy-yrityksen luovat vapaa-ajan varastavan kierteen, enkä ole tuntenut yhtä pahaa ”vielä yksi kierros”-tunnetta sitten Civilization IV:n jälkeen.

Uusin Legacy of the Moonspell -lisäosa pahensi asiaa vielä lisää, sillä reilun euron hintainen laajennos toi mukanaan valtavan määrän lisää kerättävää ja koettavaa. Yhtä lailla petollinen on Vampire Survivorsin mobiiliversio, joka vastaa ominaisuuksiltaan kokoversiota, ja on vieläpä täysin ilmainen. Kehittäjiä ei voi syyttää ainakaan ahneudesta…

Mikäli joululomalle kaipaa tekemistä, kannattaa Steamin alennusmyynneissä lisäosan kanssa hurjat 4,62 euroa maksavaa Vampire Survivorsia ehdottomasti kokeilla. Peli on erinomainen esimerkki siitä, että yksinkertainenkin peli voi olla äärimmäisen koukuttava. Pelissä on yksi ainoa vika – mukana ei nimittäin oikeasti ole yhtäkään vampyyriä.

VAMPIRE SURVIVORS

Arvosana: 4,5/5

”Auttakaa, muutaman euron pikselipeli vei koko elämäni”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat