UUSIMMAT

Batman Episode 1: Realm of Shadows rakentaa pohjaa suuremmalle seikkailulle (PC, PS4, Xbox One)

30.08.2016 17:45 | Miikka Lehtonen

BatmanTekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 3 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, kauden hinta 22,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://telltale.com/series/batman/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

batman_telltaleseries_ep1_arv_03

 

Perinteisesti Batman ja videopelit ei ollut kovin laadukas yhdistelmä, mutta viime vuosina on ollut toisin. Pitkälti kiitos Rocksteadyn erinomaisen trilogian, Batmanin nimi tarkoittaa nykyään laatua myös pelialalla.

Nyt syöttövuoroon astuu Telltale Games, jonka pelisarjojen taso on viime aikoina ollut hieman ristiriitainen. Mahtaako Batmanin kurssi lähteä laskuun, vai pysyykö nimi parrasvaloissa?

Telltale Games on tehtaillut seikkailupelejä jo vuosien ajan hyvällä menestyksellä. Todelliseen maailmanmaineeseen firma nousi kuitenkin vasta The Walking Dead -pelinsä kanssa. Siitä eteenpäin firma onkin sitten marssinut nimekkäästä lisenssistä toiseen päästyään kehittämään pelejä niin sarjakuvista, muiden firmojen pelimaailmoista kuin huipputason menestyssarjoistakin.

Batman

Valitettavasti matka tähtiin ei ole ollut aivan ongelmaton. The Walking Dead oli lähempänä interaktiivista elokuvaa kuin perinteistä seikkailupeliä, ja myöhemmät firman pelit ovat kulkeneet aina vain pitemmälle samaan suuntaan. Lisäksi, vaikka viime vuosien julkaisujen joukkoon mahtuu loistaviakin pelejä, esimerkiksi Game of Thrones -pelisarja oli rehellisesti sanoen aika mitäänsanomatonta kamaa.

Silloin kaikesta näkyi selvästi, että lisenssi painoi Telltalen niskassa ehkä liikaakin. Se, mikä toimii tuhatsivuisissa kirjoissa ja 12-jaksoisissa TV-sarjoissa, ei oikein toiminutkaan lyhyissä episodimaisissa peleissä. Batmanin ensimmäisen episodin pelattuani en ole aivan varma siitä, onnistuuko se välttämään samaa ongelmaa.

Pelimerkit laudalle

Telltalen Batman-pelisarja on viisiosainen pelisarja, jonka jaksojen kaavaillaan ilmestyvän normaalilla tahdilla, eli episodi kerran kuukaudessa, parissa. Kun tarkoituksena on taas kerran rakentaa yhtenäinen tarina, joka kulkee kaikkien viiden osan läpi, ei ole mitenkään hirveä ihme, että ensimmäisessä osassa lähinnä vain pohjustetaan tulevaa ja asetellaan pelimerkkejä laudalle.

Ensimmäinen episodi keskittyy sarjakuvistakin tutun Harvey Dentin pormestarinkampanjan ympärille. Dent on lyönyt hynttyynsä yhteen Bruce Waynen kanssa saadakseen rahaa ja näkyvyyttä kampanjalleen, jonka tarkoituksena on putsata Gotham korruptiosta ja rikoksesta. Waynelle käy kuitenkin hyvin pian selväksi, että kirkasotsainen Dent ei olekaan ehkä aivan niin puhtoinen kuin esittää. Toisaalta ehkä ei ole Waynekaan, sillä historian syövereistä nousee esiin syytöksiä, joiden mukaan Waynen suvun rikkaudet on tienattu aikanaan rikoksilla.

Batman

Tämä asettaa Batmaninakin tunnetun Bruce Waynen ikävään välikäteen, sillä se ravistelee kaikkea, mihin hän uskoo. Voiko hän kutsua itseään oikeuden esitaistelijaksi, jos hän seisoo korruptiolla rakennetun muurin päällä? Haluaako hän edes tehdä niin, jos hänen vanhempansa eivät olleet yhtään parempia kuin ne rikolliset, joita vastaan hän taistelee?

Tämä ristiriita tuntuu selvästi olevan kauden keskipisteessä, sillä monet valinnat ja dialogit pyörivät rajojen ympärillä. Mihin vedetään raja, jonka ylitettyään ei voi enää kutsua itseään sankariksi? Batmanin niskoilla lepää painava taakka, josta moni on valmis tarjoamaan omat näkemyksensä, mutta joka on lopulta hänen omalla vastuullaan. Kuka muukaan Gothamia puolustaisi?

Siinä sivussa sitten kerrataan Batmanin alkuvaiheita noin viidennettä miljardia kertaa, esitellään sarjakuvista tuttuja hahmoja – joskin välillä sellaisissa muodoissa, että sarjiksia ja Batman-materiaalia lukemattomat eivät välttämättä heitä vielä tunnista – ja niin edelleen.

Toki ykkösosassa tapahtuukin, sillä Batman pääsee sen myötä jahtaamaan rikollisia, tutkimaan rikoksia ja puolustamaan totuutta jos jonkinlaisin keinoin.

Batman

Same Bat Quick Time, Same Bat Channel!

Telltalen Batman sisältää paljon elementtejä, jotka toimivat hyvin ja joista pidin kovasti. Mukana on tietenkin etsiväntyötä, jossa tutkitaan rikospaikkaa ja yhdistellään johtolankoja toisiinsa johtopäätösten tekemiseksi. Maailman paras etsivä ei joudu kamalasti aivojaan verryttelemään, sillä etsiväntyö on sangen helppoa, mutta kivaa kuitenkin.

