Uusimmat

Baldur’s Gate II Enhanced Edition (Mac, PC)

14.12.2013 16:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Overhaul Games
Julkaisija: Beamdog
Testattu: i7/2600k, 8 Gt muistia, Geforce Ti 560 2 Gt, Windows 7 64 bit
Laitevaatimukset: 1Ghz prosessori, 512Mt muistia, OpenGL 2.0-yhteensopiva näytönohjain, Windows XP/Vista/7/8
Saatavilla: Mac, PC
Pelaajia: 1-6
Pelin kotisivu:Baldur’s Gate II Enhanced Edition
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Vaikka maailma onkin tätä nykyä pullollaan pelejä, vain harva niistää jää oikeasti mieleen ja saa palaamaan pariinsa yhä uudestaan. Yksi näistä on Biowaren legendaarinen roolipeli Baldur’s Gate II, joka on iästään huolimatta pysynyt varsin elinkelpoisena paitsi poikkeuksellisuutensa, myös innokkaan modaajayhteisön ansiosta.

Baldur’s Gate II Enhanced Edition on vanhojen Bioware-työntekijiden perustaman Overhaul Gamesin projekti, jossa roolipeliklassikko on pyritty tuomaan lisäosineen kaikkineen nykyaikaiseksi. Koska kyseessä on ehkä yksi merkittävimpiä roolipelihistorian nimikkäitä, on tavoite sinänsä kunnioitettava ja tervetullut.

Mikäli peli ei jostain syystä ole tuttu, tässä lyhyt katsaus: Baldur’s Gate II perustuu Advanced Dungeons & Dragons –roolipelijärjestelmän toiseen laitokseen, ja se seuraa Forgotten Realmsin maailmassa tunnetun kuolemanjumala Bhaalin lapsosen vauhdikkaita seikkailuja Forgotten Realmsin nimekkäimmissä paikoissa ja vähän muuallakin.

Peliä on laajuutensa, taktisuutensa, taiteensa ja dialoginsa ansiosta tituleerattu ehkä kaikkien aikojen parhaaksi roolipeliksi, eikä tätä titteliä ole uhannut edes pelin käyttämä varsin jäyhä sääntöjärjestelmä. Siinä missä uudemmat AD&D-pelit ja säännöt ovat esimerkiksi varusteiden suhteen todella joustavia, lukitsee vielä Baldur’s Gate II pelaajien varustevalinnat varsin tiukasti eri hahmoluokkiin. Esimerkiksi taikuri ei käytä peltipanssaria eikä pappi miekkaa.

Enhanced Edition -paketti pitää sisällään paitsi pääpelin ja homman vieläkin överimmäksi vetävän Throne of Bhaal -lisäosan, myös täysin uutena sisältönä kourallisen uusia hahmoja ja näihin liittyviä tehtäviä. Uusi sisältö on ihan laadukasta ja nivottu kokonaisuuteen sujuvasti, mutta esimerkiksi dialogin tasossa tapahtuu hienoisia notkahduksia. Sinänsä uudet tehtävät ovat tervetulleita, mutta vanha Baldur’s Gate II -veteraani jäi toivomaan ehkä vieläkin enemmän.

Aika ja paikka

Overhaulin aiempaa projektia, Baldur’s Gate Enhanced Editionia, piinasi kaksi pahanlaatuista ongelmaa. Ensimmäinen oli sen varsinkin julkaisuaikoihin lähes toivoton bugisuus, mikä teki pelaamisesta varsin vaivalloista. Toinen osittain tähän liittyvä ongelma oli se, että aktiivinen modaajayhteisö oli tuonut peleihin jo uudet resoluutiot, laajakuvatuet, bugikorjauksia ja lisäsisältöä.

Tämä johti luonnollisesti siihen, että oikeat modit etsimään vaivautunut ja hieman askartelua jaksanut pelaaja sai muokattua itselleen tätä nykyä pilkkahinnalla myytävästä alkuperäisestä pelistä yhtä kauniin, toimivan ja ehkä jopa laajemman pelin, josta puuttui vain Enhanced Editionin oma lisäsisältö.

Baldur’s Gate II Enhanced Editionissa on otettu opiksi hieman molemmilla suunnilla. Ensinnäkin peli toimii huomattavasti paremmin kuin edeltäjänsä ja ainoat havaittavat bugit olivat satunnaisia kaatumisia. Toinen mainittu ongelma on edelleen läsnä, tosin uusien hahmojen tarjoama lisäsisältö on tällä kertaa laajempaa ja tasokkaampaa.

Niinpä Baldur’s Gate II:n perään haikailevien kannattaa kysyä itseltään seuraava kysymys: haluanko kokea alkuperäisen seikkailun nykyaikaisena ilman ylimääräistä säätämistä ja vaivaa vai haluanko kokea sen vieläkin mahtavampana ja ylimääräisellä vaivannäöllä? Baldur’s Gate II Enhanced Edition on vaivaton ja tasokas uudelleenversiointi yhdestä kaikkien aikojen parhaista pelistä, mutta historia ja innokkaat fanit ovat ikävä kyllä vähentäneet sen tarpeellisuutta. Itse peli on joka tapauksessa niin hyvä, ettei kumpikaan valinnoista ole väärä.

 

Lue myös

Deus Ex: Human Revolution Director’s Cut (Wii U)

Pac-Man Championship Edition DX+ (PC)

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD (PS3, Xbox 360)

Diablo III: Reaper of Souls –ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Goodbye Deponia (PC)

Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)