Uusimmat

Arvostelu: WRC 7 on vahva esitys kaahailupelien saralla

10.10.2017 09:57 Antti Voutilainen

 

Syksyn aikana ilmestyy komea joukko uusia kaahailupelejä. Jo kauppoihin ehtinyt ralliautoilu WRC 7 ei ole suinkaan kehnoimmasta päästä.


Julkaisu: julkaistu | Julkaisija: Bigben Interactive | Kehittäjä: Kylotonn | Saatavilla: PC, PlayStation 4 & Xbox One | Testattu: PC (Intel Core i7-7700K (5,0 GHz), 16 Gb RAM, GeForce GTX 1080 Ti, Win10) | Pelaajia: 1 tai enemmän | Ikäraja: 3


Vaikka hyviä julkaisuja on vuosien varrella riittänyt, edellisen kerran olen ollut oikeasti innoissani rallipelistä Colin McRae Rally 2.0 aikaan. WRC 7 palautti mieleen unholaan päässeen ralliraivon, ja tässä tapauksessa se on hyvä asia. Jos laatupelin kriteerinä on se, että sen pariin haluaa palata yhä uudestaan ja uudestaan, onnistuu WRC 7 tehtävässään erinomaisesti.

FIA:n virallisen lisenssin ansiosta WRC 7:ssä esiintyvät autot ja kuljettajat eivät ole tuulesta temmattuja vaan todellisen maailman vastineita.

Halutessaan pelata voi Jari-Matti Latvalan tai vaikkapa Sébastien Ogierin kengissä. Työkaluina toimivat esimerkiksi Ford, Toyota, Citroën ja Hyundai. Valtaosa ralleista ajetaan sorateillä: peliin on mallinnettu erikoiskokeita kaikista 13 osakilpailuista, jotka sijoittuvat ympäri maailmaa. Rallia pääsee paahtamaan esimerkiksi Meksikon paahtavilla rinteillä, Ruotsin lumen ja jään laulun muotoilemilla metsäosuuksilla sekä Saksan raivostuttavilla spagetti-asfalttipätkillä. Kaiken kaikkiaan eri erikoiskokeita on yhteensä 52.

Rahat vai kolmipyörä

WRC 7:n ydin piilee yksinpelissä. Nopeaan rallijanoon voi käydä ajamassa yksittäisen erikoiskokeen tai kaikki tietyn maan erikoiskokeet putkeen. Career Modessa ralliuralla lähdetään kipuamaan tyvestä puuhun. Kaikki alkaa Junior WRC -luokasta. Aivan ensimmäisenä valitaan itselle talli. Valinnalla on merkitystä, koska eri tallit painottavat erilaista ajotyyliä. Toki talli määrittää myös auton merkin, mutta tehojen suhteen kaikki autot ovat samalla viivalla.

Oma valintani osui talliin, joka pystyi elämään sen faktan kanssa, että autolle voi käydä huonosti.

Seuraavaan luokkaan kipuaminen edellyttää onnistumista pelin asettamissa haasteissa. Käytännössä haasteet saa selvitettyä ajamalla hyvin ja voittamalla rallit. Uuteen luokkaan voi hypätä kesken kauden, mutta samassa menettää tietenkin omassa luokassa ansaitut pisteet. Junior-luokan jälkeen seuraava on WRC 2. Suurin ja kaunein on tietenkin WRC-luokka, jossa käytössä ovat peltilehmiksi naamioidut raketit. Uramoodissa voi kasvattaa ainoastaan yhden Latvalan kerrallaan. Jos on pelannut yhden uran pitkälle ja päättää aloittaa kehittämään seuraavaa Grönholmia, aiempi Latvala menetetään. Tämä piti tietenkin oppia virheen kautta, koska peli ei vinkannut, että edellinen lokakuski väistyy uuden tieltä.

Uramoodia yritetään elävöittää valikoissa esiintyvällä Media-osiolla. Osion takaa löytyy kuvitteellisia otsikoita eri medioista ja toisten kuskien lähettämiä uhoviestejä. Ensimmäisen kerran tekstejä lukiessa sisällöt olivat ihan hauskoja, mutta samojen otsikoiden ja viestien toistuessa ne alkoivat tuntua turhan päälle liimatuilta.

Palkintokaappi täyteen

Pelaaminen ei koostu pelkästään ajamisesta ja lööpeissä patsastelusta. Autoja voi ja pitääkin säätää itselle sopivaksi. Pelin automatiikka säätää auton aina rallin vaatimat perusasetukset. Ruotsin ralliin asetukset muokataan lumelle ja jäälle sopivaksi, ja niin edelleen. Säätöjen merkitys auton käyttäytymiseen on merkittävä. Esimerkiksi voimansiirron painottuessa etupyörille auto puskee. Toisaalta voimansiirron ollessa takapyörillä todennäköisyys hallitsemattomalle twerkkaukselle on suurempi, mutta kottero toimii silloin paremmin mutkaisilla teillä. WRC 7 opastaa säätöjen muokkaamista säästellen. Pääpiirteittäinen kuvaus säätöjen vaikutuksesta ei välttämättä avaudu kaikille. Lohdun sana on kuitenkin siinä, että pelin oletusasetukset ovat ihan toimivat.

Rasva-apinoita joutuu työllistämään myös korjauksen saralla. Korjausmahdollisuus tulee 1-3 erikoiskokeen välein. Rusinaksi muotoiltu auto kärsii todennäköisesti myös sisäisesti, joten pelkkä pintakiillotus ei riitä. Korjauksella auton suorituskyky pyritään palauttamaan lähtötilanteeseen tai mahdollisimman lähelle sitä. Kuten oikeassakin rallissa, auton huoltoon on varattu rajallinen aika, joten huoltotoimet kannattaa priorisoida. Varoituksen sanana sanottakoon, että huolto-ukkoja nappaa sitä vähemmän, mitä huonompi aiempi rallimenestys on ollut. Voittaminen kannattaa aina.

Maailmanmestaruuden jälkeen voi lähteä jahtaamaan palkintokaappiin lisää täytettä uuden kauden muodossa. Toinen vaihtoehto on haastaa muita ihmiskuskeja moninpelissä. Siis jos moninpeliin vain pääsisi. Sen testaaminen tyssäsi kerta toisensa jälkeen WRC 7:n kokeilujakson aikana No Game Was Found -ilmoitukseen. Sama toistui joka kerralla, kun yritti päästä haastamaan muita virtuaalikuskeja. Ainoaksi vivahteeksi yhteisöllisyydestä jäi haasterata, jossa tietty erikoiskoe ajetaan niin hyvin kuin osataan, ja sitten paukutellaan rallihaalarin henkseleitä minuuteilla, sekunneilla ja sadasosasekunneilla. Toinen viittaus muihin pelaajiin löytyy erikoiskoekohtaisesta listauksesta. Hento ylpeyden tunne muodostui siitä, että muutamalla erikoiskokeella oli peräti sadan parhaan joukossa.

Left four, don’t cut

Iso osa rallin viehättävyydestä on autojen äänet. Konepellin alla teutaroivat hevoset muodostavat mekkalan, joka herättää jopa näytön ääressä kunnioitusta autoa kohtaan. WRC 7 onnistuu vangitsemaan tuota äänimaailmaa varsin mallikkaasti. Kylmiä väreitä äänet eivät sentään aiheuta, kuten oikeat ralliautot, mutta hirmu kauaksi ei jäädä. Kartanlukija on vaikeampi tapaus. Kartturi kuulostaa lähinnä Monty Pythonin Eric Idleltä ilman vahvaa brittiaksenttia. Kartturi hokee jatkuvasti Don’t cut -fraasia. Joko tämä on huolissaan terveydestään tai sitten vasemmalle kallellaan oleva poliittinen agenda pääsee valloilleen erikoiskokeilla. Mene ja tiedä.

Pelin visuaalinen anti ei yllä moottoriäänien tasolle. Auto näyttää kaikissa tilanteissa hyvältä, mutta ympäristöissä yksityiskohdista on tingitty. Ajottain metsien puut ja muut teitä ympäröivät objektit näyttävät melko kököiltä. Siis silloin, kun niihin ehtii kiinnittämään huomiota. Erikoiskokeilla katseen on parempi pysyä tiessä. Jos on aikaa mulkoilla muualle, tietää se yleensä auton uudelleenmuotoilua.

Erikoiskokeiden varrelle ripotellut ihmiset näyttävät erittäin jäykiltä. Häiritsevintä on se, miten elottomia ihmiset ovat. Jouduin hymyilemään ääneen, kun arviointivirheen johdosta auto syöksyi kylki edellä järjestyksenvalvojan päälle. Virkaintoinen vaksi seisoi vain kädet puuskassa, kun peltilehmä ui heijastinliiveihin. Sama liikkumattomuus pätee muuhunkin yleisöön.

Ei ne suorat vaan ne mutkat

Ajopelin tärkein ominaisuus on ajotuntuma. WRC 7:n pelisessiot sisälsivät ajamista näppäimistöllä sekä peliohjaimella. Näppäimistöllä kokemus oli turhan kulmikasta näppäimistön rajoitteista johtuen. Peliohjaimella kokemus oli jo huomattavasti mieluisampi.

Pelin ajotuntuma on erittäin hyvä. Eri autot tuntuvat riittävän erilaisilta ja eri tienpinnat tuntuvat selvästi erilaisilta. Lisämausteena ovat sääolosuhteet, jotka voivat muuttaa ajettavuutta dramaattisesti. Välillä sateen vaikutus tuntui vähän turhankin voimakkaasti. Asfalttiin sade tuntuu vaikuttavan eniten. Hallittavuus heikkenee merkittävästi. Myönnettäköön, että asfalttirallit ovat muutenkin omia inhokkejani.

Ärsyttävyydestään huolimatta sääolosuhteiden vaihtelu tuo erikoiskokeisiin miellyttävää vaihtelua. Samalla se kysyy ajajalta kykyä sopeutua uusiin olosuhteisiin. Harjoitus tekee tälläkin saralla mestarin.

WRC 7:n selkeimmät bugit löytyivät fysiikkojen puolelta. Autot käyttäytyvät ajottain hyvin arvaamattomasti kolaroidessa. Erään kerran auto ”ammuttiin” risteyksen toiselle puolelle, kun se törmäsi hitaalla vauhdilla metalliaitaan. Fysiikkabugeja esiintyi kuitenkin harvakseltaan, joten pelikokemusta ne eivät pilanneet. Pienistä virheistä huolimatta WRC 7 on vahva suoritus. Onnistumiset erikoiskokeilla ovat pelin suola ja autojen äänimaailma vain vahvistaa tunnetta. Rallit voitetaan selviämällä mutkista.

WRC 7

3,5

”Kartturin karjumisesta huolimatta WRC 7 on kelpo esitys rallipelien sarjassa.”

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat