Uusimmat

Arvostelu World of Warcraft: The War Within – tuttua, turvallista ja turkasen toimivaa

30.08.2024 19:00 Senja Littman
World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

MMO-peli World of Warcraftin kymmenes laajennus The War Within on pohjimmiltaan sitä tuttua ja turvallista WoWia mitä aina ennenkin, mutta muutoksen tuulet tekevät pelaamisesta entistä sujuvampaa.


World of Warcraft: The War WithinJulkaisupäivä: 26.8.2024
Studio: Blizzard Entertainment
Julkaisija: Blizzard Entertainment
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1–
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin 40 tuntia


World of Warcraft juhlistaa tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan aloittamalla uuden kappaleen pelin historiassa. The War Within -laajennus käynnistää kolmiosaisen Worldsoul-saagaksi nimetyn tarinan: kaksi jälkimmäistä osaa – Midnight ja The Last Titan – julkaistaan hamassa tulevaisuudessa.

Edellisessä Dragonflight-laajennuksessa näyttämönä toimi ikiaikaisten lohikäärmeiden täyttämä sinitaivas, mutta tällä kertaa suunnataan maan alle, Khaz Algar nimiselle mantereelle. Jo muutama lisäosa sitten saatiin pieniä vihjauksia The War Within -lisärin juonesta, mutta vasta nyt nuo sirpaleet on liimattu yhteen. Silithukseen isketyn, jättimäisen Sargeraksen miekan aiheuttamien tuhojen todellinen laajuus alkaa siis vihdoin selviämään.

Ennen pelin julkaisua videopätkissä nähtiin kuinka Azerothin ydin lähetti avunpyyntöjä Anduinille ja Thrallille. Pikkuhiljaa pelaajille selkenee, että maailma on todella avun tarpeessa:

Paha olento Xal’atath punoo juoniaan, ja tarkoituksena hänellä on tietysti pistää Azeroth tuhannen päreiksi. Nyt Alliancen ja Horden tulee yhdistää voimansa, jos he haluavat pelastaa kotinsa. Taistelua Xal’atathia vastaan johtaa Alleria ”Sylvanaksen sisko” Windrunner, jonka henkilökohtainen kostoretki saattaa kuitenkin asettaa Azerothin sankarit vielä entistäkin suurempaan vaaraan.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Vähän liiankin tuttu juonikuvio

Maailma tuhoamista tavoitteleva pahis ja kostoa vannova sankari ovat ehkä niitä pelimaailman nähdyimpiä juonikuvioita. Vielä tässä vaiheessa on aikaista sanoa, mihin suuntaan Worldsoul-saagan tarina etenee, mutta geneerisestä alkuasetelmasta huolimatta The War Withinin juoni onnistui imaisemaan syövereihinsä.

Kampanjan alku on vauhdikas ja tapahtumien täyteinen, ja pienen suvantovaiheen jälkeen viimeistään kolmannelle alueelle saavuttaessa juoni pääsee täysillä vauhtiin. Odotan kuin kuuta nousevaa jatkoa etenkin Anduin Wrynnin tarinalle: mikä on hänen kohtalonsa ja saako nuori, kovia kokenut mies valoaan enää koskaan takaisin?

Toki odotukset trilogian tarinan suhteen ovat muutenkin poikkeuksellisen korkealla, sillä Chris Metzen on jälleen WoWin puikoissa.

Pääjuoni kuljettaa pelaajan läpi neljään alueeseen jaetun uuden Khaz Algar -mantereen. Ensimmäiseksi matkataan uuden earthen-rodun kotikonnuille, Isle of Dornille. Vehreältä vuoristoalueelta suunnataan maan alle, kohti Ringing Deeps -aluetta, jossa earthenit ylläpitävät titaanien koneistoja. Kolmantena vuorossa on Arathi-kansan asuttama Hallowfall, jossa jättimäinen kristalli pitää yllä eräänlaista yön ja päivän sykliä. Pääjuonen viimeinen osuus hoidetaan nerubian-olentojen valtakunnassa, synkässä Azj-kahetissa.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Uusi aluekokonaisuus on ulkoiselta olemukseltaan mukavan vaihtelevaa katseltavaa. Tuttuun tapaan aloitusalue on valoisa, eikä maailmaa uhkaava pahuus juuri näy siellä. Mutta kun edetään pidemmälle pääjuonessa, muuttuvat maisemat sekä tunnelma synkäksi ja toivottomaksi, miltei pelottavaksi. Kauniin ulkomuodon lisäksi eri alueet ovat myös sisällöltään runsaita: jokainen maapläntti tarjoaa paljon nähtävää, koettavaa ja salaisuuksia ratkottavaksi.

