UUSIMMAT

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC)

26.10.2012 17:00 Henri Heikkinen

Tekijä: Rovio
Julkaisija: Rovio
Testattu: iPhone 5
Saatavilla: Android, iOS, Mac, PC
Tulossa: Windows Phone 7
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: www.badpiggies.com
Arvostelija: Henri Heikkinen

Maailmanmaineeseen vihaisilla linnuilla nousseen Rovion pitäisi uudistaa parin vuoden takaista iskuaan kultasuoneen. Kolmen enemmän tai vähemmän samaa kaavaa toistavan Angry Birds -jatko-osan  ja ulkopuoliselta lisensoidun, vähän mitäänsanomattoman Amazing Alexin jälkeen krääsäkauppiaan ydinosaaminen tuntui olevan jo aivan muualla kuin peleissä. 

Syyskuussa iOS ja Android -alustoille julkaistun uuden pelin ei tarvitse olla kuin mieletön menestys todistaakseen, ettei Rovio ole yhden hitin ihme. Ei siis mitään paineita.

Aiemmin lähinnä maalitaulun roolissa olleet vihreät possut on nostettu vuorostaan valokeilaan. Röhkivät pallot ovat viimein lähteneet huterista linnoistaan tavoittelemaan himoitsemiaan munia. Ilmeisestikin sen vuoksi, ettei Rovion porsailla ole jalkoja (kuten ei linnuillakaan siipiä), joutuvat munavarkaat kehittelemään toinen toistaan mielikuvituksellisempia tapoja hankkia haluamansa.

Angry Birdsin ritsa on viimein heitetty romukoppaan ja possut lentävät sen sijaan lentokoneella – tai sen tapaisella. Yksinkertaista juonta varten on isolla vaivalla tehty mobiilipelin introksi aika pitkä animaatio, jonka tekninen toteutus oli varsin hyvä – taiteellinen ei niinkään.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Bad Piggies pelin tarkoituksena on rakennella erilaisia härveleitä, joilla possut pääsevät lähtöruudusta maaliin keräten matkalle kätketyt tähdet. Rakentelu on ihailtavan helppo ja nopea oppia. Tarjolla olevia palikoita asetellaan ruudukkoon, jossa eri osaset liimautuvat toisiinsa kiinni.

Kun härveli tuntuisi olevan valmis, laitetaan se liikenteeseen ja katsotaan miten käy. Laitteet liikkuvat sen mukaan, millaisista osista ja millä tavoin sen kokoaa. Erilaiset renkaat, moottorit, sateenvarjot, ilmapallot ja muut mielikuvitukselliset osat toimivat kaikki hieman eri tavoin, mutta aina yhtä hauskan sarjakuvamaisesti.

Peli ei kuitenkaan lopu siihen kun laite on rakennettu. Eri osaset pitää laittaa erikseen päälle ja pois, mikä on yksi keskeisiä ohjausmekanismeja. Esimerkkitilanteessa possu kaahaa moottori päällä hyppyriin, jonka jälkeen avataan laskuvarjona toimiva sateenvarjo ja laukaistaan rakettimoottoreina toimivat paineistetut limpparipullot. Oikealla ajoituksella on usein vähintään yhtä suuri merkitys kuin oikeanlaisella rakentamisella.

Bad Piggies alkaa helppona, mutta vaikeutuu ajan kanssa, joskaan ei kovin nopeasti. Kentät on usein verrattain helppo päästä läpi, vasta täydellistä kolmen tähden suoritusta tavoitellessa alkaa tulla todellista haastetta. Ei riitä, että on täydellisesti rakennettu härveli (apuja voi ostaa mekaanikkopossulta), myös ajoitus ja ohjaus täytyy olla just eikä melkein. Tarpeellisena parannuksena Angry Birdsistä Bad Piggiesiä pelatessa tietää jo tehtävän alussa mitä täytyy tehdä saadakseen kerätäkseen kaikki tähdet, jolloin ei turhaudu niin helposti.

Yksi syy Angry Birdsin menestykseen oli varmasti loistava musiikki- ja äänimaailma. Onhan Angry Birdsin tarttuvaa tunnusmusiikkia esitetty aina sinfoniaorkestereita myöten. Bad Piggiesissä ei samaan kyetä, vaan pimputus tekee mieli lähinnä kytkeä pois päältä. Äänipuoli on muuten suht toimiva, mutta jostain ihmeen syystä aiemmin niin hauskoista röhkivistä ja räkäisesti nauravista possuista on tehty kimeä-äänisiä esiteinejä. Possujen ärsyttävä  whee-ääni viimeistään pakotti laittamaan äänet pois.

Pienestä ääniärsyttävyydestä huolimatta possujen kanssa rakentelu koukutti ainakin minua paljon pahemmin kuin suurin osa kokeilemastani mobiilitarjonnasta. Valitettavasti pelin mukana tulevat kampanjat on aika nopeasti pelattu läpi. Parin kampanjan lisäksi mukana on myös ns. hiekkalaatikkomoodi, jossa kaikista siihen mennessä ansaituista osista voi rakennella ultimaattisen härvelin erittäin pitkiin haastekenttiin. Itse en hiekkalaatikolle niin syttynyt, vaan jään ennemmin odottelemaan Rovion tekemiä lisäkampanjoita.

Angry Birds olisi voinut olla se kuuluisa ”hups, tulipa yhtäkkiä raakatimantteja perseestä”, mutta Bad Piggies todistaa, että Roviolla osataan kyllä haluttaessa uudistaa konseptia ja tehdä muutakin kuin huppareita.

 

Lisää aiheesta

Amazing Alex (Android, iOS)

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Angry Birds Space Race Kimble – klassikko toimii edelleen

Angry Birds: Space (Android, iOS, Mac, PC)

Nelinpeli Podcast 003: Lintubongaillaan

Lue myös

Cypher (Mac, PC)

Hotline Miami (Mac, PC)

Of Orcs and Men (PC, PS3, Xbox 360)

Strategic War in Europe (PC)

XCOM: Enemy Unknown (PC, PS3, Xbox 360)