UUSIMMAT

Arvostelu: Yakuza Kiwami 2 on pelattavuuden osalta nappisuoritus

07.05.2019 20:38 | Joonas Koivisto

Yakuza Kiwami 2 jatkaa hyvin pelisarjan uudelleenjulkaisujen sarjaa. Pelimoottoria on päivitetty edelleen ensimmäisestä Kiwamista ja kyse on pelattavuudeltaan sarjan onnistuneimmasta pelistä. Pelattavuuden kannalta olennaisin ominaisuus, eli pelin taistelut on Kiwami 2:een saatu tuntumaan sarjan parhaimmilta.


Julkaisupäivä: Ilmestynyt / 9.5.2019
Studio: Sega CS1
Julkaisija: Sega
Saatavilla: PlayStation 4 & PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 30 tuntia


Vihdoin PC:lläkin julkaistava Yakuza Kiwami 2 jatkaa pelisarjan tutuissa raameissa. Kyseessä on toimintaroolipeli, joka seuraa Japanin mafian, Yakuzan, ympärille sijoittuvaa tarinaa. Pelatessa aika kuluu pääosin taistelun merkeissä, kun tarinaa kuljettavat pitkät ja näyttävät välivideot. Osa tarinasta tulee myös japanilaisille roolipeleille tutun tekstin muodossa esitetyn dialogin kautta.

Kiwami 2:n tarina seuraa sarjan ensimmäisen uudelleenjulkaisun tapaan uskollisesti alkuperäisen pelin tapahtumia. Tarina jatkuu vuosi edellisen pelin tapahtumien jälkeen. Sarjan päähenkilö Kiryu on saanut vetäytyä hetkeksi mafian pyörteistä, kunnes häneltä vaaditaan neuvoja Tojon-klaanin kohtaamiin ongelmiin.

Kiryu on hyväntahtoinen ja kunnioittaa viimeiseen asti mafian perinteitä. Näiden ominaisuuksiensa myötä hänet vedetään konflikteihin mukaan osin vasten tahtoaan. Kiruyn huonoa kykyä sanoa eteen tuleville asioille ei käytetään myös usein huumoria mahdollistavana elementtinä pelin sivutehtävissä.

Yakuza Kiwami 2:n tarina lähtee alun jälkeen kehittymään nopeasti mafiadraamaksi. Kiryun mukaan lyöttäytyy omaa identiteettiään jäljittävä poliisietsivä Kaoru. Pelisarjalle ikonisen Kamaruchon lisäksi toisena ympäristönä on Sotenborin kaupunginosa Osakassa. Mafian klaanien välinen kilpailu kiristyy ja tilannetta sotkevat myös ulkomaiset voimat.

Tarinassa on samaan aikaan käynnissä useita jännitteitä, eikä kaikissa aina pysy perässä. Välillä saattaa kulua useita tunteja ilman että jonkin hahmon tarinaa viedään eteenpäin lainkaan. Hahmokatras kun on vain kasvanut ensimmäisestä pelistä.

Päätarinan rinnalla on iso kasa sivutehtäviä, joista suurin osa laittaa homman aivan leikiksi. Jo parin tunnin jälkeen pääsee ohjastamaan Kiryua miesmallina. Pelin huumori on pääosin aika yksinkertaista ja lapsellista, kuten nakuilua tai vessahuumoria. Yakuza-sarjalla on kuitenkin hieno taito saada hahmot suhtautumaan tilanteisiin niin, etteivät tilanteet tunnu pelkästään huonolta ja halvalta komedialta.

Sivutehtävien lisäksi pelissä voi käyttää ison kasan tunteja minipelien parissa. Kaksi eniten kantavaa minipeliä ovat oman carbaret-klubin hallinta ja Yakuza 6:n klaanin rakentamisen uusittu versio, johon on saatu väkisin mukaan Majiman hahmo. Klaanin hallinta kuulostaa aluksi kivalta ajatukselta, mutta järjestelmä on sama kuin Yakuza 6:ssa, eikä Majiman persoonasta saa lähes mitään irti klaanipelin kautta. Klaanitoiminnon lisääminen onkin Kiwami 2:n pahin huti.

Carbaret-klubin hallinta tarkoittaa resurssien optimaalista käyttöä mittaavaa minipeliä, jossa pidetään klubin asiakkaita tyytyväisinä valitsemalla näille oikeat seuralaiset ja eri toimintojen hyvällä ajoituksella. Klubimanagerointiin kuuluu myös sivujuoni, joka etenee minipelin mukana. Pelin aikana törmää myös perinteisempiin minipeleihin, kuten uhkapeleihin. Segan pelihallipelit ovat myös sarjalle tuttuun tapaan mukana.

Pelattavuudeltaan Yakuza Kiwami 2 on sarjalta todellinen nappisuoritus. Yakuza 6:sta tuttu pelimoottori on laitettu töihin hienosti. Parhaiten hyvä pelimoottori tuntuu taisteluissa. Hahmoissa on sarjan aiemmin ilmestyneitä osia enemmän painoa ja taistelun animaatiot ovat kehittyneet todella paljon.

Tuttua Yakuza 6:sta on myös paluu ainoastaan yhteen taistelutyyliin. Iskuja on tutusti kaksi: raskas ja kevyt. Niitä kannattaa ketjuttaa parasta lopputulosta varten. Sarjan kanssa kokenut pelaaja löytää taisteluiden rytmin nopeasti, eikä pelistä muodostu kovinkaan kummoista haastetta normaalilla vaikeustasolla. Kiwamin muistakin osista tuttu ongelma vaivaa taisteluita valitettavasti edelleen: variaatiota on hyvin vähän.

Päivittynyt pelimoottori näkyy myös pelin visuaalisessa ulosannissa, joka on tähän mennessä sarjan parasta. PC saa PS4:ää enemmän irti pelimoottorin potentiaalista visuaalisille efekteille. Ruudunpäivityksen kanssa saattaa tosin joutua tuskastelemaan, sillä oikeiden asetusten löytäminen on tärkeää.

Oletusasetuksillaan peli tuntui tähtäävän vain 30 ruudun kuvanopeuteen sekunnissa.

Yakuza Kiwami 2 on jälleen hyvä pelikierrätys. Yakuza-sarjan ominainen tyyli on viihdyttävä ja pelin huumori jaksaa toimia yllättävän hyvin pelistä toiseen. Klaanisysteemi on puuduttavuutensa takia todellinen miinusmerkki. Kiwami 2:n pelastus on kuitenkin se, että tekemistä on kymmeniksi tunneiksi, vaikka kyseiseen minipeliin ei koskisi ollenkaan. Sarjaan jo vihkiytyneelle luvassa on jälleen erittäin toimivaa viihdettä. Kylmiltään ei tämän pelin pariin kannata kuitenkaan hypätä: uusien pelaajien kannattaa aloittaa taipaleensa Yakuza Zerosta ja edetä siitä sitten Yakuza Kiwamiin.

YAKUZA KIWAMI 2

”Yakuza Kiwami 2 jatkaa sarjan hyvien uudelleenjulkaisujen linjaa”