Uusi laajennus alkaa tasolta 70 ja tarkoituksena on nostaa hahmo tasolle 80 saakka. Ensimmäistä pelihahmoa leveloidessa pääjuonen kampanja mennään ennalta määrätyssä järjestyksessä, mutta seuraavat hahmot voivat tutkia maailmaa haluamassaan järjestyksessä. Itse aloitin seikkailuni Khaz Algarissa roguella, ja maksimitason saavuttamisessa kesti minulla noin 10 tuntia. Tässä ajassa läpäisin pääkampanjan, pari luolastoa sekä tein kasan sivutehtäviä.

Koska tarkoituksenani oli kirjoittaa laajennuksesta arvostelu, yritin edetä reippaaseen tahtiin. Suosittelen kuitenkin rauhallisempaa tyyliä: kannattaa nauttia tunteellisesta tarinasta ja kehittäjien meitä pelaajia varten luomasta maailmasta, eikä vain juosta silmät suljettuina kohti loppupeliä. Odotettavissa kuitenkin on, että jo muutaman viikon päästä ensimmäiset tyypit ovat saaneet muka ”kaiken” tehtyä ja valittavat sisällönpuutteesta.

WoWissa hienointa on se, että hahmonsa saa nostettua maksimitasolle niin monella eri tavalla. Sen voi tehdä perinteisesti tekemällä tehtäviä tai juoksemalla luolastosta toiseen. Mutta maksimitasolle pääsee myös harrastamalla pvp-taisteluita tai vaikkapa poimimalla kukkia. Mahtava maailma on avoin ja pelaaja saa itse päättää, miten hän haluaa aikansa käyttää.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Kivisiä kääpiöitä

Usein World of Warcraftin laajennusten mukana tulee pelattavaksi uusi rotu, ja näin on myös tälläkin kertaa.

Kovasti kääpiöitä muistuttava earthen on titaanien luoma rotu, joka on vasta viime aikoina päässyt vapaaksi luojiensa asettamista kahleista. Earthenit pystyvät liittymään sekä Allianceen että Hordeen. Päästäkseen luomaan kyseisen rodun edustaja, on pelaajan ensin läpäistävä pääjuoni ja pari muuta tehtäväketjua. Arvostelun kirjoittamishetkellä ei kyseisellä rodulla vielä pääse pelaamaan, vaan earthenit liittyvät taisteluun pahaa vastaan myöhempänä ajankohtana.

Monella World of Warcraftin pelaajalla on taipumus luoda useampia hahmoja, myös minulla. Pelaan aktiivisesti yhdellä sankarilla, mutta varastosta löytyy kymmeniä muiden hahmoluokan edustajia. Warbands-systeemi tekeekin useiden alternate-hahmojen eli alttien hallinnasta helpompaa. Tämän ominaisuuden avulla kaikki samalla tilillä olevat hahmot jakavat keskenään muun muassa tietyt valuutat, saavutukset sekä varusteet. Hahmot pystyvät myös tallettamaan esineitä koko pelitilin kattavaan pankkiin.

Ominaisuus ei periaatteessa vaikuta itse pelin kulkuun, mutta tekee kaikesta todella paljon helpompaa sekä säästää aikaa ja vaivaa. Esimerkiksi nyt ei tarvitse farmata erilaisten ryhmittymien mainetta jokaisella hahmolla, vaan riittää, kun sen tekee yhdellä hahmolla.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Vaikka World of Warcraft on moninpeli, osa meistä haluaa välillä pelata sitä myös yksin, omassa rauhassa. The War Within hemmottelee yksinäisiä sieluja tuomalla peliin mukaan 1-5- pelaajan delve-luolastot. Delvet on suunniteltu eräänlaisiksi loppupeli-puuhiksi, ja niiden läpäisemisestä palkitaankin parhaimmillaan ihan raiditasoisilla varusteilla. Tämän lisäksi delveistä ansaitsee erilaisia ratsuja sekä kosmeettisia transmog-tarvikkeita.

