Uusimmat

Asterix & Obelix XXL (GBA)

03.08.2004 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa Game Boy Advancen Asterix & Obelix XXL

Asterix ja muut Julius Caesaria vastustavat gallialaiset ovat esiintyneet vuosien varrella jo varsin monessa pelissä. Tänä kesänä joukkoon on liittynyt jälleen uusi tulokas GBA:lle ja Gamecubelle julkaistun Asterix & Obelix XXL:n muodossa.

Pelin päähenkilöinä seikkailee tuttu parivaljakko, joka on metsästämässä villisikoja ukkosmyrskyn yllättäessä heidät. Hetken tilannetta ihmeteltyään sankarit huomaavat kotikylänsä olevan tulessa ja lähtevät suuntaamaan sitä kohden. Metsä kuitenkin vilisee roomalaisia, jotka on raivattava tieltä ennen kylän pelastamista. Myöhemmin matka jatkuu normannien maille, Kreikkaan, Egyptiin, Helvetiaan ja Roomaan, joissa kuritetaan legioonalaisten lisäksi myös paikallisia.

Tulokas ei siis ole mikään luovan pelisuunnittelun riemuvoitto. Pelaaminen koostuu suoraviivaisesta etenemisestä, kaikkien eteen sattuvien otusten mukiloimisesta, kytkinten painelusta ja legioonalaisten kypärien keräämisellä. Viimeksi mainittuja voi tietyissä kentissä antaa kulkukauppiaille muutamaa erikoiskykyä vastaan. Lisäksi pelaajaa viihdytetään Obsleigh-pelimoodilla, jossa Asterix viilettää kelkkana toimivan Obelixin päällä keräämässä matkan varrella olevia esineitä.

Ei liene yllättävää, että näiden elementtien varaan ei ole pystytty rakentamaan kovin mielekästä pelikokemusta. Summittaisesti edestakaisin juoksentelevien vihollisten kukistaminen ei vaadi mitään muuta kuin lyöntinapin rämpyttämistä. Erikoisliikkeistä ei puolestaan ole liiemmälti iloa, sillä niiden käyttöä rajoittavat sekä tiukka turbomittari että hyvin epävarmat kontrollit. Lisäksi mukaan on tungettu muutamia ”kerrasta poikki” –henkisiä tasohyppelykohtauksia, joista selviäminen on näyttävän, mutta hankalasti tulkittavan 3d-moottorin vuoksi vaikeaa.

Asterix-faneillekaan pelistä tuskin on iloa, sillä sarjakuviin pohjautuvia elementtejä on käytetty hyvin säästeliäästi. Mukana on pari etäisesti tuttua kohtausta ja kourallinen hahmoja, jotka piipahtavat pikaisesti näyttäytymässä. Edes taikajuomaa ei ole hyödynnetty kunnolla, vaan siitä on tehty niin ponnetonta litkua, että René Goscinnyllä on todennäköisesti vaikeuksia levätä rauhassa.

Kokonaisuutena Asterix & Obelix XXL:n GBA-painosta onkin vaikea suositella kenellekään. Perheen pienimmillekin on tarjolla selvästi parempi julkaisuja.

Loppuvuodesta pelin on määrä ilmestyä vielä PC:lle.