UUSIMMAT

Arvostelu: Very Little Nightmares on loistava mobiiliversio kehutusta indieseikkailusta – edes korkeahko hinta ei haittaa

03.06.2019 20:05 | Ilari Hauhia

Little Nightmares on PC:ltä ja konsoleilta tuttu, tasoloikkaa ja pulmapähkinöitä tarjonnut indieseikkailu. Mobiiliadaptaatio Very Little Nightmares ottaa alkuperäisestä pelistä kaikki hyvät puolet ja kääntää seikkailun puhelimille ja tableteille ilahduttavan hienosti.


Julkaisupäivä: julkaistu
Tekijä: Alike Studios, Tarsier Studios
Julkaisija: Bando Namcai
Saatavilla: iOS
Pelaajia: 1
Peliä pelattu arvostelua varten: 2 tuntia


Little Nightmares ilmestyi alun perin vuonna 2017. Peli rikkoi hienolla tavalla kauhupelien kaavaa – ruudulle ei hyppinyt verisiä zombeja eikä pelaajan tarvinnut pelätä jumpscareja. Sen sijaan Tarsier Studiosin kehittämä Little Nightmares koostui upean tunnelmallisesta ja juuri sopivalla tavalla takaraivossa kutkuttelevasta pelimaailmasta, joka kuvasi pelkoa lapsenomaisella tavalla.

Kuten alkuperäisessä Little Nightmaresissa, jahtaavat Very Little Nightmaresin keltaiseen sadetakkiin pukeutunutta pikkuruista pelihahmoa kuin suoraan lapsuuden painajaisista tutut kammotukset. Pelihahmon silmissä valtavat huoneet ovat mörköjen lisäksi täynnä muita vaaroja, kuten alta pettäviä lattioita.

Vaikka Very Little Nightmares lainaa päähenkilönsä ja pelimaailmansa Little Nightmaresilta, ei alkuperäisen pelin pelaaminen ole välttämättä tarpeellista, vaan Very Little Nightmaresista on helppo nauttia myös itsenäisenä pelinä.

Siinä missä alkuperäinen Little Nightmares oli pitkälti sivulta kuvattu tasoloikka, on mobiiliversion kamerakulma vaihtunut isometriseksi. Pelimaailma muodostuu ruuduista, joita klikkaamalla pelihahmo liikkuu sormen osoittamaan paikkaan. Tuplaklikkauksesta pelihahmo saa lisävauhtia. Käyttöliittymä on niin selkeä, ettei sitä tarvitse hieroa pelaajan naamaan, eikä pelissä ole lainkaan dialogia, häiritseviä inforuutuja tai mitään muutakaan ylimääräistä.

Very Little Nightmares perustuu pulmanratkaisuun ja oikean etenemisreitin löytämiseen. Eräässä tasossa pelaajaa rullatuolin selässä jahtaava groteski kummajainen täytyy juksuttaa nurkkaan, kun taas toisessa täytyy vältellä liikkeitä kyylääviä valvontakameroita. Eteneminen saattaa myös vaatia esimerkiksi laatikoiden siirtelyä oikeisiin paikkoihin.

Pulmat ovat yleensä kohtuullisen suoraviivaisia, mutta tietyissä kohdin niitä voi joutua pähkäilemään pidempäänkin. Osa tasoista näyttää hyvin helpoilta, mutta tosiasiassa mukana on yleensä ainakin pieni jekku jonka hoksaamiseen saattaa kulua muutama tovi.

Vaikka pulmanratkaisu on jo itsessään varsin viihdyttävää, on Very Little Nightmaresin ylivoimaisesti parasta antia pelin loistava tunnelma. Piirrosmainen graafinen tyyli yhdistettynä taustalla soivaan soundtrackiin luovat yhden kauneimmista pelimaailmoista, joita mobiilipeleissä on koskaan nähty.

Mobiilikäännöksestä vastannut Alike Studios on muokannut Little Nightmaresin konseptia juuri sopivasti, sillä isometrinen kamerakulma sopii puhelimille erittäin hyvin. Koska Very Little Nightmares ei ole suora Little Nightmaresin käännös, tarjoaa se huvia myös niille jotka ovat selättäneet alkuperäisen seikkailun.

Very Little Nightmares on varsin lyhyt peli. Kaikki tasot voi läpäistä noin kahdessa kahdessa tunnissa, mikä on sääli, sillä loistavasta mobiilipelistä nauttisi mielellään vielä pidempäänkin. Peliin voi kuitenkin upottaa vielä hieman lisäaikaa, mikäli innostuu etsimään tasoista niihin piilotettuja yllätyslaatikkoja.

Pituuteensa suhteutettuna App Storessa 7,99 euroa maksava Very Little Nightmares on hieman kallis mobiilipelien yleiseen tasoon verrattuna. Toisaalta rakkaudella ja ammattitaidolla tehdystä laatupelistä maksaa mielellään hieman tavallista enemmän.

Toistaiseksi Very little Nightmares on saatavilla ainoastaan iOS-laitteille. Mahdollisesta Android-versiosta ei ole vielä puhuttu virallisesti, mutta toivoa sopii, että Very Little Nightmares löytäisi tiensä myös Androidille. Sen lisäksi Very Little Nightmaresissa riittäisi helposti potentiaalia myös PC:lle ja konsoleille julkaistavaksi pikkupeliksi.

VERY LITTLE NIGHTMARES

”Kauhua ja pulmanratkaisua tarjoava Very Little Nightmares on malliesimerkki loistavasta mobiilipelistä.”