Itse pelaan suurimmaksi osaksi yksin, koska entiset pelikaverini ovat vuosien saatossa kadonneet kuin tuhka tuuleen. Laadukkaan ja samanhenkisen peliseuran löytäminen on työn ja tuskan takana, sillä näin aikuisena pelaamiselle ei aina tunnu riittävän tarpeeksi aikaa tai energiaa. Yhden pelaajan luolastot ovat siis tervetullut lisä.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Muutaman delven perusteella homma tuntuu toimivan, vaikkakin pientä bugisuutta esiintyy. Delvejä suoritetaan NPC-hahmojen kanssa, ja tällä kaudella apurina hyörii Brann Bronzebeard. Monesti tuo innokas kääpiö jäi jumiin tolppien sisään ja jouduin juoksemaan luolaston läpi ilman apuvoimia. Tämä tapahtui onneksi vain pari kertaa.

Yksinpelaajan iloksi myös Dragonflight-lisärissä esitellyt follower dungeon -luolastot ovat edelleen mukana. Normaalistihan luolastoja läpäistään neljän muun pelaajan kanssa, missä on omat ongelmansa. Varsinkin DPS-hahmoilla jonot ovat pitkiä, ja usein joutuu odottamaan kauankin, ennen kuin pääsee tositoimiin. Ja jos käyttää peliseuran etsimiseen dungeon finder -työkalua, ei peliseuraansa pysty valitsemaan. Vaikka suurin osa WoWin pelaajakunnasta on mukavaa porukkaa, eksyy mukaan aina niitä muutamia huonosti käyttäytyviä mätämunia. Follower Dungeoneissa hommat hoidetaan neljän NPC-hahmon kanssa. Kaikki sujuu yleensä todella sulavasti, ja käyttämällä hyödyksi tätä ominaisuutta voi vaikkapa harjoitella uutta hahmoluokkaa tai pelityyliä ilman toisten pelaajien tuomitsevaa katsetta.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Kohti taivaita jo heti alussa

Toinen edellisestä laajennuksesta periytyvä ominaisuus on skyryding-lentotaito. Ennen dragonriding-nimellä tunnetun kyvyn avulla on mahdollista lentää nopeammin kuin perinteisellä lentotaidolla, mutta minipelimäisesti toimiva kyky vaatii pientä totuttelua ja kikkailua ilmavirtojen kanssa. Myönnän rehellisesti, että minulla kesti jonkin aikaa, ennen kuin opin hallitsemaan skyriding-taidon täydellisesti. Mutta kun siihen kerran tykästyy, ei oikeastaan enää kaipaa sitä perinteistä, tasaista lentokykyä. Skyryding on pelaajan käytettävissä melkein heti laajennuksen alusta saakka, mutta perinteinen lentotaito avautuu vasta myöhemmin pelaajan ansaittua tiettyjä saavutuksia.

Viimeisimpänä ja ehkäpä myös vähäisimpänä uutena ominaisuutena on hero talents -taitopistepuu. Nämä taitopisteet saa käyttöönsä tasolla 70, ja niitä on käytössä yhteensä 10 kappaletta, eli yksi jokaiselle tasolle. Nämä pisteet antavat pelihahmon käyttöön uusia aktiivisia ja passiivisia kykyjä. Riippuu varmasti hahmoluokasta ja pelityylistä ovatko uudet taitopisteet hyödyllisiä vaiko eivät, mutta henkilökohtaisesti en ole kovin innoissani ainakaan roguen pistepuusta: ainut näkyvä muutos on pieni lisä hahmoni tekemään vahinkoon.

World of Warcraft: The War Within

Kuva: © Blizzard

Loppupelin ultimaattiset koettelemukset, eli raidit eivät vielä tässä vaiheessa ole koettavissa, vaan ne aukeavat pelaajille syyskuun 10. päivä. Raidien tasosta en siis osaa sanoa juuta tai jaata.

Olen nähnyt vasta murto-osan siitä, mitä kaikkea World of Warcraft: The War Within -laajennuksella on tarjottavanaan. Olen nauttinut jokaisesta hetkestä tähän astisella taipaleellani. Etenkin yksinpelaajalle suunnattu sisältö on ollut makuuni, mutta myös sykähdyttävän tunteellinen tarina, kaunis maailma sekä useiden alt-hahmojen hallintaa helpottavat muutokset ovat nostaneet peli-ilon uusiin ulottuvuuksiin.

On erityisen kiva olla takaisin World of Warcraftin parissa, pitkästä aikaa.

WORLD OF WARCRAFT: THE WAR WITHIN

Arvosana: 4/5

”World of Warcraft: The War Within on loistava alku WoWin uudelle tulemiselle, sillä se tarjoaa jokaiselle jotakin – myös yksinpelaajalle.”

Suosittelemme

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat