Assassin’s Creed: Brotherhood (PC)

17.03.2011 18:00 | Juho Anttila

Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP, Vista tai 7, Intel Core Duo 1,8 Ghz tai AMD Athlon X2 64 2,4 Ghz prosessori, 1,5 Gt muistia Windows XP:llä, 2,0 Gt Vistalla tai Windows 7:llä, 256 Mt näytönohjain, 8 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://assassinscreed.us.ubi.com/brotherhood/
Arvostelija: Juho Anttila

 

Assassin’s Creed: Brotherhood oli kiistatta yksi viime vuoden parhaista peleistä. Ennestäänkin toimivaa kaavaa hiottiin entisestään, ja lopputuloksena olikin pelätyn välityön sijaan aito helmi.

Riemu koski kuitenkin vain konsolisteja PC-pelaajien joutuessa nuolemaan näppejään. Nyt Ezio saapuu viimein kotikoneille entistä näyttävämpänä. Kokeilimme, onko lopputulos odotuksen arvoinen.

Ezio Auditoren Rooman-seikkailu on käsitelty tarkemmin Heikki Takalan arvostelussa, joka löytyy täältä. Moni epäili Veljeskuntaa välityöksi ja rahastukseksi, joka ei vie itse tarinaa eteenpäin. Voi, kuinka väärässä skeptikot olivatkaan.

Entisestään hiottu pelimekaniikka, huiman monipuolinen sisältö ja suorastaan höperryttävän hieno visuaalinen toteutus veivät ainakin allekirjoittaneen mukaansa täysin. Historiallisten faktojen ja fiktion lähes täydellinen yhdistelmä viihdytti koko mukavan kattavan kestonsa ajan. Mestari Takalaa lainaten:

”Toisin kuin edellisissä osissa, Rooma ei ole enää vain kaunis kulissi. Se on täynnä elämää ja tekemistä. Assassin’s Creed Brotherhood on helmi, eikä kenenkään ei pitäisi jättää sitä kokematta. ”

Silmäkarkkia kansalle

Pelaavaa kansaa askarruttava kysymys kuuluu: miksi PC-versiota on joutunut odottamaan näin pitkään? Paha piratismipeikko lienee yksi taustavaikuttajista, mutta Ubisoft itse vetoaa teknologiasyihin. Kahden kiinteän alustan sijaan peli on saatava toimimaan luotettavasti lukemattomilla erilaisilla kokoonpanoilla. Optimointi ja ötökänmetsästys vie oman aikansa.

Kaikeksi onneksi aikaa on riittänyt myös itse pelimoottorin kehittämiseen. Valtaosa optimointityöstä tehtiin jo Assassin’s Creed II:n PC-versioon, joten nyt paukkuja on riittänyt graafisen ulkoasun viilaamiseen.

Firman oman tiedotteen mukaan töitä on tehty niin uuden varjostusalgoritmin kuin myös jälkikäsittelyefektien parissa. Tämä näkyy parempilaatuisina varjoina ja heijastuksina hahmoissa ja ympäristöissä. Pelimoottori skaalautuu myös hyvin erilaisille kokoonpanoille.

Allekirjoittanut ei pidä itseään kovinkaan kummoisena polygonien laskijana ja efektien analysoijana. Niistä viis, kokonaisvaikutelma ratkaisee. Assassin’s Creed: Brotherhoodin konsoliversiot näyttivät todella hyvältä, ja PC-käännös pistää tästä vielä selvästi paremmaksi. Mikä parasta, peli pyöri myös testikokoonpanolla kauniisti, vaikka napit väännettiin alusta saakka yhdelletoista.

Vaikka graafista loistoa on aina mukava katsella, on eräs parannus vielä tätäkin tärkeämpi. Lataustauot ovat tietokoneella nimittäin merkittävästi konsoliversioiden vastaavia lyhempiä. Epäonnistunutta tehtävää on paljon mukavampi kokeilla uudestaan, kun odotteluaika supistuu muutamaan sekuntiin. Ubisoft on tehnyt myös hyvää työtä pelin vakauden eteen. Ainakin testikokoonpanolla peli pyöri ilman minkäänlaisia kaatumisia tai muita teknisiä ongelmia.

Mikä ihmeen konsolitausta?

Assassin’s Creed: Brotherhood on kehitetty silti alunperin konsoleille, eikä vaikutteita olla häivytetty kokonaan. Näkyvimpänä merkkinä tästä ovat pelin valikot. Eihän se pelattavuuteen vaikuta, mutta kieltämättä konsolimaiset painikkeet hymyilyttävät siinä missä vaikkapa Crysis 2:n PC-demon ”press start to continue”-tekstikin.

Kiinnostavampi kysymys on se, miten padille suunnitellut kontrollit taipuvat hiirelle ja näppäimistölle. Ubisoft kertoo tehneensä asian eteen paljon töitä, eikä lopputulos ole suinkaan kelvoton. Pelin jo kertaalleen konsolilla läpäissyt joutui kuitenkin toteamaan hiiriohjauksen yhä padia heikommaksi.

Ongelmia ilmenee erityisesti taistelutilanteissa, joissa oikean suunnan valitseminen on haastavaa. Myös nopeat takaa-ajot kattojen rajassa kärsivät hienoisesta kömpelyydestä. Kelvottomista kontrolleista ei suinkaan ole kyse. Pelistä nauttii yhtä lailla myös ilman erikoisohjainta, padi on vain sellaisen omistavalle vielä parempi vaihtoehto.

Myös mainio moninpeli on optimoitu tietokoneelle. Valitettavasti arvosteluhetkellä Ubisoftin palvelimet eivät olleet toiminnassa, joten mahdollisia eroja konsolitoteutukseen ei päästy kokeilemaan. Moninpeli on joka tapauksessa konsoleilla kokeiltuna jännittävää ja koukuttavaa, eikä ole mitään syytä olettaa asianlaidan olevan merkittävästi erilainen PC-versiossa.

PC-käännökseen pätevätkin lopulta kaikki samat kehut kuin jo aiemmin suosituspeukun ansainneeseen konsoliversioon. Assassin’s Creed: Brotherhood on mainion pelisarjan tähän mennessä onnistunein osa, jota ei kannata jättää välistä mistään hinnasta. Kirsikkana kakun päällä PC-versio pitää sisällään myös kaikki tähän mennessä ilmestyneet ladattavat lisäsisällöt, uusi The Da Vinci Disappearance mukaan lukien. Erinomainen käännös erinomaisesta pelistä.

 

Lisää aiheesta

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Assassin’s Creed Brotherhood ei ole jatko-osa. Ei ainakaan perinteisessä mielessä. Pelisarjan ensimmäinen osa aloitti pääjuonen, jota on seurattu hyvin löyhästi hetki siellä toinen täällä. Pelin oikea sankari – Desmond on paennut Abstergon tiloista, jonne temppeliritarit hänet sieppasivat. Pienen vastarintaliikkeen ja suoraan science fictionista revityn Animus-laitteen turvin hän luovii pitkin esi-isiensä muistoja, yrittäen jäljittää temppeliritarien suunnitelmaa valjastaa maailma valtansa alle. Siinä missä ensimmäinen osa edisti vielä pääjuonta jossain määrin, toinen osa ei asiaan juuri puuttunut. Brotherhood tekee tätä sitäkin vähemmän. Pelin on tarkoitus ainoastaan saattaa toista osaa tähdittäneen Ezion matka päätökseen.

Assassin’s Creed Brotherhood: The Da Vinci Disappearance (PC, PS3, Xbox 360) |

Assassin’s Creed II (PS3, Xbox 360)

Assassin’s Creed Director’s Cut (PC)

Assassin’s Creed (PS3, 360)

Lue myös

Me kysyimme Dragon Age II:sta, Bioware vastasi

Torchlight (360)

Kirby’s Epic Yarn (Wii)