Myös Telltalen tavaramerkiksi muodostuneet keskustelut yhdessä ”vastapuoli tulee muistamaan tämän” -reagointien kanssa toimii hyvin ja sopii mainiosti Batmanista kertovaan tarinaan.

Ongelmani rajoittuvatkin oikeastaan siihen, että mukaan on ollut pakko tunkea toimintaa. Koska Batman on Batman, useampaankin kertaan mätkitään turpaan pahiksia, ja se ei sitten olekaan niin hirveän hienoa pelattavaa. Tappelut ja muut toimintakohtaukset on toteutettu puhtaasti quick time eventeillä, eli animaatioilla, joiden aikana pelaajan pitää painella nappeja ja tuuppia tikkuja oikeaan aikaan ruudulla näkyvien kehoitusten mukaisesti, jotta toiminta etenee halutulla tavalla.

Quick time eventit eivät noin lähtökohtaisestikaan ole kovin siistiä pelattavaa, mutta Batmanissa tekniikka heittää lisää keppejä rattaisiin. Pelasin itse Batmanini Xbox Onella ja ruudunpäivitys oli usein ikävän rosoinen. Se, että peli tökkii ja pätkii, toki näyttää ikävältä, mutta kun se tekee niin tiukan toimintakohtauksen aikana, pelikokemus kärsii konkreettisesti. Tiettävästi samanlaisia ongelmia on esiintynyt muillakin alustoilla, eli kyseessä taitaa olla Telltalen uuden pelimoottorin ongelma. Ikävämpi juttu.

Batman

Yhteenvetona voisin todeta, että Batmanin ensimmäinen episodi herätti lähinnä paljon kysymyksiä, enkä nyt puhu vain pelin tarinasta. Sekin kyllä tuntuu lähtevän ihan kiinnostaviin suuntiin, joskin veikkaan, että moni sarjisfani osaa jo nyt arvata, mihin. Tämä ei toki välttämättä ole huono juttu, sillä onhan se kiva bongailla pelistä vihjeitä ja viittauksia tuleviin hahmoihin, tapahtumiin ja pahiksiin. Ei, enemmänkin kyse on siitä, että en ole aivan vakuuttunut Batmanin toimimisesta Telltale-pelin sankarina.

Mutta en toisaalta myöskään heitä vielä toivoa siitä, etteikö Batmanista voisi vielä tulla hyväkin sarja. Ensimmäinen osa on usein mukavaa Batmania, mutta luonnollisesti vielä hakee sitä omaa tyyliään ja paikkaansa, sekä antaa odottaa tarinan lähtevän kunnolla liikkeelle. Kyllä tästä silti sen pyydetyn vitosen maksaa ja jää ihan hyvin mielin odottelemaan sitä seuraavaa episodia.

 

Toinen mielipide

Telltalen Batman-seikkailupelin julkaisun jälkeen netti repesi teknisiin ongelmiin törmänneiden harmistuksesta. Uusi pelimoottori ei toiminut kaikilla ihan toivotulla tavalla ja omakin Batmanini kaatui noin kolme sekuntia käynnistymisensä jälkeen. Ajureiden päivitys uusimpiin korjasi kuitenkin ongelman eikä töksähtelyä sen jälkeen esiintynyt.

Tästä syystä en, päivitetyllä PC-laitteistolla koetun Batmanin pohjalta, joudu yhtymään Miikan harmiin pelin töksähtelemisestä. Muita alustoja en koeponnistanut, joten puhun vain omasta puolestani, mutta silloin kun Batman toimii, se toimii varsin hyvin niin seikkailupelinä kuin myös toiminnallisten osioiden aikana.

Koska Batman on itsellenikin supersankareista ehkä rakkain, katsoin erityisesti käsikirjoitusta sangen kriittisin silmin. Episodin ensimetreillä homma haiskahti jopa hieman virkamiesmäiseltä rasti ruutuun tarkistuslistalla -Batmaniltä. Onneksi loppumetrien paljastukset toivat juoneen sellaisia sävyjä, joita Batman-sovituksissa on harvemmin totuttu näkemään. Yhtäkkiä Bruce Wayne joutuukin kohtaamaan aivan uudenlaisia haasteita enkä malta odottaa, mihin suuntaan tarina lepakkomiehen vie.

Mitä pelillisiin tekijöihin tulee, Telltale Games on oikeastaan luonut aivan lajityyppinsä. Perinteinen seikkailupeli maistuisi vieläkin, pidinhän erityisesti Sam & Max -uudelleenlämmittelyistä kovasti, mutta sen laatuista pelikokemusta on nykyään syytä etsiä muualta. Enkä tiedä, sopisiko moinen Batman-teemaan edes kovin hyvin. Sen sijaan toivon, että tulevissa episodeissa nyt esiteltyjä salapoliisimekaniikkoja uskalletaan kehitellä eteenpäin silläkin uhalla, että sunnuntaipelaaja joutuu raapimaan päätään kerran jos toisenkin.

Koska oma kokemukseni oli ensijärkytyksen jälkeen teknisesti ongelmaton, rohkenen suhtautua Batmaniin ja Telltalen toimiessaan näyttävään uuteen pelimoottoriin pääarvostelua positiivisemmin. Ei tässä nyt Borderlandsin iskevyyteen tai Walking Deadin riipivyyteen päästy ja Wolf Among Us:nkin kiehtova maailma taitaa ajaa ohi, mutta tasavarmaa Telltaleahan tämäkin sarja näyttää edustavan. Jatkoa odotellessa siis.

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Batman Arkham City (PC, PS3, Xbox 360)

Batman: Arkham Asylum (PC, PS3, Xbox 360)

Batman: Arkham Knight (PC, PS4, Xbox One)

Batman: Arkham Origins (PC, PS3, Xbox 360)